Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Ücretsiz ve Kullanışlı Antivirüs Programı: AVG Free

23 Kasım 2008 Pazar 10 yorum İsa Sarı

1970'li yılların başında, bulaştığı bilgisayara "Ben bir sürüngenim. Yakalayabiliyorsan beni yakala!" mesajını bırakan "The Creeper" adındaki ilk bilgisayar virüsü, Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi (ARPANET) için geliştirilen bilgisayar ağında yayılmayı başarabilmişti. Aradan geçen yaklaşık 40 sene boyunca bilgisayar virüsleri hızla çoğalmaya ve pek çok bilgisayarı tehdit etmeye başladı. Bu sebepledir ki, bilgisayarındaki bilgilerinin ve dosyalarının zarar görmesini istemeyen kullanıcılar, zorunlu olarak bir antivirüs programı kullanmaya başladı. Hangi programın daha kullanışlı ve etkili olduğu konusuysa, cevaplanması çok güç bir soru hâlini alır oldu.

AVG Free Antivirus

Dünya çapında yaklaşık 80 milyon kişi tarafından kullanılan ücretsiz bir antivirüs programı olan AVG Free, en temel korunmayı sağlayacak nitelikte. Programın sahip olduğu virüs veri tabanının sık sık güncellenmesi ve istenmeyen programların engellenmesi gibi ek özellikler de sunmasıyla, ücretsiz antivirüs programları arasında ilk üçe girmeyi başarabilen bu yazılım, kolay kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzü ile pek çok kullanıcıyı tatmin edecek seviyede.

http://free.avg.com adresinden indirebileceğiniz programın kurulum dosyası yaklaşık 50 MB büyüklüğündedir. Dünyanın en çok ziyaret edilen dosya yükleme sitelerinden biri olan CNet'e ait download.com sitesinde en çok yüklenen antivirüs programı olan AVG Free'nin kurulumu da oldukça basittir. Herhangi bir özel komut gerektirmeden kurulan program, kurulum sonrasında kendisini güncellemektedir. Bu sayede program, en son yayılan virüs ve istenmeyen uygulamaları da tanır hâle gelmektedir.

AVG Free ana ekranı

AVG Free'nin ana ekranı

Ana ekranı oldukça sade bir şekilde tasarlanan AVG Free'nin orta kısmında program modüllerinin çalışıp çalışmadığıyla ilgili bilgiler yer almakta, sol kısmındaysa genel görünüm (Overview), tarama kısmı (Computer Scanner), güncelleme sekmesi (Update Now) gibi bağlantılar ile istatistik (Statistics) özellikleri bulunmaktadır.

Programın tarama kısmı da oldukça kullanışı ve kolaydır. "Scan whole computer" seçeneği ile bilgisayarın tamamında tarama yapabileceğiniz gibi, "Scan specific files or folders" ile de istediğiniz bir dosya ya da dizin üzerinde tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

AVG Free, kendisini belli aralıklarla otomatik olarak güncellemektedir. Ayrıca, eğer programın yüklü olduğu bilgisayarda İnternet bağlantısı bulunmuyorsa, resmî sitesinden indirilebilen güncelleme dosyaları sayesinde çevrimdışı bir şekilde de güncelleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

AVG Free gelişmiş ayarlar ekranı

Programın gelişmiş ayarlar ekranı

Şu anda Türkçe desteği bulunmayan programın ayar ekranı da oldukça basit ve kullanışlıdır. Herhangi bir teknik terimin kullanılmadığı bu ekranın ilk sekmesinde görünüm ayarları ve sistem tablasındaki simge seçenekleri yer almaktadır. Sol kısımdan erişilebilen diğer sekmeler aracılığıyla da genel tarama seçenekleri, güncellemeyle ilgili bağlantı unsurları gibi pek çok ayara ulaşılabilmektedir.

AVG Free, çalıştığı esnada F-Secure ya da Norton gibi antivirüs programların aksine bilgisayarın kararlılığını ve hızını düşürmemekte ve böylece daha hızlı bir kullanım olanağı sunmaktadır. Öyle ki, programın çalışabilmesi için 300 Mhz hızında işlemci ve 256 MB kapasitesinde bir bellek bile yeterli olmaktadır. Microsoft Windows XP ve Vista yanında Windows 2000 işletim sistemi ile de uyumlu olan program için ilerleyen zamanlarda Türkçe desteğinin de sunulması bekleniyor.

Sonuç olarak AVG Free, ücretsiz bir şekilde bilgisayarını virüslerden korumak isteyen kullanıcılar için idealdir. Ayrıca, yasadışı ya da kırılmış programlar kullanmak yerine, AVG Free gibi yasal ve ücretsiz hizmet sağlayan bir program kullanmak daha yerinde bir karar olacaktır. Programla ilgili yorumlarınızı, tecrübelerinizi ve karşılaştığınız sorunları aşağıda yer alan Yorumlar kısmı aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

, , , , , , , , , ,

10
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
9 Yorum konuları
1 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
10 Yorum yazarları
İsa Sarışura kılıç ayhan sarımeşenurul baydur Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:

nasıl yükleyecegim

şura kılıç
şura kılıç

virusleri taradktan sonra nasıl temizleyebilirim

ayhan sarımeşe

Bne avast kullanıyorum. Bu baş belası iframe virüslerine karşı baya etkili. Ama AVG de iyi bir program olduğunu biliyorum

nurul baydur
nurul baydur

ücretsizler içinde en iyisi antivir
ücretli istiyorsan gdata (tabi ram in yeterse 🙂 )

aynur topuz
aynur topuz

yabancı dil , anlıyamıyorum birisi tercüme etse mutlu olacağım.

volkan tabak
volkan tabak

teşekkür ediyorum. tam aradığım program.

özcan duran
özcan duran

çok teşekkür ederim

cenk koyukan
cenk koyukan

1 sene falan oluyor kulanıyorum ve çok güzel bir program avast ve avira ile çok iyi uyum sağlayabiliyor denemenizi tavsiye ederim

Metin Demiray
Metin Demiray

Uzun süredir kullanıyorum. Başlarda pek iyi değildi. Sonraları kendini geliştirmeyi başarabildi. Bazı programları virüs olarak görebiliyordu ama bunu aştılar sanırım. Bunun yanında Avia Antivir ya da Avast'ı da tercih ederim. Avast Türkçe olduğu için iyi olur.