Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Yuri’s Revenge: Derinliklere Doğru (Bölüm 2)

23 Nisan 2004 Cuma 8 yorum İsa Sarı

Lise yıllarından...

Bir önceki yazımızda Yuri’s Revenge’da bulunan tüm bina ve birimlerin açıklamalarını ve onlar ile ilgili kısa tavsiyeleri kaleme almıştık. Bu yazımızda ise oyunu oynarken işinize yarayacak belli başlı taktiklere yer vereceğiz.

1: GENEL TAKTİKLER
1.1: ÜS VE BİNA KURMA

Eğer mutlak zafer istiyorsanız, bunu elde etmek için yapmanız gereken şeylerin başında üssünüzü iyi bir yere ve mantıklı şekilde kurmak gelir. Eğer üssünüzdeki binaları ilgisiz yerlere veya darmadağınık olarak kurarsanız, zaman geçtikçe bu kötü sonuçlar doğuracak ve oyunu kaybetmenize sebep olacaktır.

İlk önce üssünüzü –eğer dağlık bir haritada oynuyorsanız- kurmadan önce 5 – 10 saniyelik bir araştırma yaparak kapalı ve dağların sık olduğu alanlara, denize sahip bir haritada oynuyorsanız denize yakın yerlere kurmaya çalışın. Fakat, denize en yakın mesafede değil, Naval Shipyard kurabileceğiniz yakınlıkta kurmaya çalışın.

Üssünüzü kurduktan sonra sırasıyla Power Plant, Ore Refinery, Barracks, Radar, War Factory, 2x Miner, 2x Power Plant, Battle Lab kurun. (NOT: Kurulum sırası oynadığınız haritaya veya rakibinizin saldırı biçimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.)

Barracks, War Factory, Cloning Van gibi birim üretebilen binaları ise savaş alanına yakın yerlere kurmaya çalışın. Bu sayede üretimi tamamlanan bir birim savaş alanına daha çabuk ulaşmış olacaktır. Tabi bu gibi yapılarda “Çıkış Noktası”nı ayarlamak oldukça önemlidir. Yapının üzerine tıklayın ve daha sonra haritada üretilen birimlerin yerleşeceği alanı bulun ve işaretleyin. Bu sayede üretilen birimlerin ne tarafa yöneleceğini belirlemiş olursunuz.

Aynı durum Miner’lar için de geçerli. Maden yatakları ve Ore Refinery arasındaki mesafe ne kadar kısa olursa, ekonominiz o kadar hızlı bir artış içerisinde olacaktır. Bu nedenle, bir Ore Refinery’i maden yataklarına yakın yerlere kurmakta yarar vardır. (Yuri’nin Slave Miner’ları hareketli oldukları için onlarda böyle bir sorun yok.) Fakat Spy’lara dikkat. Yazımızın birinci bölümünü okuyun.

Bazı durumlarda duvar oluşturmak oldukça yararlı olabilir. Üreteceğiniz binaların etrafını duvarlarla çevirerek yapılarınızı herhangi bir Spy ya da Engineer saldırısından koruyabilirsiniz. Tabii, War Factory gibi yapıların giriş kapılarını kapatmamak şartıyla 🙂

Bunların haricinde, Power Plant veya Super Weapons gibi yapıların nereye kurulacağı da oldukça önemlidir. Eğer şarz olmak üzere olan bir Nuclear Silo veya Weather Control Device’a sahipseniz düşmanınız ilk önce bunları ya da Power Plant’lerinizi hedef alacaktır. Bu yapıları üssünüzün arkla taraflarına kurun. Ve yine bu gibi yapıların çevresini duvarlarla veya anti-tank + hava savunma silahlarıyla çevreleyin. Ama en önemlisi de üssünüzün ortasına kurulmuş olan ve savunmasız halde tek bir Nuclear Reactor’dür. Eğer düşmanınız bu yapıyı hedef alır ve patlatırsa, hem üssünüzdeki bir çok bina bundan zarar görecek hatta yok olacak hem de enerjiniz tamamıyla kesilmiş olacaktır.

1.2: EKONOMİ

Oyunda başarılı olmanız (gerçek hayatta da olduğu gibi!) büyük bir yüzde ile ekonomik gücünüze bağlıdır. Eğer istediğiniz her binayı kuruyor ve her birimi üretebiliyorsanız ekonominiz iyi demektir.

Harita üzerinde konuşlanmış iki adet maden tipi var. Bunlardan ilki ve sarı olanı altın ikincisi ise kırmızı, yeşil gibi renklerde olan elmas, zümrüt vb. kıymetli taşlar. Tam olarak altın yüklenmiş bir Miner, bir defasında 500, elmas ile yüklenmiş olan bir Miner ise 1000 para üretilebilecek şekilde maden getirebiliyor.

