Türkolojiye Giriş / An Introduction to Turkology
Macar Türkolojisi, Türkoloji tarihi içerisinde hiç şüphesiz ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Başlangıcı Arminius Vámbéry'ye, hatta daha öncesine götürülebilecek bu Türkoloji geleneği, oryantalist bir bakış açısıyla şekillenmemiş; bağımsız bir Türkoloji ekolü oluşturacak derecede, güçlü bir biçimde günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Kúnos, Németh, Eckmann, Ligeti, Berta ve daha pek çok Macar Türkolog, başta Osmanlıca, Çağatayca, Eski Türkçe olmak üzere Türkolojinin çeşitli alanlarında pek çok eser vermişlerdir ve vermeye de devam etmektedirler. Budapeşte doğumlu Prof. Dr. András Róna-Tas da (1931-), verdiği eserlerle bu Türkoloji geleneği içerisindeki yerini çoktan almış durumdadır. Onun, çevirisini yaptığımız An Introduction to Turkology adlı eseri, sunduğu bilgiler bakımından oldukça değerli olmasına rağmen, Türkiye'de pek kullanılmayan, daha doğrusu bilinmeyen çalışmalarından biri durumundadır.
Studia uralo-altaica serisinin 33. kitabı olarak çıkan An Introduction to Turkology'nin bundan tam 22 yıl önce, 1991 yılında yayımlanmış olmasına karşın, aradan geçen onca yılda değeri azalmamıştır. İki ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, Türk dilinin ve halklarının tarihi, diğer dillerle ve halklarla olan ilişkileri, Türk adının kökeni, Türklerin benimsediği dini inanışlar ve ilgili pek çok konu farklı bakış açılarıyla ele alınmış olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu da, kitabın değerini artıran en önemli unsurlardandır. Kitabın ikinci bölümünde ise Türk Runik alfabesiyle yazılmış yazıtların, Brahmi ve Tibet yazılarıyla verilmiş Eski Uygurca eserlerin dil ve yazım özellikleri, ilgili yazı sistemleri ve bunların tarihi arka planları örnekleriyle birlikte derinlemesine bir incelemeye tabi tutulmuştur. Tüm bu sebeplerden dolayı eser, sadece Türkoloji alanında öğrenim gören öğrencilere ya da Türkoloji üzerine çalışan akademisyenlere değil, konuya ilgili duyan herkese hitap etmektedir.
Geçtiğimiz yıl içerisinde çevirisine başladığım eser, 6 aylık çeviri ve kontrol süreci, ayrıca 6 aylık bir "bekleyiş"in ardından geçtiğimiz hafta Nobel Yayınları arasından çıktı. 21,60 TL'lik fiyat etiketine sahip kitabı Nobel Kitap, Kitap Yurdu, İdefix, Pandora gibi sitelerden indirimli olarak satın alabilirsiniz.
Türkolojinin bu gibi temel kaynaklara ihtiyacının olduğu muhakkak. Farklı dillerde yazılmış bu gibi eserlerin şimdiye dek Türkçeye kazandırılmamış olması sanırım hepimizin ayıbı. Bu eserin bundan sonra araştırmacılara daha fazla ışık tutacak olması gerçekten çok sevindirici. Çalışmalarını yakinen takip eden birisi olarak başarılarının devamını dilerim.
Ellerine sağlık İsa. Türkolojiye yaptığın bu kıymetli katkılarının devamını da bekliyoruz. Teşekkürler.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=658132
Kitapyurdu.com satış linki
hayırlı olsun diyorum