Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Tokyo İzlenimlerim ve Gezi Rehberi

3 Aralık 2014 Çarşamba 174 yorum İsa Sarı

Bugüne dek onlarca gezi yazısı kaleme aldım; bazısı sayfalar dolusu, bazısı birkaç paragraftan ibaret... Fakat iş Japonya ve Tokyo hakkında bir şeyler söylemeye gelince, söze nereden başlayacağımı, nasıl bir giriş yapacağımı dahi bilemedim doğrusu. Bu ilk paragrafı yazmak bile onlarca dakikamı aldı, çünkü Japonya farklı bir ülke değil, adeta farklı bir gezegen. Farklılıkları bu denli fazla olunca, bu ufak ülke ve ufak adamları hakkında söylenecek o kadar şey var ortaya çıkıyor ki... Tek diyebileceğim, bugüne dek hep Batıya odaklanmış, medeniyeti ve teknolojiyi orada aramış insanlar olarak Uzak Doğuyu hep görmezden gelmiş olduğumuzdur; fakat Tokyo'da bir hafta geçirince; medeniyetin, teknolojinin, "insanlığın" ve dahasının Batıda değil, aksine Uzak Doğu'da aramanması gerektiğini anladım. Bu yazımda, Japonya'ya, Tokyo'ya ve Japon insanlarına dair izlenimlerimi, oralarda yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Genel Bilgiler

Japonya'nın nüfusu 130 milyon, yüzölçümü ise 377,944 kilometrekare. Örnekleyerek söylemem gerekirse, nüfusu Türkiye'nin neredeyse iki katı, yüzölçümü ise bununla ters orantılı olarak yaklaşık yarısı. Dolayısıyla kilometrekare başına düşen insan sayısı Türkiye'dekinden hayli fazla. Özellikle 35 milyona yakın nüfusuyla başkent Tokyo'da, bilhassa belli noktalarda belli saatlerde insanlar "karınca sürüsü" izlenimi uyandırıyor. Yeşil ışık yandığı anda karşıdan karşıya geçen insanları ya da metro vagonlarına binen insanları ittiren "ittirme görevlileri"ni bir kez olsun görmüşsünüzdür televizyonda ya da video paylaşım sitelerinde. Evet, durum gerçekten de öyle. Özellikle İngilizde "rush hour" yani işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde, merkezi noktalarda bunlara bizzat şahit oldum. Buna rağmen ne bir bağrış çağrıştan ne de bir kavga gürültüden eser var. Parlamenter monarşi ile yönetilen Japonya'nın bir de imparatoru bulunuyor. Bu sembolik İmparator, Tokyo'nun merkezinde bir parkın içerisinde, kulübe sayılacak birkaç ufak binadan oluşan İmparatorluk Sarayında ikamet ediyor. İrili ufaklı yüzlerce adadan oluşan ülkenin kuzeyinde ise Ainu olarak tabir edilen, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan bir halk yaşıyor. Türkiye ile Japonya arası mesafe kuş uçuşu yaklaşık 9 bin kilometre. Aradaki zaman farkı ise 7 saat, yani Japonya saati Türkiye saatinden 7 saat ileride. "Burada gündüzken orada gece" tabiri Japonya için örtüşüyor genelde. Ülkenin para birimi Japon Yeni. Bol sıfırlı bu para biriminin 100'ü, yani 100 Yen yaklaşık 2 Türk Lirasına denk geliyor.

Meiji Jingu tapinağı ve dilek tabletleri

Meiji Jingu tapinağı ve dilek tabletleri

Japonya'ya Ulaşım

Türkiye'den ulaşılabilecek en uç noktalardan biri Japonya. Genel tabirle, Türkiye'ye göre "dünyanın diğer ucu" sayılabilir. Japonya'ya ve Tokyo'ya pek çok havayolu şirketinin çeşitli noktalardan aktarmalarla uçuşları var, fakat aktarmasız "non-stop" olarak sadece Türk Hava Yolları bu bölgeye uçuyor. Birkaç ay öncesinden alınırsa, en uygun bilet fiyatını da yine THY veriyor. Biz de THY'yi tercih ettik ve önce Ankara'dan İstanbul'a, ardından duraklamaksızın Tokyo'ya uçuşumuzu gerçekleştirdik. Ankara'dan İstanbul'a bir saat, İstanbul'dan Tokyo'ya ise 10 buçuk saatte ulaştık. Dönüşte bu süreye bir saat daha ekleniyor ve Tokyo-İstanbul arası 11 buçuk saate çıkıyor, çünkü giderken dünya -basit tabirle- size doğru geliyor, dönüşte ise tam tersi. Bu da aradaki 1 saatlik farkın nedeni. Evet, süre hayli uzun. Açıkçası bu süre ilk başta benim de gözümü korkuttu, ama bir şekilde saatlerce uçuş sonra eriyor ve otele (ya da evinize) adım attığınız an rahatlıyorsunuz. Eğer benim gibi ulaşım araçlarında uyuyamama alışkanlığınız varsa, "jetlag"dan hayli etkileniyorsunuz ve uçuş sonrasında uykusuzluk sorunu yaşıyorsunuz. Bu bakımdan ben de Tokyo'ya varışımızdan iki gün sonrasına kadar kendimi toparlayamadım. Aynısı Tokyo sonrası için de geçerli. Yine de, uçakta bir şekilde uyuyup uykunuzu alabilirseniz, bu olumsuz durumun önüne bir nebze geçebilirsiniz. Aksi halde ya camdan dışarı bakarak ya bir şeyler okuyarak ya da koltuğunuzdaki eğlence sistemi üzerinden film izleyerek, oyun oynarak bu uzun süreyi değerlendirebilirsiniz. Yeri gelmişken uçuş sırasındaki yemeklerden de bahsedeyim. Biri kalkıştan sonra, biri de inişten önce olmak üzere iki kez yemek servisi yapılıyor ve açıkçası öğünler oldukça doyurucu. Tatlıdan salataya, ana yemekten içeceğe kadar pek çok şey servis ediliyor. Üstelik istediğiniz zaman sandviç, kek gibi aperatifler de alabiliyorsunuz. Japonya'dan dönüşte ise geleneksel Japon yemeklerinden bir seçme sunuluyor. Bu bakımdan bir sıkıntı yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.

İstanbul-Tokyo rotası

İstanbul-Tokyo rotası

Tokyo Narita Havaalanı Uçaktan Tokyo semalarıTHY Japon Yemeği

Japonya ve Türkiye arasındaki anlaşma gereği ülkeye vizesiz girebiliyorsunuz ve 90 günlük oturma iznine sahip oluyorsunuz. Tek yapmanız gereken uçakta size dağıtılacak olan basit bir formu doldurmak ve bunu pasaport kontrolü sırasında ilgili görevliye teslim etmek. Bu form üzerinde temel kimlik bilgilerinizin yanı sıra ülkeye geliş amacınız, nerede konaklayacağınız, kaç gün kalacağınız, yanınızda gümrüğe tabi bir şey getirip getirmediğiniz gibi şeyler soruluyor. Bu noktada, birkaç hususu aktarmakta fayda görüyorum. Japon gümrük kanunları gereği ülkeye 2 karton üzeri sigara, 200 bin Japon Yeni ve üzerinde nakit para, 500 gram üzeri tütün gibi birkaç unsuru sokmak istediğinizde bunları gümrüğe bildirmeniz gerekli. Detaylı bilgiler form üzerinde yazıyor.  Bu formu havaalanındaki görevliye teslim ettikten sonra, bagajlarınızı teslim alacağınız noktada bir form daha doldurmanız isteniyor. Bu formu da en son çıkış noktasında görevlilere teslim etmeniz gerekli. Bu noktada görevliler kontrol amacıyla valizlerinizi açmanızı isteyebilir. Açıkçası biz böyle bir durumla karşılaşmadık, ama hemen önümüzdeki çiftin bagajları detaylı bir kontrolden geçti. Unutmadan söyleyeyim, pasaport kontrolü sırasında parmak iziniz ve fotoğrafınız alınıyor. Ayrıca, uçakta doldurduğunuz formun bir kısmı sizde kalıyor ve bunu kaybetmemeniz, dönüşte tekrar beyan etmeniz isteniyor.

Tokyo caddeleri

Tokyo caddeleri

Tokyo'da iki büyük havaalanı var, bunlardan biri Narita diğeri ise Haneda. Uluslararası uçuşlar genellikle Narita'ya yapılıyor. Haneda ise daha çok iç hat seferleri için kullanılıyor. 2 ayrı terminalden oluşan Narita Havaalanında ise THY uçuşları 1. terminale yapılıyor. Açıkçası bugüne kadar gördüğüm en temiz ve en düzenli havaalanı Narita. Gelişte bunu fark edemeyebilirsiniz, fakat dönüşte Narita'nın ne kadar iyi bir havaalanı olduğunu siz de göreceksiniz. Narita Havaalanı Tokyo'nun hayli uzağında. Aradaki mesafe yaklaşık 70 kilometre. Otobüs, metro, tren, Keisei Skyliner adlı hızlı tren ve taksi gibi çeşitli alternatiflerle şehre ulaşabiliyorsunuz. Biz en iyi alternatif olan Narita Express adlı treni tercih ettik. Bu tren ile yaklaşık bir saatte şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Havaalanından çıkmadan hemen önce tren istasyonunun olduğu kata inip bilet satın alma gibi işlemleri halledebilirsiniz. Tokyo merkezine gidiş ve buradan dönüş şeklinde Narita Express biletini 3000 Yen karşılığında satın alabilirsiniz. Sadece gidiş biletini satın alıp dönüşü şehir merkezinde alırsanız, dönüş için yaklaşık iki katı ücret ödemek durumunda kalacaksınız. Bu bakımdan gidiş dönüş bileti almanızı tavsiye ederim. Atladığım bir noktayı da buraya sıkıştırayım: Bagajlarınızı alıp havaalanı içerisinde dolaştığınız sırada elinde kamera ve mikrofonla üç kişilik bir ekibe rast gelebilirsiniz. İnsanları durdurup röportaj yapıyorlar, ama ben öyle olmadığını düşünüyorum. Bizi de durdurup bir "röportaj" yapmak istediklerini belirttiler, fakat bize yönelttikleri sorular daha çok istihbaratvari sorulardı: adınız soyadınız, niye geldiniz, nereye gideceksiniz, nerede kalacaksınız, ne zaman döneceksiniz vs. Tam istihbaratlık sorular. Açıkçası ben bu ekibin istihbarat elemanları olduğu düşüncesindeyim. Pasaport kontrol görevlisinin sormadığı soruları bu çekim ekibi bize sordu.

Tokyo'da Ulaşım ve Suica Card

Siz de benim gibi bir şehre gitmeden önce o şehrin ulaşım haritasını inceleyenlerdenseniz, buyrun. Tokyo'nun toplu taşıma sistemini, bilhassa metro haritasını görünce ve üstelik diğer ülkelerin aksine bu metro sistemini birden fazla şirketin işlettiğini öğrenince, korkmadım değil. Böylesine karmaşık ve detaylı bir yer altı ulaşım sistemi açıkçası ne New York'da, ne Paris'te ne de Londra'da var. En büyük işletici JR (Japan Rail) East olsa da, bazı özel firmalara ait metro hatları da mevcut. Bunun yanı sıra şehri boydan boya dolaşan otobüsleri de unutmamak gerek. Ulaşım için biletleme seçenekleri de değişkenlik gösteriyor. Tek seferlik biletler alabileceğiniz gibi ön ödemeli bir kart edinip buna kredi yükleyerek ya da günlük, haftalık, aylık sınırsız ulaşım hakkı sağlayan "pass"lerle de toplu ulaşımdan faydalanabilirsiniz. Ben Suica adlı ön ödemeli dokunmatik kartı tavsiye ederim. İçerisine 20 bin Japon Yenine kadar kredi yükleyebiliyorsunuz ve üstelik bu kartı sadece toplu ulaşımda değil, içecek otomatlarında, Family Mart ya da 7 Eleven gibi şehrin dört bir tarafındaki süpermarketlerde, çeşitli restoranlarda, pastanelerde de kullanabiliyorsunuz. Üstelik Narita Havaalanından Narita Express adlı tren ile ulaşımda da kolaylık ve indirim sağlıyor. Bunun yanı sıra Suica ile benzer birkaç kart daha mevcut: Pasmo vd. Fakat bu kartların kullanım alanı Suica kadar yaygın değil. Belli bir zaman diliminde sınırsız ulaşım hakkı tanıyan biletleri de tavsiye etmem, zira mesafeler uzun olduğu için ve mekanların büyüklüğünden dolayı sıradan bir gezi için günlük toplu ulaşım kullanma sayınız birkaçı geçmeyecektir.

Tokyo Tower üzerinden Tokyo manzarası

Tokyo Tower üzerinden Tokyo manzarası

Tokyo Suica Card Tokyo metrosu ve uyuyan Japon öğrenciler Tokyo Otobüsleri

Suica karttan biraz daha bahsetmek istiyorum. Ön ödemeli, yani içerisinde kredi yüklenebilen bu kartın ücreti 2000 Yen. Kartı satın aldığınızda ödediğiniz bu 2000 Yenin 500'ü depozito bedeli, yani ülkeden çıkarken havaalanında kartı teslim ettiğinizde ödediğiniz bu depozitoyu geri alıyorsunuz. Kalan 1500 Yen ise kartınızın ilk bakiyesi durumunda. Dokunmatik Suica kartınızla Suica logosunun olduğu her yerden, hatta bizdeki Bimeks, Media Markt benzeri elektronik mağazalarından (Yodobashi ve BIC Camera) dahi alışveriş yapabilirsiniz. Büyük kolaylık doğrusu. Yanınızda nakit taşımaya, bir ya da 5 gibi ufak miktardaki onlarca bozuklukla uğraşmanıza gerek kalmıyor. Bu kart ile metroyu kullanacağınız zaman, önünde herhangi br bariyer olmayan turnikenin uç kısmındaki kart okuyuca kartınızı yaklaştırmanız gerekiyor (kartın okuyucuya temas etmesine gerek yok). Ücret bu ilk seferde düşmeyecek, zira metroda standart bir tarife yok. Kullandığınız metro hattının işletmecisine ve geçtiğiniz durak sayısına göre istasyondan çıkınca gereklü ücret hesaplanıyor ve son turnikede kartınızı tekrar okuttuğunuzda bu miktar düşülüyor. Kart içerisinde yeterli bakiye yoksa kırmızı bir uyarı ışığı ve ses çıkıyor, turnike kapanıyor. Siz de turnikelerin yakınında bulunan otomatlarla kartınıza kredi yükleyip tekrar çıkış yapıyorsunuz. Ufak bir ayrıntı: Metro aktarmalarında turuncu renkli turnikelerden geçmek gerekli. Otobüslerde ise standart bir ücret (210 Yen civarı) alınıyor ve bir durak da olsa 10 durak da olsa bu ücret değişmiyor. Bunun yanı sıra, şehrin belli bazı noktalarındaki kişiye özel kilitli dolaplar da Suica ile kullanılabiliyor.