Bir Ore Refinery kurduğunuzda içerisinden bir adet Miner çıkıyor. Size tavsiyem, üssünüze en az iki adet Ore Refinery kurmanız ve haritadaki kaynaklara bağlı olarak 5 – 10 arası Miner üretmenizdir. Yuri devletinde ise 4 – 5 Slave Miner yeterli olacaktır. Miner’ları ürettikten sonra, onlara sadece nerelerde çalışacaklarını belirtin. Daha sonraki zamanlarda beş – on dakikada bir düzgün çalışıp çalışmadıklarını kontrol edin. Eğer bir saldırı uyarısı duyarsanız, Miner’ınızı hemen üssünüze veya birliklerinize yakın yerlere çekmeniz yeterli olacaktır.

Peki ekonominin iyi olması neye bağlıdır? Bu konuda en büyük avantaj Allied ülkelerinde. Çünkü bu tarz ülkeler bir Spy ile düşman ekonomisinin büyük bir kısmının sizin tarafınızdan kullanılmasını sağlar. Eğer “Spy sokmak yok. Ona göre!” gibi cümleler sarfeden bir rakip ile karşılaşmıyorsanız her ne pahasına olursa olsun düşman rafinerisine kesinlikle Spy sokmaya çalışın. Yalnız, önceki yazımda da belirttiğim gibi köpeklere dikkat edin. Çünkü Spy’ları metrelerce öteden fark edip saldırabiliyorlar.

Eğer Spy kullanamıyorsanız… Oil Derrick’ler ne güne duruyor? Engineer kullanarak bir Oil Derrick’i ele geçirin. Engineer binanın içerisine girer girmez belli bir bütçe artışı ekonominize yansıyacaktır. Daha sonraları belirli zaman zarfları içinde küçük küçük bütçe artışı sağlayacaklardır.

Fakat Yuri ile oynuyorsanız ekonominizin kötü olması gibi bir şey olamaz. Bir Grinder ve birkaç Psycho Tower veya Mastermind ile neler yapabileceğinizi düşünün. Üssünüze saldırmaya çalışan düşman birimlerini kontrol altına alabilir ve onları yüksek fiyat karşılığında Grinder içerisinde eritebilirsiniz.

Tüm bunların haricinde, her ne kadar zor bir işlem olsa da düşman binalarına Engineer sokabilir ve onları satarak da ekonominizi iyileştirebilirsiniz. Hatırlatırım, bu işlem Yuri Prime ile oldukça zevkli 🙂

1.3: HARİTA VE SÜRPRİZ KUTULAR

Oynadığınız haritayı bilmek başarının yarısı demektir. Eğer haritanın kritik noktalarını biliyor ve köprüleri ne zaman yıkıp ne zaman tamir edeceğinizi kestirebiliyorsanız haritayı lehinize kullanıyorsunuz demektir.

Örneğin, düşman birliklerinin geleceği yollar üzerine ağaç tanklar yani Mirage Tank’lardan yerleştirebilir ve böyle rakibinize oldukça büyük zararlar verebilirsiniz. Dağlık bir haritada, Elite haldeki Prism Tankları düşman üssü yanındaki bir tepeye Chronosphere ile ışınlayarak düşman üssünü darmadağın edebilirsiniz.

Haritayı görünür yapmak da en büyük sorunlardan birisidir. Allied ülkelerinde Spy Satellite kurarak bu sorunu aşsanız da diğer ülkelerde haritayı görünür hale getirmek oldukça uzun zaman alacaktır. Ama Soviet ülkeleri “örümcek”ler sayesinde daha avantajlılar. Örümcekler oldukça hızlı ve küçükler. Bu sayede haritayı açmak için onları kullanabilirsiniz.

Harita üzerindeki Oil Derricks, Hospital gibi büyük öneme sahip binaların yerlerini bilmek de zaferi sağlamak için atılan en önemli adımlardandır.

Ayrıca, sürpriz kutuları toplayarak da tüm haritayı görünür yapmak, ekstra MCV gibi işinize yarayacak ve hayati derecede önemli işlemleri gerçekleştirebilirisiniz. Tavsiyem, bir Chrono Legionnarie üretmek ve bunu bir tuşuna atamak. Bu sayede herhangi bir kutu gözünüze çarptığında hemen bir tuşuna basabilir ve Chrono Legionnarie ile kutuyu alabilirsiniz.

