Xiaomi Mi Band 4 Akıllı Bileklik İncelemesi
Geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen ve kısa bir süre içinde fiyatı güncellenen Xiaomi'nin akıllı bilekliği Xiaomi Mi Band 4, bir önceki sürümüne göre belirgin farklar taşıyor. Bunların en başında ise daha da büyütülmüş tamamen renkli 0,95 inçlik, 120'ye 240 piksellik AMOLED ekranı geliyor. Bir akıllı bileklikten daha fazlasını sunan, özellikleri bakımından adeta bir akıllı saat olarak değerlendirilebilecek Xiaomi Mi Band 4, gelişmiş özellikleriyle kullanıcıların gözdesi hâline geldi.. Geliştirilmiş altı sensörlü mekanizmasıyla daha tutarlı veriler sağlayabilirken, su altında 50 metreye kadar durabiliyor ve yine 5 ATM basınca kadar dayanıklılık sunabiliyor. Sadece 10.6 gram ağırlığa sahip bilekliğin kordonu ise terletmeyen, esnek termoplastik elastometer silikon malzemeden üretilmiş. 46,8 x 17,8 x 12,6 milimetre boyutlarındaki bu akıllı bileklik her yaştan ve her bedenden kullanıcı için, 155-216 milimetre kordon ölçüleri arasında, ideal uygunluk arz ediyor.
Xiaomi Mi Band 4 akıllı bileklik en temel özellikleri itibariyle bir saat, adımsayar, nabızölçer ve uyku analizcisi diyebiliriz. Uzun ama ince sayılabilecek bir kutu içerisinde sunulan bu bilekliğin kutu içeriği oldukça sadece ve esasında temel ihtiyaçları barındırıyor: Bilekliği kendisi, şarj cihazı ve pek çok dilde yazılmış (içerisinde Türkçe mevcut) ufak bir kullanım kılavuzu kutu içeriğinde yer alıyor. Diğer bilekliklerin aksine, Mi Band 4'ü şarj edebilmek için kordonundan çıkarmak gerekiyor. Daha sonrasında cihazı şarj yuvasına temas noktaları üst üste gelecek şekilde yerleştirmek ve ardından USB ucunu herhangi bir USB portuna takmak gerekiyor. Bu noktada bilgisayarlar, akıllı televizyonlar, cep telefonu şarj cihazları ya da USB'den güç sağlayan farklı cihazlar kullanılabilir. Bilekliğin içerisindeki 135 mAh'lik lityum-polimer batarya toplamda 2 saatte şarj edilebiliyor. Bu konuda, cihazın mükemmel diyebileceğim bir batarya ömrü sunduğunu belirtmeliyim. Tüm sensörler açık bir şekilde aralıksız bir hafta kullanım ömrünü aldığımı rahatlıkla ifade edebilirim. Bu süre ortalama kullanım seviyelerinde 15 güne, daha dikkatli bir kullanımda ise 20 güne kadar çıkabiliyor. Bu yönüyle, üstün batarya performansıyla göz dolduruyor ve diğer tüm akıllı bileklerin bir adım ötesine geçiyor.
Xiaomi Mi Band 4'ün Mi Band 3'e göre farklı noktalarının en başında renkli ekranının geldiğini belirtmiştim. Bunun yanı sıra fiziksel olarak aralarındaki bir diğer belirgin fark da, dokunmatik tuşun görünümü. Bu tuş Mi Band 3'te daha bariz olarak görünürken, Mi Band 4'te belli belirsiz duruyor. Bu da, dış yüzeyin tamamının ekran gibi görünmesini ve cihazın daha şık durmasını sağlıyor açıkçası. Bilekliğin kordonu standart olarak siyah renkte geliyor. Ancak Banggood üzerinde veya diğer alışveriş sayfalarında çok farklı renklerde kordonlar da uygun fiyata satın alınabiliyor. Elbisenizle uyumlu ya da beğeninize göre herhangi bir kordonu tercih edebilirsiniz. Kordonun kaliteli, esnek ve sağlam bir plastikten üretildiğini, kordon üzerinde çok sayıda birleştirme deliğinin bulunduğunu ve bu sayede hemen her kişide sorunsuzca kullanılabileceğini de eklemeliyim. Nabız ölçümünün doğru yapılabilmesi içinse bilekten iki parmak kadar iç tarafa yerleştirilmesi ve kordonun uygun sıkılıkta bağlanması gerektiğini hatırlatayım.