Tokyo metro haritası

Tokyo metro haritası

Tokyo'da otobüs hatları iki haneli rakamlarla ve bunların önüne, arkasına eklenmiş bir ya da birkaç alt grup harfleriyle belirtilmiş olsa da, metro hatları, hatların çokluğundan dolayı renklerle, hattın baş harfleriyle ya da hattın tam açılımıyla kodlanmış durumda. Örneğin en işlek hatlardan biri olan Ginza hattı turuncu daire içerisindeki büyük G harfiyle tanımlanırken, JR Yamanote hattı yeşil renkle ve tam karşılığıyla tabelalarda yer alıyor. Tokyo'da çoğu metro istasyonu bir istasyon olmaktan öte bir yer altı alışveriş merkezi ya da çarşısı niteliğinde. Şehir, deyim yerindeyse metro istasyonları etrafında dönüyor. Şehrin en aktif noktaları metro istasyonları civarına toplanmış durumda. Özellikle Ueno, Ikebukuro, Akihabara, Shinjuku gibi merkezi istasyonlar devasa büyüklükte. Üç kattan oluşan istasyonlar ve yer altı çarşıları dahi var. İstasyonun girişi bir mahalleye çıkışı başka mahalleye bağlı sanırsınız. Japonlar yer altına adeta ikinci bir şehir inşa etmişler. Bu tür büyük istasyonlarda yönünüzü kolayca kaybedebilirsiniz ya da hedefinize nasıl ulaşmanız gerektiğini öğrenmeniz saatler alabilir. Bizim otelimiz Ikebukuro metro istasyonunun yakınındaydı ve bu istasyon da Tokyo'nun en büyük istasyonlarından biriydi. O kadar çabalamamıza rağmen bir hafta sonra dahi hâlâ yanlış yönden gittiğimiz oldu. Bu hususta çok dikkatli ve hatta ezberleyici olmak gerekiyor. Doğru yönleri not etmeniz en iyisi olacaktır. Ayrıca, gitmek istediğiniz yere sizi ulaştıracak metro hattının hangi yönde hareket ettiğini de iyi belirlemeniz lazım. Gideceğiniz yerin tam tersine gidiyor olabilirsiniz. Bu karışıklığın önüne geçebilmek için hatları gösteren tabelaların altına "For Ueno" ya da "For Tokyo" gibi ifadeler eklenmiş. Unutmadan belirteyim, Tokyo otobüslerinde ücretsiz kablosuz internet imkanı da var. Metrolarda ise, yerin altında dahi GSM şebekesi sinyal alıyor.

Tokyo metro turnikeleri Tokyo kaldırımları Tokyo caddeleri

Sonuç olarak Tokyo'da ulaşım, daha doğrusu toplu ulaşımda gideceğiniz yönü tayin etmek ya da seçim yapmak hayli zor. Üzülerek söylüyorum ki, bir harita ya da çevrimdışı bir navigasyon programı yeterli olmayacak. Size tavsiyem, "Pocket Wi-Fi" olarak tabir edilen ve taşınabilir internet imkanı sağlayan cihazlardan kiralamanız ve Google Haritalar'ın toplu ulaşım tarifi özelliğini kullanmanız. Açıkçası biz böyle yapmamış olsaydık, günde belki de bir saatimiz doğru metro hattının hangisinin olduğunu bulmakla geçecekti. Pocket Wi-Fi'leri havaalanında kiralayabilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz iPhone 4 ya da 5 gibi üst seviye telefonları da kiralayabilirsiniz. Bu telefonların içerisinde Japonya'da çalışan bir SIM kart hazır halde bulunuyor ve tercihinize göre konuşma, internet ya da ikili paket edinebilirsiniz. Bu telefonlar ile Japonya içi telefon görüşmeleri yapabilir ya da interneti, navigasyonu kullanabilirsiniz. Sadece SIM kart kiralamanız ya da ön ödemeli bir telefon hattı satın almanız da mümkün, ama bu biraz riskli, zira telefonunuz Japon telefon şebekeleriyle uyumlu olmayabilir. En iyisi, taşınabilir bir Wi-Fi cihazı, yani Pocket Wi-Fi kiralamak. Bu kiralama işlemini ise ister Japonya'ya gitmeden önce kredi kartıyla internet üzerinden, isterseniz havaalanında ya da şehir merkezinde yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan kiralama işlemleri fiyat bakımından daha uygun oluyor ve kiraladığınız cihazı ya havaalanından ya da otelinizden teslim alabiliyorsunuz. Günlük kiralama ücreti ortalama olarak 900 ile 1000 Yen arasında değişiyor. Havaalanından ya da şehir merkezinden yapılacak kiralama işlemlerinde ise günlük kira bedeli 1300-1500 Yen arasında. İsterseniz çalınmaya, kaybolmaya ya da bozulmaya karşı ürünü sigortalatabiliyorsunuz. Bunun ücreti ise günlük 300 Yen civarında. İnternet üzerinden yapılan kiralamalarda ürün, birlikte gelen bir zarfın içerisine yerleştirilerek posta ofislerine teslim ediliyor. Diğer türlü kiralamalarda ise ürünü kiraladığınız noktaya götürüp teslim etme imkanınız var. Bu konu oldukça detaylı ve alternatifli. Herhangi bir sorunuz olursa, sayfanın altındaki yorum kutucuğuyla sorularınızı bana sorabilirsiniz.

Tokyo'nun Havası, Suyu, İnsanı... Genel İzlenimlerim

Tokyo, Japonya ve Japonlar hakkında söylenecek çok şey var. Bunların çoğu bize göre farklı olan, bizim alışık olmadığımız, bir kısmı da normalde olması gereken şeyler. Maddeler halinde bunları özetlemek gerekirse, şunları söyleyebilirim:

  • Japonlar, robotvari insanlar. Metro istasyonunda ya da otobüs durağında bekleyen insanlara şöyle bir baktığınızda, adeta bir robot gibi hareketsizce durduklarını göreceksiniz. Kurallara sıkı sıkıya bağlılar. Yüzlerce kişinin beklediği bir kırmızı ışıkta yol boş olsa dahi geçen yok. Olsa olsa bir ya da iki kişi birkaç adım daha önde. Saygılılar, nezaketli ve hoşgörülüler...  Japonlar, iki çocuğuyla otobüse binen bir anneye, çocuklarından ayrı oturmasın diye arkadaki koltuklardan kalkıp yer veren, adeta seferber olan insanlar... Bu saygı, nezaket ve hoşgörü, Batı insanında gördüklerimizden daha fazla. Bugüne kadar hep Alman, İngiliz ya da İsveçli, Norveçli nezaketinden bahsedip dururduk, ama Japon nezaketi bence hepsinin ötesinde. Robotsu görünümlerinin aksine güleryüzlü, iyiliksever ve mutlular. Maske kullanan Japonları televizyonda bir kez olsun görmüşsünüzdür. Bir Japon hastaysa, nezle ya da grip olmuşsa maskesini takmadan sokağa çıkmıyor kesinlikle. Bu da, başka insanlara saygılarının bir göstergesi olsa gerek.
  • Japonlar, "saf ırk" denilebilecek yapıdalar. Sarışın, yeşil gözlü ya da uzun boylu bir Japon görmeniz neredeyse imkansız. Hepsi sanki aynı fabrikanın ürünleri gibi. Boy ortalamaları 1.60-.1.65 civarında. Yapılar ve ürünler de buna göre tasarlanmış. Yataklar, lavabolar, koltuk aralıkları vs... Uzun boylu birisinin Japonya'da zorlanacağı kesin. Kel bir Japon görmeniz de pek mümkün değil. Kişisel temizliklerine, giyim kuşamlarına ve görünümlerine dikkat ediyorlar. Kilolu bir Japon görmeniz de düşük bir ihtimal. Özellikle bayanları oldukça bakımlı. Erkekleri de aynı şekilde. Yalnız, bize göre biraz gülünç bir durum olsa da, erkek Japonlar bizde bayanların kullandığı tipte çantaları ya da bunların benzerleri kullanıyorlar.
  • Bizler meraklı insanlarız. Sokaklarda bir çekik gözlü ya da siyah tenli, diğer bir ifadeyle kendimiz gibi görünmeyen birini görsek mutlaka bakıp inceler, hatta arkadaşımızla ayaküstü yorum yaparız. Ama Japonlar öyle değiller. En sıradışı insan dahi yanlarından geçse dönüp bakmıyorlar. Yani kendinizi turist gibi hissetmiyorsunuz orada. Bu da, Japonların saygı ve nezaketinden kaynaklanıyor olsa gerek.
  • Sokaklarda sigara içmek yasak. Yerde izmarit görmeniz çok zor. Sigara içmek isteyenler, belli noktalarda, yol kenarlarında, parklarda vs. inşa edilmiş ve etrafı camlarla, yer yer duvarlarla örülmüş sigara içme bölmelerinde bu ihtiyaçlarını gideriyorlar. Sokakta sigara içme yasağının aksine iç mekanlarda, yani kafelerde, restoranlarda sigara serbest. Sokakta yürürken bir şey yiyip içenleri de göremezsiniz. Böyle bir yasak yok, ama yazılı olmayan bir kural sanırsam.
Meiji Jingu tapınağından...

Meiji Jingu tapınağından...

