Xiaomi 10000 mAh Power Bank 3 (2019) İncelemesi
Xiaomi'nin taşınabilir güç bankalarını, diğer bir ifadeyle, herhangi bir ortamda taşınır hâldeyken dahi cep telefonu ve tabletler başta olmak üzere pek çok cihazı şarj etmeye imkân tanıyan cihazlarını 2019 yılının gelmesiyle yeniledi. Artık klasik Micro USB portlarının yanı sıra, son teknoloji USB Type-C portuna sahip taşınabilir güç bankaları da piyasadaki yerini aldı. Yeni telefon ve tabletlerin Micro USB'den çift taraflı kullanılabilen USB Type-C'ye geçiş yapmaları elbette bunda etkili. Bu yazımda, Xiaomi'nin son çıkardığı güç bankalarından biri olan ve gümüş ya da siyah renklerinde sunulan 10 bin mAh gücündeki Xiaomi 10000 mAh Power Bank 3 adlı cihazını inceleyeceğim.
PLM12ZM kodu ile, yukarıda da belirttiğim üzere iki farklı renk seçeneğiyle satışta olan Xiaomi 10000 mAh Power Bank 3 2019 yılının ortalarına doğru piyasaya sürüldü. İçerisinde barındırdığı 10 bin mAh gücündeki lityum polimer bataryası 3.7 Volt 37 Wh değerlere sahip. Cihaz üzerinde üç yuva mevcut. Bunlardan biri çıkış, biri hem çıkış hem giriş biri de sadece giriş için tasarlanmış durumda. Giriş işlevindeki portlar üzerinden (Micro USB ve USB Type-C) cihazı şarj edebiliyorsunuz. Cihazı şarj edebilmek için beraberindeki kablo kullanılabileceği gibi başka kablolar da kullanılabilir. Şarj işlemi ise bilgisayarlar ya da cep telefonu adaptörü gibi adaptörler sayesinde gerçekleştirilebiliyor. OUT1 adlı birinci port USB-A standardında ve bir ucu USB diğer ucu Micro USB, USB Type-C ya da Lightning Port gibi herhangi bir port destekleyebilir. Dolayısıyla Samsung, Apple, LG, Huawei, Xiaomi, Sony, Nokia başta olmak üzere pek çok marka ve model telefonu, tableti ya da başka cihazları kolaylıkla şarj edebilirsiniz. OUT1 portu 5V 2.4 Amper, 9V 2.0 Amper ya da 12V 1.5 Amper değerlerinde güç sağlayabiliyor. OUT2/IN1 yuvası ise Type-C formatında. Bu port hem cihazı şarj etmek hem de Type-C üzerinden Type-C destekli cihazları hızlı şarj etmek için kullanılabilir. İlkinden farklı olarak 3.0 Ampere kadar güç aktarımı sağlayabiliyor. IN2 portu ise sadece Micro USB üzerinden cihazın içerisindeki bataryayı doldurmak için kullanılıyor. Bu arada, yeri gelmişken belirtmemde fayda var: İki adet OUT portu üzerinden aynı anda iki farklı cihazı hızlı şarj ile şarj etmek de mümkün ve bu işlem son derece sağlıklı olarak gerçekleşiyor.
Normalde, ilk başta ürünün kutusu ve kutu içeriğiyle incelemeye başlardım. Ancak bu sefer böyle olmadı. Kutu ve kutu içeriği bu paragrafa kaldı. Cihaz, diğer Xiaomi ürünlerinden alışageldiğimiz üzere son derece sade ve düzenli bir kutu ile geliyor. Beyaz tonlarında, üzerinde cihazın fotoğrafının ve logoların bulunduğu kutunun arka tarafında ise orijinallik bandrolü ile Çince ürün açıklamaları yer alıyor. Kutunun içerisinde ise iki farklı bölme var. İlk bölmeden cihazın kendisi, diğer bölmeden ise şarj kablosu çıkıyor. Şarj kablosunun ucunda bir değiştirici adaptör mevcut. Bu adaptör bir kablo ile esas kabloya bütünleşik durumda. Yani kaybolma riski ortadan kalkmış durumda. Bu ikili sayesinde hem USB Type-C hem de Micro USB cihazları şarj edebiliyorsunuz. Yani ekstra bir çevirici almanıza gerek yok. Kutudan son olarak çıkan unsur ise Çince bir kullanma kılavuzu.
