Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Xiaomi Mi Band 5 Akıllı Bileklik İncelemesi

24 Kasım 2020 Salı 1 yorum İsa Sarı

Xiaomi'nin geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Mi Band 4, önceki nesil akıllı bilekliklerinden renkli ekranı ve gelişmiş bazı özellikleri ile önemli ölçüde ayrılıyordu. Yaklaşık bir yılın ardından firma şimdi de yeni nesil akıllı bilekliği Mi Band 5'i piyasaya sürdü. Adım sayma, nabız ölçme, telefona gelen bildirimleri gerek titreşimle gerek görüntüyle ekrana yansıtma gibi bilindik ve olması gereken, klasik özellik ve işlevlerin yanı sıra Mi Band 5 bazı ekstra işlevleri de beraberinde getiriyor. Bu yazımda, en popüler akıllı bilekliklerin son nesli olan Xiaomi Mi Band 5 ve modüllerini inceleyecek ve tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım.

Xiaomi'nin akıllı bileklikleri bilhassa uzun batarya ve kullanım ömürleri ile, ayrıca uygun fiyatları ve çok işlevli olmalarıyla ön plana çıkıyor. Firma bu yeni nesil akıllı bilekliğinde de geleneği bozmamış ve öne çıkan yönlerini koruyabilmiş. Bunları yaparken de ekran boyutunu bir nebze de olsa büyütmeyi başarmış. Sağlık ve uyku takibinin yanı sıra egzersiz algılama, stres seviyesi ölçümü, kadınların adet döngüsünün takibi gibi gelişmiş özellikleri de barındıran bu akıllı bilek, sağlığımıza dair öneriler ve ipuçları da sunabiliyor. Cep telefonu veya tabletlere yüklenebilen Mi Fit uygulaması üzerinden çok detaylı istatistikleri gösterebilen Mi Band 5, günlük yaşamımıza ve hareketlerimize şekil verecek derecede detaylar barındırabiliyor. Ancak bunlara geçmeden önce, her zaman olduğu gibi kutu ve kutu içeriği ile başlamak istiyorum.

Xiaomi Mi Band 5 kutusu

Xiaomi Mi Band 5 Kutusu ve İçeriği

Diğer Xiaomi ürünlerinde olduğu üzere son derece şık ve pratik bir kutu ile gelen Xiaomi Mi Band 5'in kutusunda siyah ton tercih edilmiş. Mi Band 4'te kutunun üst kısmı siyah alt kısmı beyaz iken Mi Band 5'in kutusunun tamamı siyah renkte tasarlanmış durumda. Kutunun ön tarafında büyük bir 5 rakamı, cihazın fotoğrafı, MI logosu ve en altta da ürünün adı yazarken yan taraflarda bilekliğin öne çıkan özellikleri arka tarafında ise teknik detaylar ve diğer bazı bilgiler yer almakta. Kutu içeriği ise oldukça sade ama yeterli. İçerisinde yalnızca üç unsur yer almakta: Bilekliğin kendisi, şarj aleti ve Türkçe dahil çeşitli dillerde hazırlanmış kullanım kitapçığı. Şarj aleti ve bilekliğin kendisi yeniden yapıştırılabilir bir mat poşet içerisinde yer alıyor. Ayrıca şarj aletinin kablosu da kauçuk bir bantla sarılmış durumda. Tüm bu poşetleri, kutuyu ve bandı atmamanızı tavsiye ederim. Kutu içerisinde bir duvar tipi şarj adaptörü çıkmıyor. Doğrusu, artık bu çok da gerekli değil. Zira cihazı herhangi bir bilgisayarın ve hatta televizyonun USB yuvası üzerinden dahi çok rahat bir şekilde şarj edebiliyorsunuz. Kutu içerisinden bir adaptör çıkmaması aynı zamanda bu cihazın uygun fiyatlı olması sonucunu da beraberinde getiriyor. Bunu unutmamak gerek.