Sigara içme mekanları Tokyo sokaklarında gelin, damat ve ailesi Pikaçu maskotu

  • Japonya'da katlar birden başlıyor, yani bizdeki "giriş katı" ya da "sıfırıncı kat" mantığı orada yok. Giriş katı eşittir birinci kat. Asansörlerde de durum böyle. Bizde 1'e bastığınızda girişin bir üstüne ulaşırsınız, ama Japonya'da 1 tuşu sizi giriş katına ulaştırır.
  • Tuvalet Japonlar için çok önemli. Bundan dolayı adım başı umumi tuvaletlere rast geleceksiniz. Üstelik hepsi tertemiz. Nasıl bulmak istiyorlarsa öyle bırakıyorlar. Ayrıca bu tuvaletlerde ısıtmalı ve yıkama işlemini kendisi yapan "bide" tabir olarak edilen klozetler bulunuyor. Bide şeklindeki bu klozetler Japonya'da çok yaygın. Bir elektronik mağazasında Panasonic marka klozet görürseniz şaşırmayın.
  • Japonya (aslında Tokyo) tropikal bir iklime sahip. Bu da yazların bunaltıcı derecede sıcak ve nemli, kışların ise dondurucu derecede soğuk olmayacağı anlamına geliyor. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı da çok az. Karasal iklimin aksine gündüz yakan, gece ise donduran bir hava yok Tokyo'da. Fakat yağmura her an hazırlıklı olun. Yağmurlu günlerde, yağmur başlayınca durmak bilmiyor zira. Bu bakımdan şemsiyeniz çantanızdan eksik olmasın. Bu noktada Japonlar ufak bir ayrıntıyı atlamamışlar. Hmen her restoran, market, müze ya da işletmenin girişinde şemsiye konulabilecek aletler var. İsterseniz yine işletme girişlerinde sunulan poşetlere de şemsiyenizi sokabilir ve yerleri ıslatmadan yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Depreme hazırlıklı olun... Bildiğiniz gibi, Japonya bir deprem ülkesi. Biz de Tokyo'da bulunduğumuz sırada 6.4 şiddetinde bir depreme rast geldik, otelde dinlenirken. İlk başta tedirgin olsak da, bu konuda Japonlara güvendiğimiz ve olacakları (daha doğrusu olmayacakları) bildiğimiz için bunu sıradan bir olaymış gibi karşıladık, ki öyle de oldu. Ne bir kaçışma, ne bir bağrış çağrış. Bir dakikanın ardından sanki hiçbir şey yaşanmamış gibiydi.
  • Japonya'da trafik bizdekinin aksine sağdan akıyor. Araçlarda direksiyonlar da sağ tarafta. Yaya trafiği de aynı şekilde sağdan akıyor. Kaldırımlar, yürüyüş yolları dahi şeritlere bölünmüş durumda. Merdivenlerde dahi hangi taraftan inmeniz (ya da çıkmanız) gerektiğini gösteren ok işaretleri var. Yanlış yöne girerseniz ve bir insan trafiğine yakalanırsanız vay halinize... Öylesine insan trafiği oluyor ki, bazı noktalara, normalde araçlar için kullanılan geniş açılı aynalardan konulmuş, insanlar dönüşlerde birbirlerini görebilsinler diye. Bisiklet kullanımı da oldukça yaygın. Bazı kaldırımlar bisikletler ve yayalar için ayrı ayrı bölünmüş ve yol tasarımları da ona göre yapılmış.
  • Japonya'da bahşiş kavramı yok. Örneğin ABD'de bahşiş neredeyse zorunludur. Öyle ki, fişlerin altında "şu oranda bahşiş" gibi bir ifade dahi yer alır, fakat Japon insanı bahşişi kendisine hakaret kabul ediyor adeta. Japon satıcılar da çok sevimli. Bir mağazaya adım atar atmaz, görevliler samimi bir gülümsemeyle 'hoş geldiniz, buyrun' anlamında irasshaimase" (daha çok masey masey gibi duyuluyor, emin değilim doğrusu) demeye başlıyor. İnsan görünce otomatik olarak harekete geçen robotlar gibi... Bunun istisnası yok.
  • Biraz da olumsuzluklardan bahsetmek gerek, değil mi? Çoğu kişiye göre Amerikan insanı ya da benzer bazı başka halklar savurgan ve müsriftir. Fakat Japonların da, en azından bir hususta savurgan olduğunu rahatlıkla söylebilirim: poşet. Diyelim ki bir mağazadan üç parça elbise satın aldınız. Normalde bu üç parça elbisenin, sığıyorsa tek poşete yerleştirilmesi gerekir, fakat Tokyo'da çoğu mağaza bu üç parçayı önce ayrı ayrı poşetliyor, ardından bu üç ayrı poşeti de daha büyük poşete yerleştiriyor. Daha sonrasında ise poşetin ağzı bir bant ile kilitleniyor. Bunun yanı sıra, mesela ortalama bir kafeden sipariş ettiğiniz kahvenin konulduğu plastik bardak da, plastik bardak olmaktan çok profesyonel bir ağzı açık matara gibi. Süngerimsi, son derece kaliteli ve sıcağı hiç hissettirmeyen, kaymayan maddeden yapılmış bir bardak. Kahve içildikten sonra çöpe gidiyor. Bunlara gerek var mı, bilmiyorum doğrusu...
  • Bir yardım istediğinizde, çoğu Japon tereddüt etmeden size yardımcı olmaya çalışacaktır. Hatta bize yardım etmek için adeta kendini paralayanları, bilemediği durumda bizim yerimize dükkan dükkan dolaşıp soranı da gördük doğrusu. Ama bir şey sorduğunuzda dönüp bakmaya tenezzül etmeyenlere, utanıp sıkılanlara da rastladık. Gerçi bunda bizim de hatamız var. Metro istasyonunun en yoğun saatlerinde, işine geç kalmamak için acele eden insanlara bunu yaparsanız, olacağı bu.
  • Japonca -her ne kadar Altayistler tarafından Türkçe ile akraba olduğu iddia edilse de- bambaşka bir dil. Normalde bir Avrupa ülkesine gitseniz, en azından bir cümle içindeki bir-iki kelimenin anlamını tahmin edebilirsiniz ya da bu bir-iki kelimeyi gözünüz bir yerden ısırır. Sonuçta Türkçenin Avrupa dilleri ile yoğun teması var, belli bir dil yatkınlığı bulunuyor ve Avrupa'daki çoğu dil Hint-Avrupa dil ailesinin bir üyesi. Fakat bunun aksine Japonca, en başta alfabe farklılığı olmak üzere pek çok sebepten dolayı sizi zorlayacak. Saatlerce Japonca dinleseniz, Latin alfabesiyle okusanız dahi içerisinde -suşi vs. gibi Japonların ortak dünya kültürüne armağan ettiği kelimeler hariç- size tanıdık gelecek bir kelime çıkmayacaktır. Bunun yanı sıra, Japonya'da ingilizce bilenlerin sayısı da çok az. En merkezi noktalarda, uluslararası sayılabilecek dev alışveriş merkezlerinde dahi İngilizce bilen birilerini bulmak çok zor. Doğrusu İngilizce öğrenmelerine de ihtiyaçları yok. Kendi kendilerine fazlasıyla yetebilen, dünyaya teknolojisini ve kültürünü ihraç eden bir ülkenin insanlarının başka bir dili "zorunluluk"tan öğrenmesine gerek de yok.
  • Kalabalık, çok kalabalık, daha çok kalabalık... Aslında Tokyo için söylenebileceklerin başında bu geliyor olsa gerek. Her yer insan kaynıyor. Bu, aslında olumsuz bir durum, ama buna rağmen ne bir kavga gürültü, ne bir bağrışma ne bir tartışma... İnanın bu kadar kalabalık bizde olsa, her gün kan gövdeyi götürürdü.  Üstelik bu kalabalığa rağmen bir tek korna sesi dahi duymadık yollarda. "Acaba Japonya'daki araçlarda korno yok mu?" diye düşünmeye başladım ciddi ciddi.
  • Japonlar, tam bir tüketim toplumu. Adım başı mağaza, adım başı çarşı, alışveriş merkezi... 10 katlı binaların, 30 katlı gökdelenlerin tepesinde de, yerin 3 kat altında da mağazalar var ve üstelik hepsi açılışından kapanışına tıka basa dolu. Ne ararsanız var.  Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz, ne işe yaradığını bile anlamadığınız on binlerce çeşit ürün sizleri bekliyor olacak. Mağazalar genelde 10.00'da açılıyor ve büyük mağazalar açılmadan önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Bir seferinde merak ettim, acaba ne kuyruğu diye. Büyük bir indirim var sandım, ama daha sonra öğrendim ki, bu normal bir şeymiş.
  • İşin bir de sosyal cephesi: restoranlar, kafeler, barlar vs. Japonlar, iş çıkışında evine gidip dinlenmek yerine arkadaşlarıyla, eşiyle dostuyla bir araya gelip kafelere, restoranlar, barlara gitmeyi tercih ediyorlar. Restoran ya da kafe önlerinde sıra bekleyen Japonları görürseniz şaşırmayın. Özellikle Shibuya, Ikebukuro gibi merkezi yerlerde her mekan akşamları tıka basa dolu. Artık kalabalık görünce kaçıp uzaklaşmak istiyorsunuz, ama kaçtığınız yer de kalabalık olacaktır.

Tokyo'da Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Esasında Tokyo'yu bizdeki şehir standardına göre düşünmemek gerekir. Tokyo, gerçekte bir "şehirler bütünü". Onlarca merkezi var, yani onlarca Taksim'i, onlarca Kızılay'ı... Geniş ve düz bir alan üzerine kurulu şehir, ulaşım olanaklarının da iyi olmasının getirdiği avantajla dört bir tarafa yayılmış. Bir müzeden diğerine gitmek için saatlerce yol gitmeniz ya da birden fazla metro hattı değiştirmeniz gerekebilir. Kısacası Tokyo, turistler için onlarca farklı kategoride yüzlerce gezilecek, görülecek yer sunuyor ve bunların tamamını bir haftaya, iki haftaya sığdırmak mümkün değil.  Sindire sindire, hatta anlaya anlaya dolaşmak için en az 3 hafta gerekli bana göre. Bir hafta gibi kısa bir sürede bunların sadece dörtte birini, belki insan üstü çaba sarf ederek üçte birini ancak görebilirsiniz. Tokyo'da bilhassa müzeleri görmek isteyenlere Grutt Pass almalarını tavsiye ederim. 2000 Yen karşılığında satın alınan ve ufak bir kitapçık görünümünde olan bu ürün onlarca müzeyi, hayvanat bahçesini ve akvaryumu ücretsiz olarak ziyaret etmenizi ve bir o kadarında da indirimli bilet almanızı sağlıyor. Açıkçası üç ve üzeri müzeyi ziyaret edecekseniz, kesinlikle almalısınız. Bu durumu da göz önüne alarak, Tokyo'da görülmesi gereken en önemli yerleri ve turistlerin uğrak mekanlarını kısaca aktarmaya çalışacağım.

Jojoji Tapınağı ve Tokyo Tower

Jojoji Tapınağı ve Tokyo Tower

Sensoji tapınağı Tokyo dönmedolabı Değişik tasarımlar...

Bize en ilginç gelen mekanlar, doğrusu tapınaklar olacaktır. Budizme veya Şintoizme inanan Japonlar şehrin hemen her noktasına görkemli tapınaklar inşa etmişler. Tapınakların girişinde şırıl şırıl akan bir çeşme ve ahşaptan yapılma, kulplu ufak bir tas bulunuyor. İbadet etmeye gelenler bu taslarla ellerini ve ağızlarını yıkıyorlar. Ayrıca bu tapınaklarda ahşap levhalar üzerine dilekler yazılıyor ve belli yerlere asılıyor. Kağıt üzerine dilek yazıp bunu zarfa koyarak sandığa atmak da mümkün. Bir sandık daha var tapınaklarda. İnsanlar bu sandıklara bozuk para atıp iki kez ellerini çırptıktan sonra eğiliyor ve dualarını ediyorlar. Ayrıca tütsü de bu tapınaklarda sıkça kullanıyor. Cüzi bir ücret karşılığında satın alınan tütsüler şömine benzeri yerlerde yakılıyor ve ardından dua ediliyor. Tütsüden çıkan dumanın çekilmesiyle hastalıkların tedavi olacağı inancı da yaygın. Ben de tütsünün dumanını elleriyle kendine doğru getiren ve içine çeken pek çok budistle karşılaştım.

Tokyo'daki Budist tapınaklarından en bilinenleri Meiji Jingu, Sensoji ve Zojoji'dir. Özellikle Sensoji, turistlerin en çok ziyaret ettiği ve en gösterişli tapınak. Asakusa bölgesinde bulunan bu tapınak 628 yılında inşa edilmiş. Tapınağa giden yolda sağlı sollu hediyelik eşya ve geleneksel Japon yiyecekleri satan dükkanlar var. Günün hangi saatinde giderseniz gidin, insan yoğunluğu oldukça fazla olacaktır. Meiji Jingu, 1920 yılında inşası tamamlanmış ve İmparator Meiji ile eşine adanmış bir tapınak. 700,000 metrekarelik bir omanın içerisinde inşa edilmiş bu tapınağın içerisinde çeşitli sebze ve meyveler de satılmakta. Girişinde ise boy boy ve renk renk değişik türde çiçekler ziyaretçileri karşılıyor. Zojoji ise şehrin tam merkezinde sayılabilecek bir konumda. Tapınağın yakınında Tokyo Tower bulunuyor ve ön taraftan her ikisi de aynı fotoğraf karesine sığıyor. Bu tapınakta, diğerlerinden farklı olarak, pek çok taştan bebek heykeli var. Bu bebekler ise düşük, kürtaj vb. durumlar sonucu doğmadan ölmüş bebekleri simgeliyor. Böyle bir durumla karşılaşan aileler boş bir bebek heykelini seçip çeşitli elbiselerle, oyuncaklarla, çiçeklerle donatıyor. Ayrıca bu tapınağın arka kısmında bir mezarlık bulunuyor. Bunların dışında irili ufaklı pek çok tapınak daha görebilirsiniz. Ueno Park'ın hemen altıdaki gölün üzerine inşa edilmiş ve etrafında dev balıkların yüzdüğü tapınak da ilgi çekici doğrusu.

Budist tapınağı ve tütsüler Ueno Park tapınağı Zojoji girişi

Tokyo'yu yüksekten seyretmek isteyenler için pek çok seçenek mevcut. Bunlardan en bilineni, Eyfel Kulesinin turuncuya boyanmışı izlenimi veren Tokyo Tower olsa gerek. 1900 Yen karşılığında hem birinci hem de ikinci katını (sırasıyla 150 ve 250 metre) görebileceğiniz Tokyo Tower, şehrin tam ortasında olduğu için iyi bir manzara sunuyor. Asansörle önce 150 metreye, daha sonra merdivenlerle ve başka bir asansörle 250 metreye çıkıyorsunuz. Maalesef her iki seviyede de etrafınız camlarla çevrili. 1958 yılında yapımı tamamlanmış olan bu kulenin anten dahil toplam uzunluğu ise 333 metre. Kuleden TV ve radyo yayınları yapılıyor. Tokyo'daki bir diğer önemli kule ise, şehrin sembollerinden olan Tokyo SkyTree. Bu kule Tokyo Tower'a göre daha uzun, anten dahil toplam uzunluğu 634 metre, fakat sadece 451. metresine kadar çıkılabiliyor. Kulenin inşası 2008'de tamamlanmış. Kulenin 350. metresinde bir restoran ve kafe bulunuyor. Açıkçası ben Tokyo Tower'ı tercih ettim, fakat şimdiki aklım olsa, daha yüksek olması sebebiyle Tokyo SkyTree'yi tercih ederdim (gerçi Tokyo Tower'ın manzarası daha iyi, işin bir de o yönü var). Bu iki kulenin dışında Tokyo'yu yukarıdan seyretmek isteyenler için ücretsz seçenekler de mevcut. Bunlardan ilki Tokyo Metropolitan Government Building, yani devlet binası. 48 katlı ve 242 metre uzunluğundaki bu binanın çatı katına ücretsiz olarak çıkıp şehri seyredebiliyorsunuz. Maalesef benim gitme imkanım olmadı, ama bilhassa Yoyogi Park ve Meiji Jingu tapınağı manzarasının güzel olduğu söyleniyor. Bunkyo Ward Office üzerinden de Tokyo manzarasını seyredebilirsiniz. Bu da aslında bir devlet binası ve yaklaşık 120 metre yüksekliğe sahip. Bunun dışında Roppongi Hills, Asakusa Turizm Merkezi, Sunshine City Alışveriş Merkezi ve Rainbow Köprüsü üzerinden de Tokyo'yu kuşbakışı seyredebilirsiniz.