Xiaomi Mi Fit Uygulaması
Bileklik, Mi Fit adlı Xiaomi tarafından üretilen uygulama üzerinden Bluetooth kanalıyla kontrol edilebiliyor. Uygulamayı kurduktan sonra Bluetooth üzerinden bileklikle eşleştirme yapmak gerekli. Ardından, cihazla ilgili her türlü ayarı bu uygulama üzerinden gerçekleştirmek mümkün. Android 4.4 veya iOS 9.0 üzeri işletim sistemleriyle uyumlu olan bu uygulama, aynı zamanda Xiaomi'nin diğer akıllı ürünleri (baskül, diş fırçası vs.) ile de uyumlu ve tüm veriler tek bir ekranda toplanıyor. Uygulamanın ana sayfasında uyku verileri, nabız bilgisi ve hedef izleyici yer alıyor. Bluetooth aktif olduğunda eşzamanlı olarak verileri eşitleyen uygulama, Bluetooth'un kapalı olması durumundaysa açıldığı zaman otomatik senkronizasyon başlıyor. Uygulama üzerinden ayrıca cihazın batarya durumu da kontrol edilebilmekte. Bilekliğin aktif olacağı saatler, ekran parlaklığının ne zaman açılıp ne zaman kapatılacağı, uzun süre hareketsiz kalma veya oturma söz konusu olduğunda titreşimli uyarı ayarları, bilekliğin ana ekranında yer alan temalar gibi her türlü düzenleme de yine bu ekran üzerinden yapılabiliyor. Xiaomi Mi Band 4'ün ana ekran teması, yukarıda da belirttiğim gibi, değiştirilebiliyor. Hâlihazırdaki temalar her ne kadar daha çok Çinlilere hitap etse de, yakın zamanda daha fazla tema seçeneğinin sunulacağını da eklemeliyim. Bu arada, uygulamanın Türkçe dil desteğine sahip olduğunu, ancak bilekliğin henüz bu desteği barındırmadığını belirtmeliyim. Açıkçası pek ihtiyaç olduğunu da söyleyemem. Zira bileklik menüleri oldukça sade ve anlaşılır.
Ekran ayarı, ekran kilidi, gelen arama ve mesaj bildirimleri, alarmlar, oturma uyarısı, hareket sensörleri gibi bilekliğe dair pek çok ayar kişiselleştirilebiliyor. -10 derece ile +50 derece aralığında tam verimle çalışabilen bilekliği deniz ya da havuzda takmak mümkün ama suyla temas ettiğinde dokunmatik ekranı çalışmıyor. Bu da güvenlik açısından bir nevi ufak önlem diyebiliriz. Bunun yanı sıra, telefonunuzun kilidini, yapılacak ufak bir ayarlamayla, bileklik üzerinden açabiliyorsunuz. Ayrıca ekranın hangi saatler arasında daha aydınlık veya parlak olacağı, yani gece modu da yine uygulama ayarlarıyla kontrol edilebiliyor. Kolunuzu kaldırdığınızda bileklik ekranının otomatik olarak belli bir süre için (5 saniye) açılmasını isterseniz de, yine bunun için bir seçenek mevcut. Ayrıca bileklik üzerindeki sistem yazılımının güncellemeleri de yine Mi Fit uygulaması üzerinden yapılıyor. Bilekliğin açılabilmesi için şifreli bir koruma önlemi almak isterseniz, gerekli ayar yine bu uygulamada.
Adımsayar, Nabızölçer, Uyku Analizi ve Egzersiz Modları
Bilekliğin gerçekleştirdiği ölçüm ve analizler son derece tutarlı. Gerek uyku analizi, gerek nabız bilgileri ve gerek adımsayar verileri yüksek doğruluk oranlarına sahip. Kendi uykumdan örnek verecek olursam, bileklik, yattığım ve yataktan kalktığım süreleri yüksek doğruluk oranıyla tespit edebildi. Derin uykuda geçirdiğim sürelere dair veriler ise ciddi anlamda beni şaşırttı. Zira çok hafif uykuya sahip biri olarak derin uykuda geçirdiğim süre oldukça az veya aza yakın. Bu açıdan bileklik bunu oldukça doğru bir şekilde tespit etmeyi başarabildi. Nabız verileri de son derece tutarlı görünüyor. Yaptığım testlerde, başka profesyonel nabızölçerle de gerçekleştirdiğim karşılaştırmalarda benzer sonuçlara ulaştım.