Xiaomi Mi Band 5 kutu içeriği Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5'in Genel Özellikleri

Xiaomi Mi Band 5, bir önceki nesilden çok da farklı değil. Temel işlevler yönüyle Mi Band 4'ten farkı yok denilecek kadar az. Ancak Mi Band 4 kullanıcılarının sıkça şikayet ettiği, bilekliği şarj etmek için kordonundan çıkarma durumu Mi Band 5 ile ortadan kaldırılmış. Artık bileklik, mıknatıslı bir şarj aleti ile kordonundan çıkarmaya gerek kalmadan kolaylıkla şarj edilebiliyor. Bu da, kordonun yıpranmasını ve kırılma, kopma gibi olası kazaları önlüyor. Şarj aleti içerisinde yer alan mıknatıs son derece güçlü ve bileklik asılı kalsa dahi düşmüyor. Bu yönüyle şarj esnasında gözünüz arkada kalmasına gerek olmuyor. Mi Band 5'in önceki nesilden ayrılan bir diğer fiziksel farkı da, daha geniş ekranı. Mi Band 4 0.95 inçlik bir AMOLED ekrana sahipken Mi Band 5 1.1 inç boyutunda bir AMOLED ekranla geliyor. Bu da, mesajların ve ekran üzerindeki diğer yazıların daha rahat bir şekilde okunmasını sağlıyor. Kasa ölçüleri bir miktar büyümüş olsa da, bu çok rahatsız edici olmuyor. Zira Band 4'e göre ekran-kasa oranı da artmış durumda. Bu ise daha ince çerçeve anlamına geliyor. Ayrıca Mi Band 5, Mi Band 4'ün aksine daha fazla piksel oranına sahip. Ekran 126 x 294 pikselden oluşuyor. Sadece bu yeni ekranı ve yeni şarj sistemiyle dahi Mi Band 5 ile Mi Band 4 arasındaki fiyat farkının verilmeye değer olduğunu düşünüyorum şahsen. Bunun yanı sıra ekran parlaklık oranı şahsen bana Mi Band 4'e göre daha fazla geldi. Bu da güneşli havada daha iyi bir görüş anlamına geliyor.

Xiaomi Mi Band 5 Akıllı Bileklik

Mi Band 4'te 135 mAh'lik bir batarya yer alırken Mi Band 5'te 125 mAh'lik, yani daha düşük kapasiteli bir batarya tercih edilmiş. Bu batarya farkı her ne kadar daha az kullanım ömrü sunuyor gibi görünse de, bu, kullanıcıları çok rahatsız edecek seviyede olmuyor. Çok yoğun kullanımda bir hafta, ortalama kullanımda 14 gün ve bekleme modunda ise bir aya kadar pil ömrü sunuluyor. Tabii bu ömür nabız ölçüm aralıkları veya bildirimlerin yoğunluğu, ekranın açık kalma süresi gibi etkenlere göre değişkenlik gösterecektir. Öte yandan bellek ve depolama özellikleri Mi Band 4 ile aynı. Bilekliğin su geçirmezlik ve suya dayanıklılık özellikleri aynı kalmış. Mi Band 5 de önceki nesilde olduğu gibi su altında 50 metreye kadar dayanabiliyor ve yine 5 ATM basınca kadar mukavemet gösteriyor. Ancak denize girme konusunda, özellikle dalma konusunda temkinli olmakta fayda var. Bileklik takılıyken duş almakta veya havuzda yüzmekte ise herhangi bir sakınca yok.

Xiaomi Mi Band 5 şarj aleti

Yazılım Özellikleri

Yazılıma yönelik özelliklere bakıldığında, Xiaomi Mi Band 5'in önceki nesle göre ekstra bir takım iş ve işlevlere sahip olduğu görülüyor. Örneğin Mi Band 5 stres seviyesi gösterim özelliğine ve  kadınların adet döngülerini takip edebilecekleri kadın sağlığı takipçisine sahip. Bunun yanı sıra özçekim (selfie) tutkunları için bileklik üzerinden tek tuşla fotoğraf çekimine imkan tanınması da Mi Band 5'i Mi Band 4'ü ayıran özelliklerin başında geliyor. Ancak esas fark, spor modlarında. Xiaomi Mi Band 5 tam 11 adet spor modu barındırıyor: açık alan koşu, koşu bandı, bisiklet, kapalı bisiklet, yürüyüş, eliptik bisiklet, kürek makinesi, yoga, ip atlama, havuzda yüzme, egzersiz.