2: SAVUNMA VE SALDIRI TAKTİKLERİ
2.1: SAVUNMA
2.1.1: HAVA SAVUNMASI

Her ülkenin kendisine özel bir hava savunma yapısı vardır. Bunlar; Allied ülkelerinde Patriot Misilse, Soviet ülkelerinde Flak Cannon, Yuri ülkelerinde Gattling Cannon’dur. Üssünüzün etrafına kuracağınız bu yapılar ile oldukça sağlam bir pasif yani hareket ettirilemez hava savunmasına sahip olacaksınız. Fakat topluca (5 – 10 savaş uçağı veya 5 düzine Rocketeer ile) yapılan saldırılarda yetersiz kalacakları kesin.

Aktif halde bir hava savunması kurmak için ise hava savunma piyadeleri veya tankları kurmak mecburi olacaktır. Mesela Allied Guardian GI’ları veya Soviet Flak Track’ları. Düşman hava saldırısının nereden gelebileceğini önceden kestirebiliyorsanız saldırı noktaları üzerindeki kesimlere pasif, diğer yerlere ise aktif hava savunması kurabilirsiniz.

Ayrıca, Soviet zeplinleri olağanüstü derecede güçlü ve dayanıklılar. Eğer üssünüze doğru gelmekte olan bir grup zeplin görürseniz ve hava savunmanız zayıfsa, son duanızı edin 🙂 Şaka bir yana, eğer 10 – 15 Rocketeer’a sahipseniz bunları zeplinlere yönlendirin. Zor da olsa zeplinlerden birkaçı etkisiz hale gelecektir.

2.1.2: DENİZ SAVUNMASI

Deniz’e sahip haritalarda oynarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, Naval Shipyard yani tersanenizi korumak ve denizaltı veya yunus gibi radarda görünmeyen birimlere karşı hazırlıklı olmaktır. Bu noktada yapılacak en önemli atılım, öncelikle Naval Shipyard’ınızın etrafına birkaç yunus veya denizaltı yerleştirmektir.

Ayrıca, denizden karaya gelebilecek olası saldırılara karşı da, -eğer üssünüz deniz kenarına yakın mesafede bulunuyorsa- denize yakın kıyılara aktif savunma hattı çekmektir.

2.1.3: KARA SAVUNMASI

Geldik en önemli noktaya. Üssünüzü karadan gelebilecek saldırılara karşı korumak. Bu noktada, Yuri ülkesinin diğer ülkelere karşı bariz bir üstünlüğü var. Gerek Psycho Tower’lar gerekse Gattling Cannon’lar olsun, kesinlikle üsse herhangi bir saldırıda bulunulmasına izin vermiyorlar. Yani Yuri’yi seçerseniz savunma yönünden pek bir probleminiz olmayacak.

Peki diğer ülkelerde durum ne? Soviet Tesla ve Allied Prism Tower’ları kara birimlerine karşı oldukça etkililer. Fakat, çok sık bir şekilde ateş edememeleri onları yoğun saldırılara karşı etkisiz bırakıyor. Belki birkaç tanesi bir araya gelmiş Prism Tower bir müddet iş yapabilir ama yine de oldukça sağlam kararlar almak lazım.

İşte bu noktada aktif savunma kritik bir öneme sahip oluyor. Özellikle Allied ülkelerinde, içerisine 5 adet Guardian GI bindirilmiş birkaç Battle Fortress hem hava hem de karadan gelen saldırılara karşı koyabilecektir. Soviet ülkelerinde ise içi dolu Bunker’lar oldukça etkiler ve aynı zamanda dayanıklılar.

2.2: SALDIRI
2.2.1: HAVA SALDIRISI

Eğer Allied tarzı bir ülke seçtiyseniz hava birimleri zenginliği bakımından oldukça şanslısınız. Gerek Rocketeer’lar gerekse Harrier’lar olsun gerçekten de Allied ülkeleri oldukça etkili hava saldırıları yapabiliyorlar. Özellikle Kore’nin Black Eagle jetleri oldukça sağlam ve güçlüler.

Etkili bir hava saldırısı mı yapmak istiyorsunuz? O halde önünüzde iki seçenek var. Birincisi uçaklarla, ikincisi de Rocketeer’lar ile saldırmak. Birincisi oldukça basit. 3 – 4 adet Airport yani uçak barınağı yapın daha sonra üretebildiğiniz kadar uçak üretin ve bu uçakların 5 – 6’lı gruplara ayırın ve her grubu saldırmak istediğiniz binalara yönlendirin. İkincisi ise daha karmaşık. En az üç düzine Rocketeer’ı bir araya toplayın. Ve bu Rocketeer’ların hepsini birden düşman üssündeki kritik ve hava savunması zayıf olan bölgelere yönlendirin.