Asakusa'dan Tokyo SkyTree

Asakusa'dan Tokyo SkyTree

Odaiba dönmedolabı Tokyo Tower Ueno Park ve Tokyo Skytree

Parklar Tokyo'nun vazgeçilmezleri arasında. Park ifadesi, bizdekinin aksine sadece çocukların salıncaklarda salllandığı, üç beş banktan ve birkaç ağaçtan ibaret ufak alanları karşılamıyor. Yurt dışında park ile kastedilen, alabildiğine geniş yeşil bir alan içerisinde çeşitli kültürel yapıların, heykellerin, bahçelerin ve hatta tarihi binaların bulunduğu alanlardır. Tokyo'da da bu tür pek çok park bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Yoyogi Park'tır. Yukarıda da belirttiğim gibi Meiji Jingu tapınağını barındıran, Takeshima Caddesinin yakınında yer alan bu park, bambu ağaçlarıyla da ünlü. Yoyogi Ulusal Jimnazyumu da bu parkın karşısında tüm heybetiyle duruyor. Sonbaharda sararmış ya da kızarmış yapraklarıyla çeşit çeşit ağacı bu parkta bulabilirsiniz. Kargalara dikkat... Bir diğer meşhur park, içerisinde aynı adla büyük bir hayvanat bahçesi de barındıran Ueno Park. Bu parkta görülecek ve yapılacak çok şey var. Parkın hemen altındaki gölette su bisikletlerini kullanabilir ya da Ueno Zoo adlı hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz. Gojo Tenjin adlı tapınağa giden meşhur yol da burada. Bu hayvanat bahçesinde penguenden file, tapirden değişik büyüklükte kuşlara, aslandan gergedana kadar sayısız hayvanı görmek, hatta bazılarına dokunmak mümkün. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer. Grutt Pass saihplerine ücretsiz. Ayrıca Tokyo'nun en önemli müzelerinden birkaçı da yine bu bölgede. Onlara daha sonra değineceğim. Shinjuku Gyoen Bahçesi yine bu bölgede. Özellikle ilkbaharda ziyaret edilmesi gereken parkta bu mevsimde kiraz çiçekleri görülmeye değer (maalesef sonbaharda pek bir şey kalmamıştı). Edo döneminde Naito ailesi tarafından yaptırılan bu parkta bin beş yüz kiraz ağacı, çeşit çeşit kasımpatı ve sayısız bitki bulunuyor. Giriş ücreti 200 Yen. Hama Rikyu Bahçesi de Tokyo'nun ünlü bahçelerinden. Sumida Irmağı'nın kenarında kurulmuş bu bahçe 1946 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmış. 250 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş ve çay seremonileriyle ünlü. İmparatorluk Sarayının hemen yanındaki Chidorigafuchi da, yine ilkbaharda çiçek açan sayısız kiraz ağacıyla ünlü.

Gojo Tenjin yolu

Gojo Tenjin yolu

Ueno Zoo ve Japon çocukları Meiji Jingu girişi Sensoji kalabalığı

Biraz da müzelerden bahsetmek istiyorum. Üzülerek söylüyorum ki, Tokyo'da müzecilik örneğin İsveç'teki gibi gelişmiş değil. İsveç, müzecilikte bir dünya markası bana göre ve bugüne kadar gördüğüm en iyi, en ilkeli sistem orada mevcut. Maalesef Japon müzeleri oradakiler kadar belli standartlara sahip değil. Çoğu müzede açıklamalar sadece Japon dilinde. Buna karşın İsveç'te hemen her müzede standart olarak İngilizce açıklamalar yapılmakta ve ziyaretçilere kulaklıklar dağıtılarak açıklamaları dinlemelerine imkan verilmekteydi. Yine de, Japon müzeleri sundukları çeşitlilik açısından önemliler. Japonya'nın belli başlı müzeleri ise şöyle:

  • Tokyo National Museum: 1872 yılında kurulmuş olan bu müze, Japon ve Uzak Doğu kültürüne ait ne varsa barındırıyor. Buda heykellerinden samuray kılıçlarına, el yazmalarından antik taslara kadar binlerce parçayı burada görebilirsiniz. Grutt Pass ile indirimli olarak ziyaret edebilirsiniz.
  • National Science Musuem: Adı üstünde, bilim müzesi. Japonya'nın dört bir bölgesinden hayvan örneklerine, antik çağlardan kalma taş ve kaya parçalarına, fosillere, ilk elektronik aletlerden uçaklara kadar Japon bilimine ve doğasına ait ne varsa bu müzede. Japon Galerisi ve Global Galeri olmak üzere iki kıısımda oluşan müzede bir de 360 derece görüntü sunan sinema var. 10 dakika süren ve evrenin ortaya çıkışı, insanın dünyadaki serüveni gibi konuları ele alan bu kısa filmleri mutlaka görmelisiniz. Grutt Pass ile ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
  • National Museum of Western Art: Bu müzede Batı sanatına ait çeşitli parçalar görebilirsiniz. Batıda çizilmiş portreler, ünlü ressamların eserleri, heykeller vs. ne varsa bu müzede görülebilir. Grutt Pass ile giriş ücretsiz.
  • Tokyo Metropolitan Art Museum: Yine çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapan bir müze. Diğerlerinden farklı olarak Japon sanatçıların eserlerine yer veriliyor. Grutt Pass ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
  • National Museum of Emerging Science and Innovation (Miraikan): Japon teknolojisinin geldiği son nokta teması üzerine inşa edilmiş bir müze. Bu müzede Asimo'yu ve bir insandan ayırt edilemeyecek derecede gerçekçi görünüşüyle android robotu görebilir, uzay ve denizaltı teknolojilerini inceleyebilir, 360 derecelik sinemada Japon teknolojisine dair filmler izleyebilirsiniz. Grutt Pass ile ücretsiz giriş imkanı mevcut.
  • Tokyo Sea Life Park: Deniz canlılarını sevenlerin ve vatozlara, penguenlere dokunmak isteyenlerin ziyaret etmesi gereken bir müze-park. Çeşitli büyüklüklerde balıklar, penguenler, köpek balıkları, irili ufaklı değişik deniz canlıları bu müzede sizleri bekliyor. Grutt Pass ile giriş ücretsiz. Bu parkın yakınındaki dev dönme dolabı da deneyebilirsiniz.
  • Edo-Tokyo Museum: 1603-1868 yılları arasını kapsayan ve sanatın, kültürel faaliyetlerin zirveye ulaştığı Edo dönemini tema edinen bir müze. Bu müzede Edo döneminden kalma binlerce sanat eserini inceleyebilir ve dönem hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Giriş Grutt Pass ile ücretsiz.

Bunlar, Tokyo'da ilgimi çeken belli başlı müzeler. Bunların yanı sıra onlarca farklı müze mevcut. Turist bilgi merkezinden edineceğiniz kitapçıklarda ya da havaalanından alacağınız rehberlerde tüm müzelerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi, Grutt Pass'inizi de almayı unutmayın. İlk kullanım tarihinden itibaren 2 ay geçerlilik süresi var ve üzerinde müzelerle ilgili kısa bilgiler, açılış kapanış saatleri, hangi gün kapalı oldukları gibi önemli bilgiler yer alıyor.

Tokyo Ulusal Müzesi

Tokyo Ulusal Müzesi

Noh maskeleri Samuray kılıcı Tokyo Sealife Park

Android Japon robotu Asimo Ueno Hayvanat Bahçesi ve kızıl filamingolar

Tokyo'da görülecek yerler yazmakla bitmeyecek kadar çok. Yukarıda yazdıklarım toplamın ancak beşte birini, belki altıda birini oluşturuyor. Kaldığım yerden devam etmek gerekirse, Tokyo'ya gelince görülmesi gereken yerlerden birinin de Tsukiji Balık Pazarı olduğunu söylemeliyim. Özellikle sabah 3 gibi devasa büyüklükte orkinosların açık artırmalarını izleyebilirsiniz, tabii 120 şanslı kişi içerisine seçilirseniz. Ben maalesef bu açık artırmaları görme imkanı bulamadım, ama sabah 7 civarında gittiğimde orkinoslardan geriye kalanları görmeyi başarabildim. Dev yengeçler, karidesler, ahtapotlar, hatta kalamar kuruları, havyarlar, balık pestilleri bu pazarda sizleri bekliyor. Sabahın erken saatlerinde dahi balık yiyen, balık çorbası içen insanlar görmek, ellerinde balık dolu poşetlerle evlerine giden insanlara rastlamak olası burada. Balık yemeyi ve izlemeyi seviyorsanız, farklı balıklar görmek niyetindeyseniz burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Japon kamikaze uçakları

Japon kamikaze uçakları

Tsukiji balik pazarı Geleneksel Japon yemeklerinden İlk Japon insanları

Odaiba bölgesi, Tokyo'da görülmesi gereken önemli yerlerden biri durumunda. Bu bölge nehir kenarına kurulmuş ve çeşitli turist cazibe noktaları barındırıyor. Tokyo'nun meşhur sembollerinden olan Rainbow Köprüsü de bu bölgede. Bu köprü, iki katlı. Üst katı bir otoban. Alt katında ise ortadan metro geçiyor; yan taraflarda araç yolu var, araç yollarının yanında ise yaya yolları. Geceleri oldukça farklı ve göz alıcı bir şekilde aydınlatılıyor. 750 metre uzunluğundaki köprüyü kuzey ve güney kanatlarından yürüyebilir ve eşsiz tokyo manzarasını izleyebilirsiniz. Ben kuzey kanadını tavsiye ederim. New York'taki özgürlük anıtının bir benzeri, ama daha ufağı da yine bu bölgede. Uzay gemisi görünümlü botlara binip nehir turu da yapabilirsiniz burada. Ayrıca Diver City adlı alışveriş merkezi önündeki dev Gundam robot heykeli önünde fotoğraf çektirebilir ve burada düzenlenen çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Yine burada dev bir dönme dolap da var. Tokyo'da bir de Disneyland bulunuyor. Yağışlı havalar nedeniyle gidememiş olsam da, görmek istediğim yerlerin başında geliyordu. İyi bir havada bir günlük sınırsız bilet alarak burayı görmeniz gerekir. Japonların Disneyland'i farklı olsa gerek.

Tokyo özgürlük anıtı

Tokyo özgürlük anıtı

Rainbow Köprüsü Rainbow Köprüsü Diver City ve Gundam heykeli

Tokyo'da görülmesi gereken yerler bunlardan ibaret değil. TripAdvisor'da tam 768 farklı mekan listelenmiş durumda. Bu listelere bakarak kendinize ve ilgi alanlarınıza uygun yerleri işaretleyip buraları görebilirsiniz.

Tokyo'da Alışveriş: Tokyo'dan Ne Alınır?

Alışveriş severler için Tokyo adeta bir cennet. Sayısız mağaza, sayısız pazar, sayısız irili ufaklı dükkanlar, yer altı çarşıları, bit pazarları... Dünyanın başka hiçbir bölgesinde göremeyeceğiniz çeşitlilikte ürün burada sizleri bekliyor olacak. Elbise tutkunları, özellikle bayanlar için UNIQLO adlı Tokyo'nun hemen her bölgeside bulabileceğiniz mağazaları tavsiye ederim. Fiyatları uygun sayılır ve değişik tasarımlarda kullanışlı ürünleri var. En büyük mağazası Ginza'da ve yanlış hatırlamıyorsam 7 katlıydı. Bu bölgede dünyanın en ünlü markalarının şubeleri de bulunuyor. Bunun yanı sıra Shibuya ve Shinjuku bölgeleri, özellikle metro istasyonlarının civarları da alışverişseverlerin uğrak noktası. Yüzlerce farklı dükkanı, çeşitli kategorilerde ve büyüklükte sayısız mağazayı burada bulabilirsiniz, gerek yer altında gerek yer üstünde. Aslında neredeyse her metro istasyonunu bir alışveriş merkezi ya da çarşı olarak düşünmek lazım Tokyo'da. Üstelik hiçbir yerde fiyatlar arasında uçurum yok. Bu, Tokyo'nun genelinde de böyle. Örneğin bizde, 50 kuruşluk pet şişe su için merkezi yerlerde 1 TL, lokantalarda 2 TL, havaalanında ise 3 TL istenir. Tokyo'da böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Şehrin en ücra köşesinde de, en lüks bölgesinde de bir ürünün fiyatı genellikle hep aynıdır. Bu bakımdan içiniz rahat olabilir, fiyat araştırması gibi bir şey yapmanıza gerek yok. Genelleme yaparak söylemem gerekirse, beğendiğiniz, hoşunuza giden bir ürünü ilk gördüğünüz yerden alabilirsiniz. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz yine de...

Japonya denilince akla hemen elektronik cihazlar ve Sony, Toshiba, Panasonic gibi markalar gelir. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi, Tokyo gerçek anlamda bir elektronik cenneti. 8 katlı ve her bir katı bir süpermarket büyüklüğünde olan elektronik mağazalarına ne ABD'de rastladım ne de başka bir yerde. Bizdeki MediaMarkt ya da Bimeks gibi mağazaların 7-8 katlı olanlarını ve her katında ayrı bir ürün gamının (örneğin giriş katları genelde cep telefonu ve aksesuarları, onun üstü bilgisayarlar, onun üstü ses ve görüntü sistemleri vs.) satıldığını düşünün. Yodobashi Camera, BIC Camera ve LABI, Tokyo'nun en büyük elektronik mağazaları. Bu mağazaların adındaki "Camera" sizleri yanıltmasın. Masaj koltuğu, oyuncak robot, fırın dahi satılan bu tür mağazaların en büyükleri ise, Tokyo'nun elektronik bölgesi sayılan Akihabara'da. Akihabara'da bu dev mağazaların dışında pasajlar içerisinde irili ufaklı pek çok elektronikçi, cep telefoncu ya da bilgisayarcı bulabilirsiniz. Fiyat açısından fikir vermesi açısından şunları söyleyebilirim: Ufak tefek elektronik aletlerin fiyatı Türkiye'dekiyle hemen hemen aynı, yani fare, klavye, taşınabilir bellek gibi ufak bütçe gerektiren cihazları Japonya'dan almanıza gerek yok, ama dizüstü bilgisayar, PlayStation 4, Xbox, kamera vb. daha büyük bütçeli ürünler buralarda daha uygun fiyata alınabiliyor. Özellikle Sony'nin ürünleri oldukça uygun fiyattan satılıyor. Tabii dil ve bölge desteği olarak Japonca ve Japonya seçeneği var sadece. Akihabara, aynı zamanda bir hobi ve anime bölgesi. Japonların o meşhur çizgi filmlerinde gördüğümüz karakterlerin oyuncakları, demonte halde alıcısını bekleyen Gundam robotlar, çizgi film ve anime DVD'leri, maketler ve dahası... Ben de kendime Gundam adı verilen robotlardan bir tane aldım ve doğrusu çok hoşuma gitti. Kutu içerisinden yüzlerce minik parça çıkıyor. Siz de bunları birleştiriyorsunuz ve elleri, kolları, gövdesi, silahları hareket edebilen, oldukça şık bir robot elde ediyorsunuz. Yapımı çok keyifli. Tamamladıktan sonraysa, ortaya bir sanat eseri koymuş gibi hissediyorsunuz kendinizi. En fazla alternatifi Yodobashi Camera'nın 6. katında bulabilirsiniz.