Mi Fit uygulaması ana sayfası Stres seviyesi ölçümü Egzersizler listesi

Bunların dışında sürekli uyku ve nabız takibi, detaylı nabız ve uyku istatistikleri ise Mi Band 5'te de mevcut. PPG biyosensörler yine son derece doğru ve neredeyse hiç hatasız ölçümler yapabiliyor. Bileklik, kişisel sağlık verilerinizi toplayıp daha sağlıklı ve zinde bir yaşam için çeşitli öneriler sunabiliyor. Ayrıca nefes egzersizi modu ile daha doğru ve etkili nefes alıp verme konusunda size yardımcı olabiliyor.  Stres izleme göstergesi sayesinde ise stresli anları takip edip stresten kurtulmak için çeşitli bildirimler ve tavsiyeler sağlıyor. Stres seviyesi ölçümü modülü sayesinde günün hangi diliminde, hangi saatlerde ne kadar stresli olduğunuzu öğrenebiliyorsunuz. Yazılımla gelen en önemli özelliklerden bir diğeri ise PAI. Bu modül ile kalp atış hızı, yani nabız verileri ve yapılan egzersizler bir algoritma ile puanlanıyor ve size özel bir haftalık tablo ortaya çıkarılıyor. Bu tabloya göre uygulama size özel öneriler sunuyor. Kilo kontrolü ve sağlıklı bir yaşam için doğrusu oldukça iyi düşünülmüş ve verimli kullanıldığında işe yarıyor.

Mi Fit bileklik ana ekran Mi Fit yürüyüş tablosu Mi Fit toplam egzersiz

Telefonda çalan müziği kontrol etme (durdurma, sonraki veya önceki müziğe geçme vs.), telefon bulma, telefonu sessize alma, telefon kilidini açma, gelen aramaları ve bildirimleri görme (reddetme), mesajları okuma, geri sayım sayacı, kronometre, dünya saatleri, alarm, telefonu bulma özelliği, hava durumu bilgisi gösterme gibi yazılımsal özellikler Xiaomi Mi Band 5'te de korunmuş durumda. Bu tür özelliklerin tamamı Mi Fit Uygulaması ile kontrol edilebiliyor. Mi Fit uygulaması üzerinden ayrıca bileklik ekranını, daha doğrusu temasını değiştirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Mi Band 5'in ayarlar ve özelleştirme menüsü bir önceki nesle göre daha fazla seçenek barındırıyor. Ekranın ne kadar süreyle açık kalacağı gibi detayları dahi artık belirleyebiliyorsunuz.

Mi Fit uygulamasının bazı ayrıntıları ve örnek ekran görüntüleri için buraya bakabilirsiniz. Uygulama hem Android hem de iOs işletim sistemli telefon ve tabletlerle uyumlu. Bu uygulama ile akıllı bilekliğin kadranını, yani temasını da belirleyip değiştirebilme imkanı bulunuyor. Onlarca farklı temadan kendi ihtiyaçlarınıza ve beğeninize uygun olanı seçip kullanabilirsiniz. Bazı temalarda sadece saat ve tarih bilgisi yer alırken bazı temalar günlük atılan adım, nabız gibi ekstra bilgileri de içerebiliyor. Ayrıca, önceki versiyonun aksine kadran üzerindeki "widget" tabir edilen alanları düzenleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla, örneğin anlık nabız, atılan adım miktarı, alarm saati, batarya şarj miktarı, hava durumu ve daha pek çok unsur veya bilgiden istediğinizin veya istediklerinizin ekranda görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu arada, yeri gelmişken, bileklikte Türkçe dil desteğinin bulunduğunu da belirtmeliyim. Kurulum esnasında olmasa dahi yazılım güncellemesi ile menüler Türkçeleşiyor. Bazen bunu Mi Fit uygulaması içerisinden yapmanız gerekebiliyor. Mi Fit uygulaması ise hâlihazırda Türkçe dil desteği barındırıyor. Yalnız, gelen bildirimlerde ı gibi bazı Türkçe harfler farklı sembollerle görünüyor. Bu sorunu da bir güncelleme ile halledeceklerini düşünüyorum.