Soviet ülkelerinde ise durum biraz farklı. Zeplinler, yukarıda da belirttiğim gibi hem güçlü hem de dayanıklılar. Fakat oldukça ağır hareket ediyorlar. Ancak, en az 10 adet zeplini hepsini birden düşman üssüne yönlendirdiğiniz takdirde en fazla 6 – 7 tanesi yok olur geri kalanlar ise düşman üssünü dağıtmaya yetecektir. Oldukça can sıkıcı bir işlem olsa da denemekte yarar var.

Yuri’de ise UFO’lar ile düşman Ore Refinery’lardaki parayı çalabilir, düşmanın enerjisini emerek düşman savunmalarını ve radarını etkisiz hale getirebilirsiniz. Üstelik UFO’lar tanklara karşı da oldukça etkililer.

2.2.2: DENİZ SALDIRISI

Denizlerde ise yine bariz Allied üstünlüğü görülüyor. Özellikle Aircraft Carrier’lar tam bir yok etme makinesi haline gelebiliyorlar.

Öncelikle saldırı yapmadan önce, Allied ülkelerinde yunus, Soviet ülkelerinde ise denizaltı yapmaya özen gösterin. Bu sayede denizin altındaki görünmeyen düşman birimlerini görünür hale getirebilirsiniz ve su altı saldırılara karşı birliğinizi koruyabilirsiniz.

Daha sonra, Aircraft Carrier’lar ile düşman üssüne doğru yönelin. Eğer düşman üssü deniz kıyısına yakınsa düşmanı alt etme işlemi daha kolay olacaktır. Ama unutmayın, Aircraft Carrier içerisinden çıkan uçakların bir menzili var ve o menzil dışındaki hedefler için etkisizler.

Bu yazdıklarım Allied ülkeleri içindi. Diğer ülkeler de ise deniz birimleri oldukça güçlü. Özellikle Yuri’nin tek deniz birimi olan ve hem deniz hem de kara saldırısı yapabilen savaş aracı oldukça dayanıklı ve etkili.

2.2.3: KARA SALDIRISI

Birliklerinizi bir arada tutmaya çalışın. Özellikle Alman Tank Destroyer’ları sık sık kullanmaya özen gösterin. Çünkü adından anlaşılabileceği gibi bu araçlar tanklara karşı oldukça etkili.

Yeteri kadar sayıda birliği bir araya getirdikten sonra hemen saldırmayın. İlk önce vur-kaç taktiği ile düşmanı, birliklerinizin sıkça bulunduğu yerleree çekmeye çalışın. Şöyle açıklayayım: Önce birkaç Mirage Tank’ı yolunuzun üzerine yerleştirin. Büyük ihtimalle rakibinizin birlikleri de bir arada bulunacaktır. Birkaç ufak tank ile birliklerin üzerine birkaç atış yapıp geri kaçın. Eğer rakibiniz oltaya takılırsa, üzerine gönderdiğiniz tankları yok etmeye çalışacak ve onları takip edecektir. Ve rakip tankları Mirage Tankların bulunduğu yere yaklaşınca… Gümm! En az birkaç tank yok olacaktır. Tam o sırada rakibinizin konsantresi bozulmuşken Prism veya Apocalypse gibi güçlü tanklarla düşman üssüne yönelin. Tabi bu oldukça riskli ve bir o kadar da zahmetli bir iş. Ama rakibinizin çok fazla oyun tecrübesi yoksa bu taktiği yutacaktır. Aksi halde denemeye bile kalkmayın.

Ama öncelikle unutulmaması gereken; düşman üssüne saldırırken ilk önce Construction Yard veya Ore Refinery gibi kritik öneme sahip binaları hedef alın. Böylelikle kesin bir zaferi garantilemiş olursunuz. Ayrıca, Libya’nın Demolution Truck’larını düşman üssünün ortasına ışınlayarak düşman üssünü paramparça edebilirsiniz. Süper silahların kullanımına ilerleyen sayfalarda değineceğim.

3: ÜLKE TİPLERİNE ÖZEL TAKTİKLER
3.1: ALLIED TİPİ ÜLKELER

• Düşman birlikleri Chrono Miner’larınıza mı saldırıyor? Niçin Miner’larınızı üssünüze ışınlamıyorsunuz? Işınlamak istediğiniz Chrono Miner üzerine tıklayın ve Ore Refinery’niz üzerine yönlendirin.

• Chrono Miner’larıınızın maden topladığı yataklarda düşman Miner’larını istemiyor musunuz? Birkaç adet Chrono Legionnarie’yi maden yataklarında bulundurun. Bu sayede düşman Miner’ları sizin maden yataklarına girdikleri anda Chrono Legionnarie’lar onlar etkisiz hale getirecektir. Ama unutmayın bir Chrono Legionnarie aynı anda sadece bir adet düşmana saldırabilir.