Yodobashi Camera binası Gundam robotları Yodobashi Camera Akihabara

Japonya'ya gelmişken 100 Yen Shop görmeden gitmek olmaz. Şehrin her tarafına yayılmış ve satılan ürünlerin tamamı 100 Yen, yani 2TL fiyat etiketine sahip olan bu tür mağazaların en ünlüsü Daiso. Özellikle Kinshicho metro istasyonunun hemen bitişiğindeki alışveriş merkezinin 7. katında bulunan Daiso, Tokyo'da görebildiğim en büyük Daiso durumunda. Aklınıza ne gelirse burada var. Tencere tavadan okuma gözlüğüne, ufak elektronik aletlerden kulaklıklara, hediyelik eşyalardan yiyeceğe, içeceğe kadar on binlerce ürün. Üstelik hepsi 100 Yen, yani 2 TL. Daiso dışında başka 100 Yen mağazaları da var, ama Kinshicho'daki Daiso'ya gittikten sonra başkasına gitmeye gerek kalmayacaktır. Tokyo'daki önemli bir diğer zincir mağaza ise Tokyo Hands. Burada da ufak ev eşyalarından kırtasiye malzemelerine, hobi ürünlerinden ayakkabıya kadar her şeyi bulabilirsiniz. En büyük Tokyo Hands ise Ikebukuro'daki. Bir de Takeshima caddesinden söz etmek isterim bu noktada. Harajuku bölgesinde bulunan bu cadde çok uzun olmasa da kafeleri ve mağazaları ile ünlü. Göz atmakta fayda var.

Family Mart Tokyo Nakamise Dori Daiso 100 Yen Shop

Sevdiklerine ya da evine hediyelik eşya götürmek isteyenler için Tokyo'da binlerce alternatif var. Klasik olduğu üzere magnet, porselen üzerinde ülkenin sembolleri, anahtarlık vs. dışında Japon lokumları ve şekerlemeleri, sevimli ambalajlar içinde jöleler, özenle paketlenmiş suşi gibi gıdalar da hediyelik olarak götürülebilir doğrusu. Bunların yanı sıra yemek çubukları (chopstick), ahşaptan Japon bebekleri, yelpazeler, sake kapları, porselenler, geleneksel Japon kıyafetleri, renkli kutular içerisnde Japon çayları, yukarıda bahsettiğim Gundam robotları ya da anime karakterlerinin modelleri ve dahası hediye olarak düşünülebilir. Hediyelikler için bakılması gereken tek yer ise, Asakusa Tapınağına çıkan Nakamise Dori. Burası uzunca, ama dar bir cadde ve sağlı sollu hediyelik eşya dükkanlarından oluşuyor. Aradığınızı burada mutlaka bulacaksınız. Ayrıca bu caddenin paralel caddelerinde de çok güzel parçalar bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ueno metro istasyonunun hemen altında yer alan Ameyoko pazarları da hediyelikler için uygun. Burada, yerini tam hatırlamıyor olsam da, Japon tatlıları ve geleneksel Japon gıdaları satan dükkanları mutlaka görmenizi isterim.

Tokyo'da Yeme İçme

Tokyo'da, daha doğrusu Japonya'da karşılaşacağınız en büyük sorunlardan biri de yeme içme olacaktır. Tokyo'ya vardığımız ilk gün yiyecek bir şey bulamayıp aç yattığımızı hatırlıyorum. Japonların mutfak kültürleri bizdekinden oldukça farklı. Neredeyse tüm yemeklerinin temelinde balık ve pirinç var ve mutfak, adeta bu ikisi üzerine kurulu. Üstelik bu balık bizdeki gibi kızartma, buğulama şeklinde de değil. Çorba içinde, suşi olarak ya da sandviç arasında farklı şekillerde karşınıza çıkabiliyor. Bunun yanı sıra noodle olarak bildiğimiz ve son zamanlarda bizde de yaygınlaşan uzun erişte şeklinde makarna da Japonların vazgeçemedikleri arasında. Yine de McDonald's, KFC, Subway gibi zincir restoranlar Tokyo'yu kuşatmış. Bunların yanı sıra Japonların hamurişi ürünleri de lezzetli. Bizdeki poğaça, açma tarzı yiyecekleri bilhassa metro istasyonlarında görebilirsiniz. Andersen bu pastanelerden en bilineni. Onlarca çeşit tatlı, tuzlu hamur işi burada sizleri bekliyor. Yalnız, dikkat edin, aldığınız bir poğaçanın içinden çiğ balık ya da domuz eti çıkabilir.

Geleneksel Japon yemekleri

Geleneksel Japon yemekleri

Japon tatlılarından Japonya'da meyve sebze Andersen pastaneleri ve Japon hamurişi

Tokyo'da çoğu restoran yiyeceklerini canlı olarak restoran dışında bir camekanda sergiliyor. Bu çok yararlı bir şey, zira ne yiyeceğinizi bire bir görmüş oluyorsunuz. Geleneksel Japon yemeklerini denemek isteyenler için iyi bir fırsat bu. Karides, kalamar, çeşnili noodle gibi yiyecekleri deneyebilirsiniz. Herhangi bir restoranda masaya geçtiğiniz an bir bardak buzlu su ve elinizi silmeniz için ıslak mendil (mentollü değil) veriliyor. Bazı restoranlarda bunları kendiniz alıyorsunuz. Önemli bir ayrıntı: Çoğu restoranda, daha doğrusu fast food mekanlarında, yemek yedikten sonra tabldot ve diğer artıkları kendiniz yerine koyuyorsunuz. Yani içinde çöp varsa bunu ilgili yere boşaltıyor, içecek bir şey bıraktıysanız bunu ilgili yere döküyor ve tabaklarını vs. yine gösterilen yere bırakıyorsunuz. Kısacası, yemeğinizi yedikten sonra güle güle deyip mekandan ayrılmak yok! Buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bazı restoranlarda ise siparişi doğrudan görevliye vermiyorsunuz. Restoran girişindeki bir otomattan yemek tercihinizi yapıp ücretini makineye yerleştirdikten sonra fişinizi almanız ve bu fişi görevliye vermeniz gerekiyor.

Tokyo balık pazarı ve dev orkinostan kalanlar

Tokyo balık pazarı ve dev orkinostan kalanlar

Geleneksel Japon yemeklerinden kısacasa şöyle bahsedebilirim: Ramen, çorba içerisinde sunulan noodle olarak özetleyebileceğim bir yemek. Dilimlenmiş et, yosun, soğan, mısır gibi malzemeler içerebilir. Japonların en sevdiği yemekler arasındadır ve genellikle çubuklarla yerler. Torikatsu, tavuk etinden de yapılan ve bir çeşit una bulanarak kızartılan yemek. Sandviç içinde de servis edilebilir, ama genellikle yanında salatayla gelir. Bunlar, Japonları en sık tükettikleri iki ana yemek. Bunların dışında Udon, Yakitori gibi yemekler de var. Ayrıca 7 Eleven, Family Mart gibi marketlerde de bulabileceğiniz paket içerisinde pilavlar, suşiler, Japon sandviçleri de tadılabilir. Pirinç unundan yapılan, tatlı soya sosuna bulanmış tavuk şiş görünümündeki tatlı Mitarashi Dango'yu da unutmamak gerekli. Ben pek sevmedim açıkçası, ama farklı bir tatlı denemek isteyenlere önerilir. Japon krebini de unutmamak gerekli. Takeshima başta olmak üzere şehrin çeşitli noktalarında bu krepleri tadabilirsiniz. Tatlı (krem şanti, çeşitli meyveler, cheese cake vs.) veya tuzlu (ton balığı vs.) içeriklerle sunulan bu krepler oldukça lezzetli. Japon mutfağı elbette bunlardan ibaret değil. Yüzlerce çeşit değişik yemek ve atıştırmalık göreceksiniz. Özellikle, yukarıda da bahsettiğim Japon şekerlemelerini, atıştırmalıklarını ve kuruyemişlerini tavsiye ederim. Yer yer Türk restoranlarına da rast gelebilirsiniz. Türk yemeklerini, kebapları özlediyseniz bire bir. Peynir, zeytin, ekmek Japon mutfağında yer almıyor desek yeridir. Restoranlarda ekmek bulmanız imkansız gibi. Zeytine rast gelmedim, peynir ise sınırlı. Domates salatalık da öyle, ya adetle ya da yüzerli gramlarla satılıyor. Aynı şey elma, armut, portakal gibi meyveler için de geçerli. Bunlarda adetle satılıyor.

Biraz da içeceklerden bahsetmek gerek. Bu konuda Tokyo'da gözünüze ilk çarpacak şey, hemen her adım başında içecek otomatlarının bulunuyor olmasıdır. Bu otomatların içerisinde koladan suya, sıcak çikolatadan kahveye, üzüm suyundan mısır çorbasına kadar çeşit çeşit içecek mevcut. Üstelik çoğu Suica'yı destekliyor. Desteklemeyenlerde ise bozuk para veya banknot ile içecek satın alabilirsiniz. Her içeceği denemenizi tavsiye ederim. Fiyatları da uygun üstelik. Üzüm suyu, kabak suyu, sıcak mısır çorbası bunlardan birkaçı, ama kabak suyu damak tadımıza uygun değil maalesef. Bizdeki çay Tokyo'da yok, Japonlar onun yerine yeşil çayı ve kahveyi tercih ediyorlar. Kola, maden suyu ve diğer gazlı içecekleri de bu otomatlardan satın alabilirsiniz. İçme suyu ise gazlı ve gazsız olmak üzere iki çeşit. Musluk suyu da içilebilir kalitede.

Geleneksel Japon yemeklerinden Torikatsu

Geleneksel Japon yemeklerinden tavuklu Torikatsu

Tokyo Türk lokantası Japon krepleri İçecek otomatları

Japonya'da Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Japonya'da konaklayacağınız süre fazlaysa, sadece Tokyo'yu değil Kyoto, Osaka, Hiroşima gibi şehirleri görmenizi tavsiye ederim. Japonların meşhur hızlı trenleri Shinkansen (Bullet Train) ile bir haftalık Japonya turu Japon kültürünü ve Japonya'yı daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Avrupa Birliği ülkelerindeki InterRail'e benzeyen Japan Rail (JR) Pass edinip bu trenleri sınırsızca kullanabilirsiniz. Japonya'ya gelip de sumo güreşi izlemeden gitmek olmaz diyenlerdenseniz, Ryōgoku Kokugikan (Kokugikan Sumo Stadyumu) tam size göre. Web sitesinden müsabaka tarihlerine bakabilir ve bilet satın alabilirsiniz. Japonlar eğlencelerine çok önem veriyor. Atari salonları da bu eğlencelerinin başında geliyor. 7 katlı atari salonları bile görmek mümkün. Sega oldukça iyi iş çıkarmış bu noktada. Açıkçası bunlar atari salonundan çok daha fazlası olma özelliğini taşıyor. Madeni parayla çalışan ve hediye yakalamanızı sağlayan şu aletler Japonya'da çok yaygın, ama bir hediye kapabilmek çok zor, neredeyse imkansız.  Yine de bu atari salonlarını deneyebilirsiniz. Takeshima'da krep yemek de buraya gelmişken yapılacak şeyler arasında. Dünyanın en ünlü balık hali olan Tsukiji Market'i görmeden gitmek de olmaz. Sabahın erken saatlerinde dev balıkların açık artırmalarını seyredebilir ve balık yemeklerinden  tadabilirsiniz.

Tokyo'da ulaşımın zor olduğundan bahsetmiştim (bu zorluğun kaynağı ulaşım sisteminin karmaşıklığından kaynaklanıyor). Bu noktada, yanınızda mutlaka internet bağlantısı ve navigasyon cihazı bulundurun. Maalesef Tokyo'da çoğu noktada ücretsiz internet erişimi bulunmuyor. İnternet bağlantısını nasıl edinebileceğinizle ilgili olarak yukarıdaki Pocket Wi-Fi paragafını okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra, görmek istediğiniz yerleri gitmeden belirlemeniz ve hatta harita üzerinde işaretlemeniz, nasıl ulaşacağınızı tayin etmeniz oldukça önemli. Bu noktada Google Haritalar ve bu haritaların toplu ulaşım adımları özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bir de, gideceğiniz yere otobüs ile ulaşma imkanı varsa, bunu tercih edin. Bu sayede, -her ne kadar metroya göre iki kat fazla zaman alsa da- çevreyi görmüş ve şehrin çeşitli noktalarını tanımış olursunuz. Önemli bir diğer konuda, Japonya'daki elektrik şebekesi ve prizler. Türkiye'deki priz ve soket tipi Japonya'dakinden farklı. Görünüş olarak Amerikan tipini andırsa da, voltajları farklı olduğu için Amerikan dönüştürücüsü de orada çalışmayacaktır. Bunun için ayrı bir dönüştürücü temin etmeniz gerekmekte. Cep telefonu ve taşınabilir Wi-Fi cihazınızın bataryasını şarj etmek için yanınızda harici güç bankası (power bank) bulundurmanız da iyi olacaktır. Bir de şemsiye... Sağlam ve yağmur geçirmeyen, kolay katlanabilir, rüzgara dayanıklı bir şemsiye işinizi kolaylaştıracaktır.