Bileklik, çeşitli kategorilerde spor ve egzersizleri otomatik olarak algılama özelliğine de sahip. Bunun yanı sıra siz de bir spor ya da egzersize başlamadan önce ilgili seçeneği aktif edip veri toplama özelliğini başlatabiliyorsunuz. Dış ortamda koşu, yürüyüş, yüzme, koşu bandında koşu, bisiklet sürme, ağırlık kaldırma gibi pek çok spor ve antrenman türü varsayılan olarak tanımlanmış durumda. Üstelik yüzme türlerini de cihaz kendisi tespit edip sizi bilgilendiriyor. Koşu veya yürüyüşe dair bilgi ekranında toplam geçirilen süre, katedilen mesafe, ortalama hız, yakılan kalori, anlık nabız ve nabzın hangi kategoride yer aldığı bilgisi eşzamanlı olarak takip edilebiliyor. Bunun yanı sıra, örneğin yürüş ya da koşma esnasında her kilometrede titreşimli ve görüntülü uyarı ekrana geliyor.
Diğer Özellikler ve Ekran
Xiomi Mi Band 4'ün 0,95 inç boyuta sahip AMOLED ekranı, çok geniş bir görme açısına sahip. Dolayısıyla diğer bilekliklerin aksine farklı açılardan ve üstten, alttan, yandan dahi net bir şekilde okunabiliyor. Ekranın üzerinde, temaya bağlı olarak değişmekle beraber, içerisinde bulunulan güne dair adım bilgisi, saat ve tarih ile batarya durumu (yüzdesel olarak ve simgeyle) yer alıyor. Bazı temalarda bunun yanı sıra anlık nabız bilgisi de yine ana ekranda görüntülenebiliyor -ki ben en çok böyle bir temayı kullanıyorum-. Ekran sağa veya sola kaydırıldığında, cep telefonunda çalınan müziği kontrol etmeyle ilgili seçenekler çıkıyor. Ekranın aşağı ya da yukarı kaydırılmasıyla da durum, nabız, egzersiz, hava durumu, bildirimler ve diğer ayarlar/işlemler (alarm, kronometre, geriye sayım, ürün sıfırlama, ekran parlaklığı, yazılım ve cihaz sürümü bilgileri, cihazı sıfırlama vs.) görüntülenebilmekte ve başlatılabilmekte. Bu yönüyle oldukça sade, ama kullanışlı ve özellikli bir bileklik karşımızda. Bilekliğin tüm özelliklerinden tek çırpıda bahsetmek mümkün değil ancak yukarıda saydıklarıma ek olarak kullanışlı sayılabilecek irili ufaklı daha pek çok özellikle de cihazda yer alıyor: Eşleştirilen telefonun yerini bulma gibi. Örneğin bu özellik sayesinde, telefondan yüksek şiddette bir ses çaldırabilir ve böylece telefonun yerini tespit edebilirsiniz.
Bildirimler
Xiaomi Mi Band 4, telefondan gelen çeşitli bildirimleri ve aramaları titreşimle birlikte ekrana yansıtabiliyor. Örneğin gelen bir arama olduğunda arayan kişinin numarası ve kayıtlıysa adı ekranda görüntüleniyor. Bir akıllı saat gibi gelen aramayı kabul etme, yeni bir arama yapma veya bileklikle konuşma özelliği yok ancak gelen arama, kalıp mesajlarla reddedilebiliyor. Benzer olarak WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajlar da ekran üzerinden okunabilmekte. Bunun yanı sıra Instagram, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarının bildirimleri de ekran üzerinden takip edilebiliyor. Bunlardan hangisinin görüntülenip hangisinin görüntülenmeyeceğini yine Mi Fit uygulaması üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. İşte tam da bu noktada, Xiaomi Mi Band akıllı saatlere bir nebze de olsa yaklaşıyor. Zira uygun fiyatıyla bu derece kullanışlılık sunması cihazın en büyük artıları arasında.