• Eğer üssünüzü deniz kenarına yakın kesimlerde kurduysanız Aegis Cruiser’ları denizden gelecek hava saldırılarını defetmek için kullanabilirsiniz. İyi bir menzile sahipler ve oldukça etkililer.

• Eğer rakibinizin üssü yakınında göl gibi küçük su birikintileri varsa, Chronosphere ile gemilerinizi –özellikle Aircraft Carrier’larınızı- bu suya ışınlayın. Bu sayede rakibiniz ne olduğunu anlamadan rakibinizin üssüne büyük bir zarar verebilirsiniz.

• Mirage Tanklarınızı düşman birliklerinin gelebileceği yollar üzerine özellikle köprü kenarlarına yerleştirin. Eğer bir de oynadığınız haritada ağaçlar çoksa Mirage Tanklarınızı ağaçların çok sık olduğu kesimlere yerleştirin. Böylece rakibiniz Tankların nereden ateş ettiğini bulmakta oldukça zorlanacak ve belki de saldırıyı o yol üzerinden yapmaktan vazgeçecektir.

• Oyunu çabuk mu bitirmek istiyorsunuz? O halde ilk işiniz 3 – 5 Engineer ve bir de Nighthawk helikopter üretmek olsun. Helikopteri ürettikten sonra içerisine Engineer’ları yerleştirin. Daha sonra helikopteri düşman üssünün yakınlarına konuşlandırın ve mühendisleri de helikopter içerisinden çıkartarak düşman binalarına sokun. Oldukça riskli bir işlem olsa da düşman savunmasının zayıf olduğu kesimlerde oldukça işe yarıyor.

• Prism Tanklar ile düşmana saldırırken öncelikle düşman binalarının yakınlarındaki Miner’ları hedef alın. Prism Tankların yaymış oldukları ışın Miner’lar üzerinde muhteşem bir yansımaya neden oluyor. Bu sayede hem düşman Miner’larını hem de onların çevresindeki bir çok düşman birimini ve yapısını yok edeceksiniz.

• Spy’larınızı düşman ülkelerin Barracks, War Factory, Power Plant veya Battle Lab’larına sokmaya çalıştınız mı? Barracks’a soktuğunuz zaman piyadeleriniz, War Factory’e soktuğunuz zaman ise zırhlı birimleriniz Veteran yani rütbeli olarak üretilecektir. Eğer düşman Power Plant’ine sokarsanız, düşmanın enerjisini belli bir süreliğine (yaklaşık bir dak.) keseceksiniz. Düşman üssüne büyük bir saldırı yapmadan önce oldukça işe yarayabilir. Ve düşman Battle Lab’ına Spy sokarsanız da ışınlanabilen Crazy Ivan gibi özel birimlere sahip olacaksınız.

3.2: SOVIET TİPİ ÜLKELER

• Eğer sizin komutanız dışında, binalarınıza doğru hareket eden bir piyadeye rastlarsanız bu piyadenin Spy olma ihtimali oldukça yüksektir. Üzerine tıkladığınızda onu kontrol edemiyorsanız kesinlikle bir düşman Spy’ıdır. Hemen onu yok edin. Spy’lardan korunmak içinse üssünüz içerisine birkaç köpek yerleştirebilirsiniz. Kesinlikle işe yarayacaktır.

• Eğer Crazy Ivan ile düşman binalarını bombalamak istiyor fakat Ivan’ı riske atmak istemiyorsanız bombayı bir Conscript veya Attack Dog üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu birimler hem ucuz hem de hızlı olduklarından Ivan’ı boş yere heba etmiş olmazsınız.

• V3 Rocket Launcher’ları kullanırken 3 – 4 tanesini bir arada bulundurmaya ve aynı anda saldırmaya özen gösterin. Çünkü tek tek ateş ederseniz, düşman hava savunma sistemleri tarafından füze yok edilebilir.

• Eğer Chrono Legionnarie’lar ile başa çıkmak istiyorsanız üssünüzde en az bir düzine köpek bulunmalı. Legionnarie’lar saldırıda bulunduğu zaman köpekleri üzerlerine sürün. Bu sayede saldırıyı defetmiş olacaksınız.

• Eğer üssünüzde Tesla Tower varsa ve enerjinizde kritik durumdaysa, Shock Troopers ile Tesla Tower’ları şarz etmeye çalışın. İki adet Shock Trooper’ı istediğiniz bir Tesla Tower yakınına yerleştirin. Bu sayede hem Tesla Tower’ların menzili artacak hem de enerjiniz olmadığı zaman onları kullanabileceksiniz.