Xiaomi Mi Band 5 İncelemesi

Mi Band 5, siyah ve elastik, bileği yormayan, fazla terletmeyen bir kordon ile geliyor. Ancak piyasada çeşitli renk ve desenlerde yüzlerce farklı kordon bulabilir ve bu kordonları kolayca değiştirebilirsiniz. Plastik, silikon kordonların yanı sıra metal veya kumaş kordonlar da satın alınabilir durumda. Dolayısıyla tarzınıza ve beğenilerinize, hatta o gün giydiğiniz kıyafete uygun herhangi bir kordonu mevcut kordon ile değiştirebilirsiniz. Üstelik Mi Band 4'ün kordonları Mi Band 5 ile de uyumlu. Ancak metal, esnemeyen eski bileklik kordonlarını Mi Band 5'te kullanmak biraz sakıncalı olabilir. Dolayısıyla metal kordon söz konusu olduğunda sadece Mi Band 5 için tasarlanmış kordonları kullanmanızı tavsiye ederim.

Xiaomi Mi Band 5: Son Sözler, Fiyat ve Satın Alma

Xiaomi Mi Band 5, 2020 yılının en son teknolojik yeniliklerini  ve trendlerini barındırıyor desek, yeridir. Sadece adım saymaktan veya kalori hesaplamaktan öte işlevler barındıran bu akıllı cihaz, giyilebilir teknolojilerin en temel basamağını teşkil ediyor. Piyasada bu cihazla rekabet hâlinde olan onlarca farklı akıllı bileklik modeli var. Hatta cihazın eski sürümleri dahi adeta kendi içlerinde ve Mi Band 5 ile rekabet halinde. Hal böyle olunca, üreticiler ve bilhassa Xiaomi kendini yenilemek durumunda. Xiaomi, 2020 yılı için şimdilik bunu başarmış görünüyor ama 2021 yılı için çok daha marjinal değişiklikler ve yenilikler getirmeli, bu da bir gerçek. Aksi halde dişli rakipleri arasında rahatlıkla tahtından alaşağı edilebilir.

Xiaomi Mi Band 5, küçük kardeşi Mi Band 4'e göre bir miktar pahalı olsa da; ekstra işlevleri, özellikle de yeni donanımsal özellikleri ve geliştirmeleri dolayısıyla Mi Band 4'le kıyaslandığında tercih edilebilir hale geliyor. Bunlardan bilhassa manyetik şarj özelliği, daha büyük ekran ve ekstra yeni yazılımsal özellikler Xiaomi Mi Band 5'i önceki nesle göre bir adım öne çıkarmaya yetiyor da artıyor. Çoğu kişi aradaki fiyat farkına değmeyeceğini düşünse de, ben 100-110 TL gibi bir farka değeceğini düşünüyorum doğrusu. Mi Band 5'in şu anki fiyatı 260-300 TL aralığında. Ancak Xiaomi Mi Band 5 Banggood üzerinden güvenle ve ücretsiz kargo seçeneği ile de satın alınabilir. Ayrıca BGARTRM5 kodu ile bir miktar indirimli olarak satın alımı gerçekleştirmeniz de mümkün.

, , , , , , , , , ,

1
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
1 Yorum konuları
0 Konu cevapları
1 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
1 Yorum yazarları
Ezgi Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
Ezgi
Ezgi

İyi günler. Banggood.com adresinden bu bilekliği aldığımız takdirde gümrük vergisi çıkar mı acaba?