Xiaomi 10000 mAh Power Bank 3'ün kendisi de oldukça sade bir tasarıma sahip. Ele alındığında "premium" bir his veren cihaz sağlam ve soğukluk hissi veren alüminyum ile kaplı. Bu soğukluk hissi, içteki bataryanın soğutulmasında birincil derecede görevli ve önemli. Cihazın yüzeyi parmak izi tutmuyor. Ön tarafında sadece Mİ logosu yer alırken yan taraflar kavisli olduğu için buralarda herhangi bir ibare ya da yazı yok. Cihazın arkası da ön yüzeyiyle aynı tasarımda ancak burada logo da dahil olmak üzere hiçbir unsura yer verilmemiş. Cihazın üst kısmında, yani portların bulunduğu kısımda 3 adet port (bunları yukarıda açıkladım), 4 adet LED gösterge (bunların her biri güç bankasının %25'lik dilimlerle şarj durumunu, yani mevcut doluluk oranını gösteriyor) ve açma kapama tuşu yer alıyor. Cihazın alt kısmında ise bir bilgi bandı var. Burada Çince olarak cihazla ilgili model ve kapasite bilgileri, ayrıca şarj değerleri ve güç oranları, çeşitli simgeler/ikonlar yer alıyor. Son olarak, cihazın boyutları şöyle: 147 mm yükseklik, 71 mm genişlik ve 14 mm derinlik. Ağırlığı ise yaklaşık 250 gram. Bu yönüyle taşınabilirliğinin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ufak bir çanta hatta pantolon cep içerisinde dahi üzerinde bir cep telefonu ile rahatlıkla taşınabilir.
Kullanmakta olduğum Samsung Galaxy S8 telefonumu 3 kez tam şarj etmeyi başaran Xiaomi Power Bank 3, her bir şarj işlemini yaklaşık 2 saatte gerçekleştirdi. Bu da telefonun kendi standartları ile hemen hemen örtüşüyor. Cihaz, sağlıklı olarak 5 derece ile 40 derece sıcaklıklar arasında çalışabiliyor. Tabii bunlara +/- 5 derece daha eklenebilir ancak bu sınırların aşılması durumda cihaz tam performans ve kapasite ile çalışamayacak ya da başka sorunlara yol açabilecektir. Ayrıca 40 dereceden fazla sıcaklıkta cihazı saklamak da (örneğin yazın, güneşin altına park edilmiş, camları kapalı ve havasız bir araba içerisinde) patlama ya da erime gibi çeşitli riskleri beraberinde getirecektir. Bu bakımdan, cihazı saklama ve kullanma koşullarına azami özen ve dikkati göstermek hem cihaz sağlığı hem de kullanıcı sağlığı açısından faydalı olacaktır. Cihazın kendini şarj etme süreleri ise nasıl şarj edildiğine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 9V/2A gücündeki bir duvar adaptörü ile 4 saatte doldurulabilirken 5V/2A değerlerinde bir şarj ile bu dolum 6 saat sürebiliyor. Aslında bu açıdan süreler son derece makul.
Xiaomi Power Bank 3, Banggood üzerinden 35.99 Dolar karşılığında hızlı ya da normal kargolama seçenekleri ile satın alınabilir. Ürünü satın almak için buraya bakabilirsiniz. Ayrıca Banggood yaz indirimlerine de göz atmanızı tavsiye ederim. %100 güvenilir bir alışveriş sitesi durumundaki Banggood üzerinden nasıl alışveriş yapılabileceğiyle ilgili olarak "Banggood Üzerinden Alışveriş Yapma Rehberi"ne göz atabilirsiniz.
İsa Hocam, site yapmayı nasıl öğrendiniz ve sizi buna motive eden şeyler nelerdi? Ben de öğrenmek istiyorum da size sorayım dedim.
Ahmet Bey, hobi olarak başladım. Bir nevi motivasyondu benim için. İnternette çeşitli kaynaklar var. Önce HTML kodları ile başlayın derim ben.
İsa hocam sizin ki hobiyi geçmiş profesyonel bir boyut kazanmış, tebrikler.