• Bunker’lar oldukça dayanıklı ve ucuzdur. Üssünüzün giriş kısımlarını birkaç Bunker ile donatın ve içini Conscript’ler ile doldurun. Bu sayede oldukça etkili bir kara savunmasına sahip olacaksınız.

3.3: YURI ÜLKESİ

• Yuri ülkesi ile oynarken hiçbir enerji sıkıntısı yaşamamak için üssünüze 3 adet Bio Reactor kurun ve bunların içini Brute’lar ve standart piyadeler ile doldurun. Bu sayede enerji seviyeniz oldukça yükseklerde olacaktır.

• Yuri’nin Mind Control yani beyin kontrol teknolojisini çok iyi kullanmalısınız. Mesela Psycho Tower’lar ile üssünüzün etrafını kuşatın. Yanlarına da birkaç adet Mastermind tankı ile Yuri yerleştirin. Bu sayede Robot Tanklar hariç hiçbir düşman birimi üssünüzün içine giremeyecektir.

• Grinder Yuri’nin en önemli yapılarından biri. Yanlışlıkla bir tank mı ürettiniz? Hiç sorun değil. Tankı Grinder içine yönlendirin. Paranızı geri alacaksınız 🙂 Ayrıca aynı işlemi Psycho Tower veya Mastermind tanklarının ele geçirdiği düşman birlikleri için de kullanabilirsiniz.

• Yuri Prime’ı kullanmanın oldukça zevkli bir iş olduğunu söylemiştim. Kendini iyileştirebilme yeteneği, dayanıklılığı ve uzun menzili onu oldukça cazip kılıyor. Üstelik Yuri Prime ile düşman binalarını da ele geçirip satabiliyorsunuz. Ama bu birimi üretmeden önce mutlaka bir Cloning Van kurun. Bu sayede bir Yuri Prime fiyatına iki tane elde edebilirsiniz. Tabi Cloning Van sadece Yuri Prime’da değil tüm birimleri üretirken de işe yarıyor. Mutlaka kurulması gereken bir yapı.

• Gattling Cannon’lar hem hava hem de kara savunması için ideal. Hem güçlüler hem de dayanıklılar. Eğer rakibiniz sıkça uçak saldırısı düzenliyorsa üssünüze en az 5 tane Gattling Cannon kurun.

• Yuri’nin UFO’ları rakibiniz için tam bir kabus halini alacaktır. Güçlü olmaları ve düşman üssünün enerjisini kesebilme yetenekleri var. Ama biraz yavaş sayılırlar. 5 – 10’lu gruplar halinde kullanmakta yarar var.

• Eğer rakibiniz Amerika’yı seçtiyse ve üssünün etrafını piyadeler ile çevirdiyse, bol bol Virus üretin. Virus’ler aynen bir İngiliz Sniper’ı gibi tam bir piyade katilidirler. Üstelik Splash Damage’a sahip silahları oldukça etkili.

4: GELİŞMİŞ TAKTİKLER
4.1: BİRİMLERİ GRUPLANDIRMA

Her birimin kendine has iyi ve kötü tarafları var. Örneğin Grizzly, Lasher ve Rhino tanklar düşman araçlarına karşı son derece etkili olmalarının yanı sıra binalara ve piyadelere karşı çok zayıflar. V3 Rocket Launcher ise binalara karşı etkili olmasının yanında hareketli birimlere karşı etkisiz sayılabilirler.

Hiçbir zaman saldırı birlikleriniz sadece bir grup birimden oluşmamalı. Her saldırı birliğinizde en az iki birim bulunmalı. Örneğin, bir grup Prism Tank içerisine birkaç adet IFV yerleştirin. Bu sayede Prism Tank’lar kara birliklerini toz-duman ederken IFV’ler de Prism Tanklara havadan saldırmaya çalışan birlikleri engellemeye çalışacaktır.

Fakat Apocalypse’lerde durum biraz farklı. Apocalypse’ler hem hava hem de kara birimlerine karşı etkili olmalarının yanında piyadelere karşı etkisiz sayılabilirler. Bir grup Apocalypse birliği içerisine bir düzine Conscript yerleştirerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

4.2: BİRİMLERİ BİRLEŞTİRME

IFV veya Battle Fortress gibi araçların ateş şekli, içerisine soktuğunuz birimlere bağlı olarak değişlik göstermektedir. Örneğin içerisine Sniper sokulmuş bir IFV tam bir piyade katili olurken, içerisine 5 adet Chrono Legionnarie sokulmuş bir Battle Fortress ile yürüyen bir derin dondurucuya sahip olabilirsiniz.

En önemlisi de, bir tank birliği içinde, içerisine Engineer sokulmuş bir IFV bulundurmaktır. Bu sayede yürüyen bir tamir aracına sahip olacaksınız. Her birimi deneyerek kendinize uygun birleşim biçimini bulabilisiniz.