Xiaomi Mi Band 4'ü Satın Alma
Xiaomi Mi Band 4'ün Çince ve İngilizce destekli sürümünü Banggood üzerinden satın 32.99 dolar karşılığında buradan satın alabilirsiniz. Türkçe de dahil olmak üzere 35 dil destekli uluslararası sürümünü ise buradan 37.89 dolara satın almanız mümkün. BGxmtech ya da bgm37 kodları ile bir miktar indirim de alabilirsiniz. Banggood üzerinden nasıl alışveriş yapılacağıyla ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bilekliğin kordonunun kişiselleştirilebildiğini, farklı renklerde kordonların şu andan 2 dolar gibi makul bir ücretle Banggood itibaren satışta olduğunu da eklemeliyim.
[…] geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Mi Band 4, önceki nesil akıllı bilekliklerinden renkli ekranı ve gelişmiş bazı özellikleri ile […]
Merhaba mi band 4 almayı düşünüyorum ama çekim mesafesini hiçbir yerde yazmamışlar bu konu hakkında bilginiz varmı? İşim gereği telefonu çok yanımda taşımıyorum o yüzden çekim mesafesi benim için önemli
Merhaba. Bunda çeşitli etkenler var. Telefonunuzdaki Bluetooth versiyonundan tutun aradaki duvar vb. engeller gibi. Ama 10 ile 90-100 metre diyebiliriz genel olarak.
Merhaba, MI4 band 'ı yeni aldım. Aktif olarak haftada 2-3 gün kardiyo yaptığım için nabız ve özellikle kalori durumunu görmem lazım. Bu egzersizi hangi seçenek ile göreceğimi bilemedim. sizin fotoğrafınızda" aerobic" var. benim egzersiz seçeneklerimde yok.?! "serbest"i seçtiğimde ise sanırım yürüyüş vs gibi algılayıp kaloriyi çok düşük hesaplıyor. bu sorunu nasıl çözebilirim? egzersiz eklenebiliyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim.
Mi 4 almayı planlıyorum. İstediğim antreman sırasında belirlediğim nabız aralığını girmek ve bu aralığın altında yada üstünde olduğum durumlarda uyarı vermesi bunu yapabiliyor muyuz?
Üstünde olduğu durumlarda uyarı verme özelliği var. Altındakilerde yok maalesef.
Evet
Merhaba ben mi band 4 kullanıyorum ama aynı zamanda Samsung health kullanıyorum. İkisi arasında ciddi kalori farkı var. Mi band 4 daha az gösteriyor. Aynı durumdan şikayetçi olan var mı?
Merhaba
Mi band 4 kullanıcısıyım. Aerobik yaptığımda ve bunun komutunu bilekliğe verdiğimde; egzersiz sonucunda şunu fark ediyorum. Uygulama hem egzersizle yaktığım kaloriyi hem de o esnada atmış olduğum adım sayısına göre yaktığım kaloriyi ayrı ayrı hesaplamış oluyor. Toplamda aslında az kalori yakmış olmama rağmen bandin hem adım olarak algılaması hem de egzersizin kalorisini eklemesi üzerine daha fazla kalori yakmış gibi görünüyorum. Bu büyük bir sorun değil mi? Bir çözümü var mı?
Mi band 4 kullanıyorum yaklaşık 1 aydır. Uğraşmama rağmen gelen bildirimleri Mi band 4 de alamıyorum. Gelen aramalar veya diğer sosyal medya uygulamalarının bildirimlerini ekran üzerinden göremiyorum. Nasıl yapabilirim. Yardımcı olur musunuz.
Telefondan uygulama ayarlarına girip gerekli izinleri vermeniz lazım.
Merhaba. Ben mi band 3 kullanıyorum. Tek sıkıntım ilk zamanlar bataryası 21 güne kadar zamanla 15 güne kadar düştü. Bunun haricinde çok güzel bir cihaz. İncelemeniz için de teşekkürler.
Bazı özelliklerin sürekli açık olması bataryayı zamanla yıpratır. Teşekkürler yorumunuz için.