Biraz da Japonya'da dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsedeyim. Birincisi ve en önemlisi, açık alanda sigara içmek yasak. Sigara içenler için oldukça zor bir durum olsa gerek. Sigara içmek isteyenler belli noktalara inşa edilmiş ve etrafı camlarla çevrilmiş mekanlarda, sigara içilebilir tabelasının olduğu küllüklerin yanında ya da sigara içilmesine izin verilen iç mekanlarda bu ihtiyaçlarını giderebilirler. Sokakta yürürken bir şeyler yemek de burada hoş karşılanmıyor. Bir kural değil, ama gelenek diyeyim bunun için. Ayakta bir şeyler atıştıran tek bir Japon bile görmedim doğrusu. Bunların yanı sıra metro ve otobüs beklerken çizgilerle belirtilen yerlerde sıraya geçmek gerekiyor. Buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca, kaldırımlarda, yollarda yürürken bisiklet şeritlerine dikkat edin. Hemen arkanızdan bir bisikletli geliyor ve siz de onun yolunu işgal ediyor olabilirsiniz. Kaldırımlardaki ve hatta merdivenlerdeki göstergelere de dikkat. Trafiğin sağdan aktığını söylemiştim, aynısı yaya trafiği için de geçerli. Yürüyen merdivenlerde beklerken solda kalmanız gerekiyor, zira sağ kısım hızlı adımlarla merdiveni çıkmak isteyenlere ayrılmış. Metro istasyonlarında, alışveriş merkezlerinde ve benzeri yerlerde de oklarla gösterilen şeritleri takip etmeniz gerekli. Yaya trafiğini de araç trafiği gibi düşünürseniz, ne kastetmek istediğimi daha rahat anlayacaksınız.

Yazımı tamamlarken, Tokyo'da çektiğim görüntülerden oluşan "10 Dakikada Tokyo" videosunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

174
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
72 Yorum konuları
102 Konu cevapları
20 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
76 Yorum yazarları
Arzu deçikZerrinRıza görücüDamlahasan cicek Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
Damla
Damla

İsa Bey merhaba, yazınız gerçekten hem çok güzel hem de çok bilgilendirici. Bizde eşimle Mayıs ayı gibi 1 haftalık Tokyo-Kyoto-Osaka turu yapmak istiyoruz. Size ulaşım ile ilgili soru sormak istiyorum. Bu 3 şehir arası ulaşım ve Tokyo'nun kendi içinde şehir turu için JRPass düşünüyorduk fakat siz Tokyo içinde Suica Card ı önermişsiniz. Fakat Tokyo çok büyük ve karışık hatlı götünüyor, sürekli gezdiğinizde (otobüs-metro ücretleri açısından) Suica card- sınırsız JRpasstan daha mı uyguna geldi? Siz bize bu durumda neyi önerirsiniz? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Zerrin
Zerrin

Slm isa bey bende buradan size bir şey sorayım dediğiniz suica cartlan metroya otobüse yada öteki taşıma araçlarına binebiliyormuyuz bilginiz varmı

Zerrin
Zerrin

Bana email adresimden ulaşabilirmisiniz başka sorularımda olucak

hasan cicek
hasan cicek

tokyoda kalinacan en iyi semtler ve otelleri yazarsan iz memmun olurum su var o kadarda cok cok kotu kalinacak yer aramiyorum temiz ve komforlu yerleri silarsaniz memmun olurum
cok tesekkurler

Caner Maraslioglu
Caner Maraslioglu

Merhaba bir konuda yardimci olmanizi rica ederim 1)turkiyeden yen satin alip japonyaya gitmeliyim 2) turkiyeden dolar alip japonyada yene cevirmeliyim 3) turklirasini banka hesabima atip japonyada atm den yen cekebilirim,cekebilirmiyim. Yardiminizi bekleriz tesekkurler.

Rıza görücü
Rıza görücü

Burdan derken Türkiye’den değilmi ?

Ömürsel Coşkun
Ömürsel Coşkun

Merhabalar aralık ayında eşimle 5 günlüğüne Tokyo da olacagız bilgi edinmek için gezinirken yazınıza denk geldım gercekten cok bilgilendirici olmuş teşekkurler. Yazında rastlayamadım ama Fuji dağı turları ile ilgili bir bilginiz var mı?

Ali Arslan
Ali Arslan

Merhaba İsa bey ben 3 senedir Tokyo’ da yaşıyorum yazınız çok güzel olmuş normalde böyle yazılara baktığım da yanlış bilgiler çok olur ama siz hepsini doğru yazmışsınız sadece ‘Tonkatsu’ domuz etidir tavuk değil yanlışlıkla domuz yedirmeyelim 😁 ‘Torikatsu’ tavuk olanıdır. Ayrıca Tokyo Disneyland a gitme fırsatınız keşke olsaydı orası anlatılamıyacak kadar güzel bir yerki başka bir ülke gibi adeta her detayı mükemmel ama sadece bir sorunu var; haftasonu girerseniz adın atamazsınız. Hafta içi bile herhangi bir alete binmek için 1 buçuk 2 saat sıra beklemeniz gerekir😐

Atilla
Atilla

İsa bey merhaba, yazınız harika olmuş ancak ulaşım konusunu kafamı çok karıştırdı. Ben japonyada 4 gün kalacağım narita havalimanından higashi metro istasyonuna gitmem gerekiyor. 2 gün sonrada kyotoya geçeceğim ve oradan 2 gün sonrada osaka kansai havalimanına gitmeliyim. Bu durumda 7 günden az olduğu için jr pass gereksiz olacak ama hem şehir içi ulaşım hemde farklı bir şehire gideceğim içinde farklı farklı trenler kullanacağım diye anlıyorum. Bu konu hakkında beni biraz bilgilendirir misiniz en ucuza bu işi nasıl çözerim şimdiden teşekkürler.

Nihal Şen

Merhaba İsa Bey. Yazınızı okudum lakin Okinoşima adası hakkında bir bilgiye rastlamadım. Kadınların girmesinin yasak olduğu bu adayla ilgili bir bilginiz varsa paylaşır mısınız? İyi günler diliyorum.

onursal
onursal

yazınız için teşekkür ederim İsa Bey
benim sorum pocket wifi için önerdiğiniz bir operatör var mı

Merve
Merve

Merhaba. Yazınız için çok teşekkürler. Benim de bir sorum olacak. Yakın zamanda Tokyo'ya gideceğim. Uçağım Pazar günü 15.55'te Tokyo Haneda havaalanına inecek. JP alıp havaalanından direkt Kyoto'ya gitmeyi düşünüyorum.Yani Tokyo'yu en sona bırakacağım. Ancak en son tren 19.50'deymiş. Sizce yeterli sürem olacak mı havalaanından çıkıp trene yetişebilmek için? Teşekkürler şimdiden.

Pelin Korkmaz
Pelin Korkmaz

Çok beğendim gerckten gezi yazınızı bende Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü çok seviyorum ama tek sıkıntım çalışamıyorum odaklanmiyorum masa başına bir türlü masa başına oturamiyorum sizce nasıl çalışmalıyım .. Bölümümü çok seviyorum çok ..

Pelin Korkmaz
Pelin Korkmaz

Teşekkür ederim yorumuma cevap verdiğiniz için kendimi motive edebilecek birseyler bulacağım ona göre çalışacağım artk ..iyi günler dilerim

Sadık Yılmaz
Sadık Yılmaz

Merhaba açık anlatımınız süper toplamda nekadar kaldınız ve toplam harcamanız ne kadar tutdu söylermişsiniz?

Ugur Aslan AYDIN
Ugur Aslan AYDIN

Isa bey , Öncelikle bu güzel yazı için teşekkür ederim. Gitmeden önce birkaç defa daha okuyacağım ve not alacağım.
Bir sorum olacak Pocket WI-FI havaalanında nereden bulabılırım.
Bu cıhaz bir modem midir. I pad için bir data kartı almak da alternatif olabilirmi.

Teşekkürler,Uğur A.AYDIN

Hüseyin palıt
Hüseyin palıt

Merhabalar 9 kasım sabah 07.00 haneda ya inmiş olurum allah ın izniyle 12 kasım 17..40 ayrılış zamanı bu zaman diliminde hizli trenıde kullanıp Tokyo harici nereyı görmek lazım. Önce farklı sehırı görüp Tokyo ya donüp 11 kasım ı 12 kasıma baglayan sabahı balık pazarına da gdubılcegımız bır rota öneriniz varmı

Arzu deçik
Arzu deçik

Ya okinawa?

musa sahin
musa sahin

merhaba, faydalı bilgileriniz için bende öncelikle teşekkür ediyorum.Sormak istediğim sorular ; - suica card iadesinde depozito ile beraber kartta kalan bakiye de iade ediliyor mu ?
- sabah10:00 gibi açılan mağazalar akşam kaçta kapanıyor ?
teşekkür ediyorum..

Önder NARİN
Önder NARİN

İsa bey merhaba tekrar....aklıma bir de şu sim kart durumu takıldı...siz burdan giderken kendi hattınızı yurtdışına açtırıp mı orada kullanmıştınız ben şuan yurtdışı için açtırdım ancak aklım bir hayli karıştı (hattım vodafone ) ben sadece internet kullanmayı düşünüyorum arama yapmayı düşünmüyorum...sizden bilgi rica etsem teşekkürler tekrar

Çok Teşekkürler 28 Ekim de kısmetse gideceğim 5 gece shinyuku da kalacağım , yazdıklarınız yol gösterici olacak. Selam ve sevgiler

Önder NARİN
Önder NARİN

Yazınız gerçekten çok faydalı ve yol gösterici olmuş öncelikle teşekkür ederim ben gelecek ay Tokyo Shinjuku'ya 1 haftalığına gidiyorum ve beni en çok düşündüren konu yol tarifi için kullanacağım internet ve telefon hattının senkronizasyonu....benim iphone 5 cihazım var ve sadece internet kullanmayı düşünüyorum ancak ne yapacağımı bilmiyorum yani acaba hat mı kiralasam yoksa telefon mu kiralasam daha uygun olur ?bir diğer sorum ise Tokyo ya hanede havalanından giriş yapıp,Türkiyeye dönüşte ise Narita havalanından çıkış yapacağım bu durumda telefon yada hat kiralarken cihazı yada hattı nereye iade edebilirim yada tavsiyeniz nedir ? siz iade işlemini havalanından yapabilirsiniz demişsiniz ancak ben 2… Devamı »

Önder NARİN
Önder NARİN

tamam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için

Deniz Düzgün
Deniz Düzgün

YAZINIZ İÇİN TEŞEKÜRLER ÖNCELİKLE. BENİM SORUM OLACAK; TÜRKİYEDEN JAPONYA. GİDERKEN DOLLAR OLARAK MI PARA GÖTÜRMEK ,YEN OLARAK GÖTÜRMEK Mİ? DAHA RAHAT VE KARLI OLUR? 5 GÜN KONAKLAYACAĞİM OTEL HARİÇ HARCAMA VE BENZERİ HEDİYELİK GİBİ DURUMLAR İÇİN NE KADAR PARA GEREKİR VE GÜMRÜK KONUSUNDA SINIRLAMALAR NEDİR Bİ BİLGİNİZ VARSA BU KONU HAKINDA BİLGİLENDİRSENİZ SEVİNİRİM.

GÜRKAN ÖZKAN
GÜRKAN ÖZKAN

TEKRAR MERHABA İSA BEY,ELEKTRİK PRİZ ,FİŞ UYUMU NASIL,TELEFONUMUZU SARJ EDERKEN ZORLUK YAŞARMIYIZ?NE ÖNERİRSİNİZ.SAYGILARIMLA.

Burçin
Burçin

Merhaba İsa Bey,yazınız gerçekten çok akıcı ve yararlı bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.Eylül ayında 3 günlük Tokyo seyahatimiz olacak Arakawa-ku, Minamisenju bölgesindeki bir hostelde konaklayacağız.En çok merak ettiğim konu para konusu banka kartları-debit kartlar Japonya da kullanılanılamıyormuş ,Türkiye de geçerli olan kredi kartları da Japonya da çoğu yerde geçerli değilmiş doğru mu?Eğer geçerli ise nakit taşımaktansa kredi kartı kullanmayı tercih edeceğiz.Bir de günlük ortalama bir kişinin giderleri için ne kadar nakit taşımalıyız yanımızda 1000 yen yeterli olur mu?Şimdiden teşekkür ederim.

Jp jp
Jp jp

İyi günler. 2 yıldır jpda yaşıyorum.
HSBC kart geçtiği için ben onu kullanıyorum diğerleri hakkında pek net bilgim yok.
Ayrıca günlük 1000 yenin kesinlikle yetmeyeceğini düşünüyorum harcamayacak bile olsanız yanınızda en az 10bin yen taşımalısınız.
Çünkü uzak bir yere gidecek olsanız bazen tek gidişi bile 1000yeni bulabiliyor trende.
Ayrıca arada yemeği yanınızda taşıdığınızı varsaysak bile hiç değilse kombini dediğimiz 24saat açık işlevsel marketlerden birkaç kez içecek alsanız (içecekler ort 100-130 yen) size bin yen hiçbir şekilde yetmeyecektir.
Dikkat etmenizi tavsiye ederim.

seher hasçelik
seher hasçelik

isa bey merhaba, öncelikle bu detaylı yazı için teşekkürler. sormak istediğim iki şey var. japonyada bir haftalık bir gezi programı yaptım bir gün osaka 3 gün kyoto içeriyor ve sonrasında 2 günü tokyoya ayırdım. 31 ağustos naritadan dönüşüm ve ben 30 ağustos saat 5 te tokyoda olacağım. biraz araştırmadan sonra ve özellikle yazınızdan sonra acaba tokyoya fazla mı zaman ayırmalıydım diye düşündüm. ama artık herşey ayarlandı biletler hazır. bende o bir gün full gezip gecede otelde kalmayıp sabaha kadar gezmeyi düşündüm. japonya buna elverişli mi gecede bazı bölgeleri görmek mümkün mü ve bu bahsettiğiniz bir kaç meşhur yeri görebilir miyiz… Devamı »

Gürkan Özkan
Gürkan Özkan

İsa bey merhaba,japonyada oteller odamı satıyor yoksa yatakmı?Yani odayı aldığımda refakatci ucretsiz kalabilirmi?Saygılarımla.