4.3: SÜPER SİLAHLARI KULLANMA
4.3.1: WEATHER STORM

Süper silah kategorisinde en kullanışlı olanı. Oldukça büyük bir alana etki ediyor ve Nuclear Missile’a göre daha fazla birime zarar veriyor.

• Kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk şey, düşmanın Force Shield’ını nereye kullanabileceğini kestirebilmektir. Aksi halde bir Weather Storm’u boş yere kullanmış olursunuz.

• Önceliği düşman birlikleri ve binalarının iç içe bulunduğu yerlere verin. Bu sayede düşman, hem birliklerini kaybedecek hem de binaları zarar görecektir.

• Sakın olaki, bu silahı düşmanın (Nuclear Silo gibi) süper silahları üzerinde kullanmaya ve onu yok etmeye çalışmayın. Fazla bir etkisi olmayacaktır.

• Eğer düşman üssü Gap Generator ile görünmez haldeyse, Weather Storm’u karanlığın tam ortasına atın. Büyük ihtimalle Gap Genarator’ün en az bir tanesi yok olacaktır.

4.3.2: NUCLEAR MISSILE

Weather Storm kadar geniş bir alana etki etmese de, gönderildiği bölge içerisindeki her şeyi tamamen yok eden bir süper silah.

• Weather Storm’da olduğu gibi, diğer süper silahlar üzerinde kullanmaya çalışmayın.

• Force Shield’ın bulunduğu bölgelerin yakınlarına bile atmayın.

• Eğer düşman tankları belli bir alanda hareketsizce toplu halde duruyorsa silahı bu birlikler üzerinde kullanmanızda bir sakınca yoktur.

• Weather Storm’u kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer hususlar bu silah için de geçerlidir.

4.3.3: CHRONOSPHERE

Bir çok şekilde kullanabileceğiniz bir süper silah olan Chronosphere ile yapabilecekleriniz hayal gücünüze kalmış. Çoğu insan, Chronosphere’i kendi Prism Tanklarını düşman üssüne ışınlamaktan başka bir işe yaramıyor sanıyor. Fakat Chronosphere bundan daha fazlasını yapıyor.

• Chronosphere ile düşman tanklarını denizin dibine ışınlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Chronosphere’i düşman tanklarının bir arada bulunduğu yerde kullanmak.

• Aynı şekilde, düşman gemilerini de karaya ışınlayabilirsiniz. Yapmanız gerekenleri biliyorsunuz 🙂

• Free For All tarzı oyun modunda oynarken, bir oyuncunun birliklerini başka bir oyuncunun üssüne ışınlayın. Bu sayede küçük bir savaş başlatmış olacaksınız 🙂

• Bir IFV içerisinde bulunan Engineer veya Spy’ları düşman üssüne ışınlayabilir ve onları rahatça kullanabilirsiniz.

• Dağlık haritalarda, özellikle Prism tanklarınızı dağların eteklerinde kurulmuş düşman üssünün yukarı-üst kesimlerine ışınlamaya çalışın.

Dediğim gibi, Chronosphere ile yapabilecekleriniz tamamıyla hayal gücünüze kalmış.

4.3.4: IRON CURTAIN

Iron Curtain ile, etki alanı içerisindeki bina ve birimleri 25 saniyeliğine “ölümsüz” yapabilirsiniz. Sağlam bir saldırıya başlamadan önce bu silahı kullanmanız size düşman hatlarını yarıp geçmeniz için oldukça büyük bir şans verecektir.

• Üniteleri ölümsüz yapabildiğiniz gibi binalarınızı da ölümsüz yapabiliyorsunuz. Örneğin kritik bir saldırı anında Iron Curtain ile Construction Yard’ınızı koruyabilirsiniz.

• Iron Curtain ile düşman birliklerini de ölümsüz yapabiliyorsunuz. Bunu sakın unutmayın. Iron Curtain’ı yanlışlıkla düşman birimleri üzerinde kullanabilirsiniz. Fakat takım halinde oynuyorsanız bu özelliği takım arkadaşınızın lehine kullanabilirsiniz.

• Eğer Iron Curtain’i kullandığınız birliğin yanında piyadeler varsa, Iron Curtain onlara etkiyor ve onları yok ediyor. Buna dikkat edin.

• Terror Drone yani örümcekler üzerinde Iron Curtain kullanmak oldukça iyi bir fikir. Bu sayede 8 adet örümceği ölümsüz yaparak düşmanın güçlü ve rütbe kazanmış tanklarının üzerine sürebilir ve bir çoğunu yok edebilirsiniz.

