Türkoloji Eserleri Bibliyografyası
Türk dili, edebiyatı, tarihi ya da kültürü üzerine yazılmış eserlerin künye bilgilerini bir araya getirip dev bir başvuru kaynakçası oluşturmayı amaçlayan Türkoloji Eserleri Bibliyografyası, Türkolojinin kapsamı dâhilinde başta Türkçe olmak üzere İngilizce, Rusça, Fransızca gibi pek çok dilde kaleme alınmış binlerce telif ve tercüme kitapla ilgili çeşitli bilgileri ihtiva etmeyi hedeflemektedir.
Türkologlardan filologlara, edebiyatçılardan Türkoloji öğrencilerine kadar, ilgili alanlar üzerinde çalışma ve araştırma yapan ya da yapacak olan hemen herkesin faydalanabileceği temel bir başvuru kaynağı niteliğinde olması düşünülen Türkoloji Eserleri Bibliyografyası, ziyaretçilerin ve konuya ilgi duyanların katkılarıyla her geçen gün daha da genişleyen özgün bir veri tabanı hâlini alabilecektir.
Bibliyografyaya erişmek ve eserlerinizi veri tabanına eklemeye başlamak için buraya tıklayınız.
Türkçe Eğitimi birinci sınıfta okuyorum ileride alanında ün yapmış bir Türkolog olmak istiyorum şididen tavsiye edeceğiniz eserler var mı?
Kardeşim ben bu çalışmalarından ötürü seni tebrik ediyorum. Sayfanı daha da geliştirerek bu alanda söz sahibi sitelerden yapabilirsin. yalnız sadece bir alanı değil edebiyatın tüm alanlarını içine alacak şekilde geliştirirsen daha iyi olur.
İsa Bey,
çalışmalarınızı ve sitenizi çok beğendim özellikle Türkoloji alanında yapmış olduğunuz projeler son derece faydalı. Sizinde dediğiniz gibi Türkolojinin hala giderilmesi gereken bir çok eksiği var ve Türkoloji Eserleri Bibliyografası belki de bunların en önemlilerinden biriydi , çok sağolun emeğinize sağlık. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Ertan Bey,
Tamamlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerine YÖK'ün sitesi üzerinden erişebilmek mümkün. Devam etmekte olan tezler için bir banka oluşturmaksa, maalesef şu şartlarda çok zor. Bunun için yetkili kurumların bağlayıcı kararlar alması gerekli. Aksi durumda, bir site çalışması yapılsa bile, insanların tamamının bu siteye tez bilgilerini girmesini beklemek büyük bir yanılgı olur.
İsa Bey aslında Türkoloji alanında yapılan ve devam eden yüksek lisans ve doktora çalışmaları ile ilgili de bir siteye ihtiyaç var. Bunların bir site üzerinden takip edilmesi gerekiyor. Bu konuda akademik çalışma yapan arkadaşlar ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Bir tez konusuna başlıyorsunuz, araştırma yapıyorsunuz, makaleleri topluyorsunuz, bir de bakıyorsunuz ki geçen yıl bu konuda yapılmış bir doktora tezi mevcut. Bu konuya da el atılması gerekiyor.
Ertan EROL
Erkan,
Öncelikle yorumun için teşekkür ediyorum. Türkolojinin daha pek çok eksiği var ve elimden geldiğince, naçizane projelerimle bu eksikleri kapatmaya çalışacağım.
Aslında Bibliyografyayı ayrı bir alan adında yayımlamayı ben de düşündüm; fakat şu anda yeterince ilgi görüp görmeyeceği konusunda tereddütlerim var. Eğer yeteri kadar ilgi görür ve insanlar süratle eser eklemeye başlarsa, elbette ayrı bir alan adında yayımlamayı düşünürüm.
Makale ve bildiri konusunda ise kesinlikle haklısın. Yine yukarıda dediğim gibi, proje yeterli ilgili görürse bu boyuttaki çalışmalar için de destek sağlar hâle getireceğim.
Türkoloji alanında böyle bir çalışmaya gerçekten de ihtiyaç vardı. Proje olarak güzel düşünülmüş bir çalışma. Nacizane bir tavsiye olarak söylemek isterim ki böylesi bir projenin yeni bir domain (alan adı) içinde sunulması gerektiği kanısındayım. Çünkü başlı başına bir sayfa olmayı hak eden bir çalışma.
Bir diğer öneri olarak da makale ve bildiri boyutundaki çalışmaların da projeye dahil edilmesi çok zengin bir kaynakçanın ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Türkoloji adına yaptığın çalışmalardan ötürü kutlarım, yaptığın bu çalışmaların yeni yeni projelere ilham kaynağı olmasını dilerim.
Saygılarımla.