Gürkan Özkan
Gürkan Özkan

İsa bey elinize sağlık,internette referans makale olmuş.Teşekkür ederiz.Güvenlikle ilgili birşey bahsetmemişsiniz.Ayrıca tokyo merkezde döviz büroları varmı,orda döviz bozdurmak neden avantajlı değil.saygılar.

Berkay Boz
Berkay Boz

Merhaba İsa abi yazın harika olmuş öncelikle bunun için teşekkür etmek istedim. Bir kaç da sorum olacaktı. Öncelikle 2017 Temmuz'unda 2 haftalığına Tokyo-Shibuya'da dil okuluna gideceğim ve haftaiçi 13:00 ve 22:00 arasında boş olacağım. Bu süre zarfında aynı zamanda Shinjuku, Tokyo Tower, Tokyo SkyTree ve senin yazında da bahsettiğin diğer alışveriş bölgelerine ve ziyaret edilmesi gereken yerlere de gitmek istiyorum. Tokyo Metrosu bunun için elverişli mi yoksa metrodan sonra başka araçlar kullanmam gerekecek mi? Diğer bir sorum ise Pocket Wi-Fi olayını biraz daha açıklar mısın abi nerden alınır süresi, ücreti ne kadar. Şimdiden teşekkür ederim abi umarım ben de senin… Devamı »

Berkay Boz
Berkay Boz

abi yine ben bi sorum daha olacaktı 🙂 japonyaya aşağı yukarı 170.000 yen götüreceğim ama 80.000 yen telefona harcayacağım. geriye kalan 90.000 yen ulaşım hediyelik vs için yeterli olur mu 2 hafta metro yolculuğu için suica kard'a ne kadar yüklemeliyim?

Murat ASLAN
Murat ASLAN

İsa bey, yazınız muhteşem. 2017 Ocak gibi gitmeyi düşünüyoruz. Bu gezi öncesi pek çok sorum vardı öğrenmek istediğim... ancak, o kadar çok yararlı bilgiyi sıkmadan bir arada öyle bir yazmışınız ki soracak soru bırakmadınız bana. Her yoruma cevap verme nezaketiniz takdire şayan. O zaman elinize sağlık demek düşer banada. Teşekkür ederim.

Murat ASLAN
Murat ASLAN

İsa bey tekrar merhaba, nihayet Nisan sonunda Tokyo da olmayı umuyorum. Gezi planım iyice şekilleniyor. Sormak istediğim, Tokyo için pek çok şehir merkezi olduğu söyleniyor. Tavsiye ettiğiniz iki öncelikli bölgeyi incelemeye çalışıyorum ancak bu çokta kolay olmuyor. Imperyal Palace batısı ve güneyinde kalan yerler uygun görünüyor. Bu bölge tüm gezi planları için merkez niteliğinde doğru bir tercih olur mu? Teşekkür ederim.

Murat ASLAN
Murat ASLAN

İsa bey tekrar merhaba, Mayıs ayında Japonya gezimizi gerçekleştirdik. Muhteşem bir tecrübe oldu. Herşey harikaydı. Tokyo, Kyoto ve Osakayı gezdik. Japonların ilgisi, nezaketi, ülkenin temizliği, sessizliği, güvenliği anlatmayla bitmez (zaten anlatmaya gerek yok en iyisini siz yazdınız çoktan...) yazdıklarınız bizim için çok iyi bir referans oldu. Tamda tavsiyeleriniz doğrultusunda planlamamızı yaptık. Tekrar size çok teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde unutulmayacak bir tatil oldu.

Damla
Damla

Murat Bey merhaba, bizde sizin planınızdaki gibi bu sene Mayıs ayında Tokyo-Kyoto ve Osaka gezisi yapmayı düşünüyoruz. Siz gezi rotanızı nasıl oluşturdunuz acaba? (hangi şehire kaç gün yetti) Ulaşımda JRPass mi Suica card mı kullandınız, bir de şehirlerarası geçişi nasıl yaptınız? Sizde bize yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.

Yaren demir
Yaren demir

Merhabalar ben Japonca öğrenmek istedim ama alfabe kafamı karıştırdı bende öğrenmekten vazgeçtim fakat japonyaya çok gitmek istiyorum günlük konşmaları bilip ayrıca Google translate kullanıp gezebilmem mümkün mü?

Eyup Tebir
Eyup Tebir

Merhaba oncellikle yaziniz mukemmel olmus hepsini teker teker not alacagim ve tum sorulara usenmeden bikmadan cevap yazmissiniz, Ben Filipinlerden ogrenci olarak Tokyo ya bu ayin 16sinda gidecegim sanirim bileti satin aldim kisa bir sekilde nerelere gitmeliyim ve konaklama vs disinda ne kadar gundelik giderlerim olur.Ayrica insanlar yabancilara bi pazarlik payi vs koyuyormu yoksa fiyat neyse o sekilde mi oluyor.Son olarak gece hayati ile ilgili dusuncelerinizi alabilirmiyim cok oldu umarim affedersiniz beni 😀

Abdullah Fatih Demirci
Abdullah Fatih Demirci

isa bey merhabalar, rehberiniz icin cok tesekkurler, temmuzda 10 gunluk tokyo seyahatim olacak, size sorum, turkiyede japon yeni alabilecegimiz bir doviz burosu mevcut mu? bir de yanimda kredi kartimda olacak ve cogunlukla onu kullanacagim bunun yaninda sizce yanimda ne kadar nakit goturmem gerekir?

Evren İMGEL
Evren İMGEL

İsa Bey, bende eşimle gidiyorum haziran ayının ilk haftası. Bir hafta sindire sindire sadece Tokyo'yu gezeceğiz. Yazınızdan çok faydalanacağız. Şimdiden teşekkürler.

Evren İmgel
Evren İmgel

İsa bey, tekrar merhabalar. Gittik döndük. Müthiş bir 9 gün geçirdik. Rüya gibiydi. Yazınızdan çok faydalandık. Tokyo'dan çok etkilendik. En kısa sürede tekrar gitmek istiyoruz eşimle. Yıllar öncesinden Japon mektup arkadaşım vardı. Onunla bile görüştük sağolsun Kamakuraya da o götürdü gezdirdi bizi. Sadece sizin yazınızda Kinshicho metro istasyonunun hemen bitişiğindeki alışveriş merkezinin 7. katında bulunan Daiso'yu da görelim dedik ama sanırım farklı bir yerden çıktık. 7.Katta devasa bir müzik mağazası vardı. Gitara olan düşkünlüğümden daha da güzel oldu bu. Çok teşekkürler tekrar bu rehberliğiniz için. Gitmemiş olanlara ve gitmeyi düşünenlere tavsiyem Tokyo'yu mutlaka görmeniz gerekiyor. Ne Avrupa , ne Asya… Devamı »

İlhan Özperk
İlhan Özperk

İsa bey; 15 gün gezmeyi düşünüyorum tek başıma. Dolu dolu gezmeyi seven biriyim. Dolu dolu sıkılmadan gezebilir miyim.

Dervis Duzgun
Dervis Duzgun

İsa Bey, bilgiler için teşekkürler. 2 gün sonra Japonya'ya gidiyorum. Japon Yeni'ni nereden alabilirim? Standart döviz bürolarında var mıdır? Siz nereden almıştınız?
Saygılar,

Ozge Ansız
Ozge Ansız

Harika bir yazı eliniz sağlık. Japonya'dan toplam 6 günümüz var, Kyoto'yı da merak ediyoruz. Sizce 6 gün Tokyo mu daha mantıklı, yoksa bir 2 günü Kyoto'ya ayırmak mı? Bu arada hızlı tren çok pahalı olacağı için otobüs ile gitmeyi düşünüyoruz.

Asli Ersan
Asli Ersan

Merhaba Isa Bey
Gecen hafta Tokyo daydik gitmeden once siteniz deki bilgiler bize cok yardimci oldu. Gerçekten çok buyuk bir emekle en ince ayrintisina kadar anlatmissiniz paylasiminiz icin tesekkurederiz. En buyuk korkumuz metroydu gitmeyi dusunenler icin söyleyebilirim ki metro cok karışık gibi gözükse de inanilmaz sistemli ve kolay rakamlari ve renkleri takip etmek yeterli is saatlerine denk gelmediginiz surece hic bir sorun yok gözünüzde büyütmeyin

sumeyra umutlu
sumeyra umutlu

Merhaba,
Nasipse 10 Nisanda Shanghai 'a gideceğim babamla birlikte ordan Tokyo'ya geçeceğim sadece seyahat için . Sadece en fazla 3 Gün kalabiliriz.. Geri Guangzhou ya dönmemiz gerekiyor yani açıkçası bu 3 günde olsa bahsettiğiniz yerleri rahat gezebilmemiz adına otel tavsiye edebilir misiniz ? Merkezde Otel bakmam benim için daha mı iyi olur ?

sumeyra umutlu
sumeyra umutlu

Teşekkür ederim.

Ertuğrul Şanlı
Ertuğrul Şanlı

Gecenin 3 u İsa bey uyku yok tabi hayalimiz olunca insan bir de boyle sizin gibi bana japonya halkinda ilham verince hepten gidesim geldi. Uzun lafin kisasi bugun haberde kule yapcaklarini bu kuleninde 1500 m h olcagini duyunca hepten internete girip bir merak bir heyecanlandim.Tabiki meslek insaat olunca yasimda 26 nasil giderim orda nasil calisirim kuleyi yapacak firmayla nasil calisirim bilmiyorum ama tek hayalim orda bulunup o insaati bitirmek olurdu . Bu yuzden sizin yorumlariniz oralari tanitmaniz bana isik tuttu tesekkur ederim. Ertuğrul Şanlı 0553 275 88 31.

mehmet
mehmet

Merhaba yazınız Tokyo yu tam manasıyla anlatıyor.
Sormak istediğim şey mayıs ayında Tayland a gitmeyi planlıyorum sebebi ucuz ve egzotik bir ülke olduğu için fakat biryandan Tokyo ilgimi çekiyor.Orta standartlarda tokyoda 2 gün geçirmek ne kadar eder.Birde Bangkok ve Tokyo ya ulaşım nasıl ve nekadardır?

Teşekkürler

Deniz K.
Deniz K.

500 TL yeterli diyorsunuz. 2 gün için de neler yapabiliriz bu para ile. Yani tam anlatamadım ama mesela konaklama ve günlük ihtiyaçlarımız için yeterli mi b-bu miktar yemek olsun gezme olsun ? Şimdiden teşekkürler

Gülsun
Gülsun

İsa bey
Yazınız çok bilgilendiricidir.Ellerinize sağlık
Ailemle Eylül ayında 2 haftalık bir japonya seyahati planlıyorum.
Kyoto,Osaka,Hiroşima ve Tokyo şehirlerini görmem yeterlimidir
14 günümü bu şehirlere kaçar gün ortalama ayırmam yeterlidir
Ayrıca sıralamam nasıl olmalıdır?

İbrahim öz
İbrahim öz

Merhaba İsa bey, Paylaşmış olduğunuz detaylı ve okunması zevkli olan yazınız için çok teşekkür ederim. Ayrıca diğer arkadaşların yorumlarında sormuş olduğu sorulara da tek tek cevap verdiğiniz için hepsi adına tekrar teşekkür etmek istiyorum. Benim konuya gelince aslında ben 10 günlük Seul ve civarı ve ordan 10 günlük Tokyo ve civarı şeklinde bir gezi planlıyorum. İstanbuldan Dubai aktarmalı Seul'a ve oradan gemi ile Tokyo'ya ve Tokyodan aktarmalı İstanbula gelmeyi düşünüyorum. Hava koşullarını düşünürsek seyahat için en uygun zaman hangi aylardır? Ve Seul'den Tokyoya geçmek istediğim için pasaport kontrolde sıkıntı çıkarmı. Türkiyede kullanmakta olduğumuz banka ve kredi kartları orda kullanılabilirmi? İlginiz… Devamı »

İbrahim öz
İbrahim öz

Yanımızda 200 bin yen den daha fazla götürürsek ne olur? Açıkcası konaklama, ulaşım, yeme-içme masraflarının yanında yapacağım teknolojik alışverişleride düşünürsem 5bin amerikan doları karşılığı nakit yen yanımda bulundurmam gerekecek.

Büşra YALÇIN
Büşra YALÇIN

Merhaba, yazınızı çok beğendim. Bu konu hakkında çok fazla yazı okudum ve gönül rahatlığıyla sizin yazınızın çok iyi ve bilgilendirici olduğunu söyleyebilirim. Ben 3 arkadaşımla birlikte Japonya'ya gitmeyi düşüyoruz. 5 gün tokyo 5 gün diğer yerler yapmayı düşünüyorum. Ama tek bir sorunumuz var. Yanımıza ne kadar para alacağımızı bilmiyoruz. Tahminen bir miktar var ama yinede minimum ne kadar gerekli olduğu hakkında da bir öneride bulunursanız çok sevinirim.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Gezginlerin Notları

Emeğinize sağlık, rehber niteliğinde olmuş. Tokyo Gezi Notları sayfamız için yazınızı özetleyerek kendi sitemizde yer verdiğimiz belirtmek isterim. Aşağıdaki linkten ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

http://gezginlerinnotlari.com/detayli-tokyo-gezisi/

Enes Çavuşoğlu
Enes Çavuşoğlu

Merhaba İsa bey, çok faydalı bir yazı teşekkür ederiz. 3 hafta sonra bende 10 günlüğüne gidiyorum. Merak ettiğim konu JapanRail pass Tokyo içi ulaşımda geçerli değil mi? Osaka ve Kyoto'yu ziyaret etmek istediğimden JP pass almak mantıklı sanırım. Bir de konaklama için hangi bölgeyi tavsiye edersiniz?? Teşekkürler..