4.4: WAYPOINT KULLANMA

Saldırıları düzenlemek için Waypoint kullanmak oldukça faydalıdır. Eğer Waypoint ile ilgileniyorsanız kısa bir süre içerisinden yapmak istediğinizi yapabilecek ve kısa yoldan zafere ulaşabileceksiniz. İşte bazı ipuçları:

• Düşman üssüne Spy göndermek istiyorsunuz fakat Spy’ınızın gideceği bazı yollar üzerinde köpekler var. Waypoint kullanarak Spy’ınız için doğru yönü belirleyebilir ve kazasız belasız hedefine ulaştırabilirsiniz.

• Ayrıca Terror Drone ile harita açmak için de Waypoint modunu kullanabilirsiniz.

5: BAZI TAVSİYELER

• Transport yani bir yerden bir yere birim taşıma işlevi gören araçlar, yok edildikleri zaman içindeki birlikler bundan zarar görmüyor. Örneğin, içi Engineer ile dolu olan bir Flak Track ile düşman üssüne girebilir, aracınız yok edilse bile içerisindeki Engineer’lar ile hedefinize ulaşabilirsiniz.

• Bir binayı “İngiliz anahtar” simgesi ile tamir etmek hem uzun zaman alıyor, hem de para durumunu azaltıyor. En iyisi, üssünüzün tenha kısımlarında birkaç Engineer bekletmek. Bir bina ağır yara aldığı zaman Engineer ile o binayı anında tamir edebilirsiniz.

• Service Depot çok ağır çalışsa da oldukça kullanışlı. Bir birimi yeniden üretmek onu tamir etmekten daha pahalıdır. Bu nedenle Service Depot mutlaka üssünüzde bulunmalı. Bunun haricinde eğer ikinci bir üs kurmak istiyorsanız Service Depot mutlaka gerekli.

• Eğer rakibiniz, yolunuzun üzerindeki binaları ele geçirdiyse en mantıklısı o binaları yok etmektir. Ayrıca, düşmanınızın üssüne yakın yerlerde bulunan Hospital, Oil Derricks gibi binaları da yok edebilirsiniz. Bu sizin avantajınıza olacaktır.

-SON-

, , , ,

8
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
8 Yorum konuları
0 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
8 Yorum yazarları
ahmet beyazözgür başodaveli emre savaşİsmail CanAbdullah Kaan Dağlıoğlu Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
ahmet beyaz
ahmet beyaz

Bu Psychic Beacon Kurmayı bilen varsa anlatsın beyler cok etkili bir yöntem yuris revengede Videosu: http://www.youtube.com/watch?v=7AssmOcQAKA

özgür başoda
özgür başoda

ben yurıyı 2000 yılından berı oynuyorum ve almanyada bu oyunun delısı olan bır kac grup var her hafta sonu buluşup oynuyoruz 100 kışı falan cok eskı bır oyun ama zevklı

veli emre savaş
veli emre savaş

keşke biraz da pysonic dominator veya genetic mutar dan bahsetseydi yinede harika bu bilgi çok işime yarar

İsmail Can
İsmail Can

Merhaba...
Red Alert 2 Yuri's Revenge hakkında yazdığınız iki yazınızı da okudum. Çok anlaşılır ve net yazmışsınız. Zaten böyle bir yazı aramıştım internette. Bu okuduğum yazıların en iyisi.
Emeğiniz için Teşekkür Ederim.

Abdullah Kaan Dağlıoğlu
Abdullah Kaan Dağlıoğlu

red alertin ustası sayılırım hemene hemen her dediğini yapıyorum sadece deniz kuvvetleri beni zorluyor yinede çok iyi oynuyorum birimlerin isimlerini bilmesemde 🙂 isimlerinide söylerseniz sevinirim tşk

ekrem aşkan

amerika:
birimler belli özel ikinci saldırı yok amerika oynuyorsanız ıfv prızma tank uretın ıfv yararlı olucak askerlerle bırlestır çok güclü olursun askerler bazıuka tasıyanlar hem kara hemde hava savunması yapar

ruslar: ruslarda asker uretmek savası kazanmanızı saglar 100$ olan askerler sıze 2 puan kazandırır savasta ıyı bır savunma yapar tanklar sımdı aklımda degıl oyun pcde sılındı
yurıde ise asker alın bol mıktarda dıger asker ve tankları fazla hasar verıyor

alp doğan
alp doğan

çok güzel bilgiler teşekkürler, fakat birmlere de biraz giriş yapılsaymış daha güzel olurmuş fakat yinede güzel.

ahmet ileri
ahmet ileri

çok iyi olmuş.bir de ülkeler hakkında bilgi olsaydı daha iyi olurdu