Burcu
Burcu

İsa Bey merhaba, çok faydalı bir yazı hazırlamışsınız. bir sürü notlar da çıkardım, teşekkürler. 1-2 haftaya 10 günlüğüne japonya seyahatim olacak. aklıma takılan bir konuda fikrinizi almak istedim. kafam çok karıştı da. japonyada cep telefonumun çalışmayacağını tahmin ediyorum.zaten çalışsa da çok pahalı olacak. daha önce sim kart kiralarım demiştim ama anladığım kadarı ile o da kendi telefonumda çalışmayabilir. yazınızdaki pocket wifi denilen alet ile akıllı telefonun wifi ını herhangi ek bir ayarla oynamadan kolaylıkla kullanabilir miyim? aslında benim daha çok Türkiye den aranma problemim olacağından ön ödemeli bir telefon mu kiralasam, karar veremedim. ön ödemeli telefonlarda bir kira alınıyor günlük… Devamı »

yakamoz
yakamoz

vifi kullanabilirsiniz sorun olmaz ayarlar ile acik olmasi yeterlidir . hanfendi burada 3 aylik vize ile vifi veya telefon hatti alamassiniz 6 ay oturum olmadan vermezler ,

ne amacli geleceksiniz bilmiyorum ama veya baya erken yaziniz belki gelip gittiniz hic tavsiye etmezdim dogrusu cok pahali bir ulke

Eda
Eda

Çok güzel bir yazı elinize sağlık.ekim sonunda 3gece Tokyo ardından Kanazawa Osoka ve Kyoto'ya geçip dönüşte tokyada gezimi tamamlayacağım.tokyo kısmını programlayamadım henüz.
tokyoda Asakusada kalmayı düşünüyorum.siz ne tavsiye edersiniz?
Asakusadan balık pazara ve esas görülmesi gereken yerlere ulaşım kolaymı?yoksa başka bir yerdemi kalmalıyım?
Tokyoya 5gün ayırabildim.sizce 1gününü Disneylanda ayırmalımıyım?

Mustafa Kubilay
Mustafa Kubilay

Çok teşekkür ederim 4 gunluk bir tokyo gezisi planlıyorum çok faydalı bilgiler vermişsiniz.

Ahmet Tasli
Ahmet Tasli

İsa bey, Uzun uzun yazmıssınız ama hepsını okudum ^^

Elinize kolunua saglık, Önümüzdeki sene işten izin alıp japonya'ya gitme gibi bir düşüncem var, ama oraya gidip tek basıma otelde kalmak istemiyorum, kaynasmak istiyorum bunun için önerebileceginiz burdan japon bir arkadaslarla konusup tanısabileceğim bir site vs gibi öneriniz var mıdır, ve 10 günlük bir program düsünüyorum sizce sadece TOKYO'yu mu gezmeliyim yoksa, OOSAKA ve KYOTO yaya vakit ayırmalımıyım ? ve cosplay sergi gününe denk gelmek istiyorum, bunun hakkında biraz bilgi verirmisiniz,
2016 planım sadece TOKYO
2017 planım Sadece OOSAKAYA GİTMEYİ PLANLIYORUM EGER yasarsak ^^

Ağdağ Asya Coşkun
Ağdağ Asya Coşkun

Ya ben msj attım ama cevap yaz adınız gene yazım ben ozaman ya ben ve eşim japonya gezi turlarına katılmak istiyoruz nasıl nezaman fiyatları nelerdir bee yardımcı olurmusunuz lütfen rica ediyorum

Orhan Sancar
Orhan Sancar

Merhabalar, su an Tokyodan APA Hotel Kodammachea dan yazıyorum.. İstanbuldan ekip olarak geldik..Bu üçüncü günümüz.. 6 Ağustos günü donecegiz.. Gelmeden önce bu muhteşem yazıyı okumuş ve notlar almıştım.. Uç gundur 40 yıllık Tokyolu gibi dolaşıyoruz 🙂 size buradan teşekkürlerimi sunuyorum İsa Bey.. ASAKUSA, Nakamise-dori, KİNSHİCHO DAISA MARKT, AMEYEKO PAZARLARİ, YODOBASHİ CAMERA, SUICA CARD, SKYTREE KULESİ tamamdir 🙂 diğerlerine fırsat buldukça devam edeceğiz İnşaAllah..

FATİH
FATİH

isa bey Japon yenini nereden almamızı önerirsiniz japonyadan mı türkiyeden mi

Merttuğ Tülek
Merttuğ Tülek

Merhaba isa bey. Biz 15 gün sonra tokyo ya uçuyoruz. Otelimizi booking üzerinden Rezervasyon yaptık. Narita havaalanına inicez. Şehir merkezine trenle gitmeyi tavsiye etmişsiniz. Chiyoda bölgesinde otelimiz. Buraya ulaşmak için hangi taşıtı tavsiye edersiniz. Birde bu wife pocket 75 mbps 7 gün için ne kadar yeterlidir.?
Ve mühteşem bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.

Hakan
Hakan

Eylül'de Japonya'ya gitmeyi planlıyordum. İnternette bulduğum Tokyo ile ilgili en iyi yazılardan biri; eline ve emeğine sağlık kardeşim.

gulsen kaya
gulsen kaya

Simdiye kadar okudugum en samimi ve durust seyahat yazısı, ellerinize saglik. Ben de yakın zamanda gitmeyi planlıyorum fakat telefon hatları konusunda durum gercekten bu kadar vahim mi? Avea'nın tum dunya paketinin Japonya'da gecerli oldugu soyleniyor. Acaba telefon hic mi cekmiyor?

şeyda yeniköşker
şeyda yeniköşker

verdiğiniz bilgiler için tşk ederim. bende 24 temmuzda orda olacağım para götürüken dolar götürüp ordamı bozduralım yoksa burdan yen mi alıp gidelim orda komisyon alındığını duydum bilgi verirseniz sevinitim

irem öztürk
irem öztürk

ağabey ben şimdi 24 temmuzda 1 haftalığına japonya'ya geleceğim yanımıza ne tür kıyafetler alalım bide yemek abur cubur siz aldınız mı bide şarj aleti olayını bir daha anlatabilir misiniz ?:)

SEDA YILDIZ
SEDA YILDIZ

Merhaba, Tokyo'dan bir arkadaşım bir süreliğine istanbula geliyor. Ben kendisine seyahati süresince eşlik edeceğim, arkadaşımı anlayabilmek amacıyla yazınızı okudum ve çok faydalı buldum teşekkür ederim. Benim sorum da Japonya'dan alınan cihazların ülkemizde çalışma durumu. Hediye olarak iphone 6 getirmeyi düşünüyor arkadaşım fakat bizdeki gibi simkart kullanımı yokmuş. Cihazları burada kullanabiliyor muyum? çok teşekkür ederim

jale ulutas
jale ulutas

Merhabalar, çok güzel bir yazı olmuş .
Temmuz ayında Japonyaya gidiyorum ve sizin de dediğiniz gibi Tokyo'ya bir hafta ayırıp sonra Kyoto ve Osaka'ya geçeceğim. Yalnız rail pass biletinden bahsetmişsiniz, bu tek fiyatlı bir ulaşım mıdır? yoksa gidilecek mesafeye göre mi fiyat değişiyor?
teşekkürler

Efe Balkanlı
Efe Balkanlı

merhabalar isa bey öncelikle ellerinize sağlık yazınız için çok güzel bir yazıydı. Size sorum olucak, Tokyo'da ne kadar kaldınız ben 12 günlüğüne gidiyorum eğer olursa diğer şehirleride gezicem. 1 hafta sizece Tokyo için yeterli mi yoksa 12 günümü komple Tokyo da mı geçireyim?

cihan
cihan

İsa bey, yazınız için çok teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı olmuş. Sormak istediğim teknoloji ürünleri tokyoda ucuz mu ? ve tavsiye edeceginiz herhangi bir elektronik magaza var mı?

Mustafa Gündüz
Mustafa Gündüz

Merhabalar. Yazınız harikaydı. Bir japonya yolcusu olarak tek seferde okudum 🙂 Önümüzdeki hafta sırayla Osaka, Kyoto ve Tokyo da olacağım. Size sorum şu : Bu pocket wifi leri Osakadan kiralayıp Narita Airport da teslim edebiliyormuyuz ? Şimdiden teşekkürler

ali burak erdogan
ali burak erdogan

Isa bey bilgileriniz icin tesekkurler oncelikle. Internet hizmeti hakkinda biraz daha bilgi alacaktim bu alinacak internetin kullabim kotasi ne kadar 1 hafta icin yeterli mi ve sizce hat mi kiralamali yoksa pocket wifi mi tesekkurler

Selin Cildir

Isa Bey Merhaba,
Vermis oldugunuz detayli bilgiler icin oncelikle cok tesekkurler. Yazinizi cok begendim ve gercekten bizim icin faydali oldu. Esim ile Eylul ayinda Japonya`da Tokyo - Kyoto ve bu sehirlere yakin bazi yerleri gorme planimiz var. Zamanimizin cogu disarda, gezerek gececegi icin konaklamayi mumkun mertebe ekonomik tutmak istiyoruz. Sizin onerebileceginiz, merkeze yakin guzel bir hostel var mi acaba ve fiyatlar konusundaki goruslerinizi de ogrenmek isteriz. Simdiden cok tesekkurler.

AYŞE KESKE
AYŞE KESKE

İSA BEY İYİKİ AÇMIŞSINIZ BU SAYFAYI BAYA Bİ İŞİME YARADI BİŞEY DAHA SORUCAM BU NARİTA EKSPRES İLE SHİNJUKU YA TEK ARAÇ OLARAK ULAŞIYORUZ GİBİ ANLADIM HARİTADAN AMA DOĞRU MUDUR ACABA ??

arif yaşa
arif yaşa

İyi günler İsa Bey,
Kısmet olursa bende eylül ayında gideceğim Japonya'ya...200000 yen'den fazla para götürünce gümrüğe bildirmemiz gerektiğini yazmışsınız... Gümrükte nasıl bir işlem yapılıyor. Herhangi bir vergiye tabi oluyor mu 200000 yen üzerindeki para.. Ayrıca, cep telefonu fiyatları Türkiye'ye göre ne kadardır. Bariz bir fark var mıdır?

AYŞE KESKE
AYŞE KESKE

isa bey tekrar rahatsız ediyorum ama bu suica karttan bahsetmişsiniz bunu havaalanından temin edebilirmiyiz acaba

Buket Erdoğan
Buket Erdoğan

Bilgilendirici yazınız için çok teşekkür ediyorum İsa Bey. 22 Mayıs 29 Mayıs arası bir aksilik olmazsa Tokyo'da olma planımız var kişi başı yaklaşık 3000 liralık bir bütçe ayarladık ve şu an yetmeyeceği korkusu içimi sarmış durumda 🙂 6 gün kalacağız ve konaklama için hala yer belirleyemedik. Siz bu süreç içerisinde nerede kaldınız acaba ve bu bütçe sizce yeterli olur mu? Şimdiden cevabınız için teşekkürler.

Abdullah Enes Atmaca
Abdullah Enes Atmaca

yazdıklarınızı okuduktan sonra bendede japonya sevgisi olustu ve bu yaz için şimdiden hazırlıklara basladım lakn kafamda bi kaç soru var öncelikle kalacak yer en buyuk sorun bunun nasıl bi çözümü var ayrıca türk parası ile kaç lira lazım 1 aylık bir seyahat için ve paramızı nerde cevirmeliyiz istanbulda mı japonyada mı çok tesekkur eder belki arayıp detayları bu kardeşinizle paylasmak veya whatsappdan destek olabileceğiniz ümidi ile şuraya telefonumu ılıştiriyorum 05345610399

Onur Özeker
Onur Özeker

İsa Bey,
Paylaşımınız çok güzel ve faydalı olmuş. Önümüzde ki hafta bende Tokyo da olacağım 4 gün için. Sormak istediğim soru yeme - içme için bütçe nedir. Bir fikir verirseniz sevinirim.

gökhan drkn
gökhan drkn

Ders sunumu için çok güzel paylaşımlar olmuş teşekkürler Hocam.. Tokyo ile ilgili videolar varsa almak isterim mümkünse. Teşekkürler.

AYŞE KESKE
AYŞE KESKE

iyi günler isa bey yazınızı okudum gerçekten güzel.ben 4 haziranda gideceğim tokyoya eşimle orda buluşacağız ama havaalanında nasıl buluşacağız bilemedim sizin yazıyı okuyunca gözüm korktu.türkiyedeki hatlardan japonyada kullanabileceğim hatlara bakıcam ama internet önemli galiba

SERKAN AYGÜN
SERKAN AYGÜN

Hakikatten elinize sağlık, Tokyo için iyi bir rehber olur yazdıklarınız.
Fakat be bir şey merak ettim. Siz neden sadece Tokyo ile sınırlı kaldınız? Osaka, ktoyo falan gezmediniz mi?

deniz san
deniz san

Çok detaylı ve faydalı bilgiler..teşekkürker..
Yalnız 200 yen 2 dolar eder (yaklaşık), ülkeye girerken bildirilmesi gereken miktar
bu değil:)

Kardeşim yine çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Baştan sona keyifle okudum. Bir araya geldiğimizde de senden detayları dinlemek isterim. İnşallah bir gün birlikte de seyahat edebiliriz.

ömer zernekli
ömer zernekli

İsa bey çok sıkmadan geniş anlatımınız için teşekkür ederiz.size bir sorum olacaktı ben yedek parça alımı için japonyaya gitmeyi düşünüyorum. japonyada araba yedek parça yada hurda araba parça satışlarında etkin rol oynayan şehri yada sanayı sitesi gibi önereceğiniz bilginiz olan bir şehri varmı ?

Mehmet
Mehmet

Slm isa bey ben mehmet bende japonyada yaşamak isterim ama ne Yapalı yım ne gerekir yardımcı olursanız sevinirim

Berkin Tercanli
Berkin Tercanli

İsa Bey tokyo ile ilgili bilgilendirmelerinizi çok beğendik bu gece eşimle Tokyo ya gidiyoruz ufak ufak notlar da aldım gitmeden gitmiş kadar olduk tesekkurler