Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Hattuşa: Hititlerin Başkenti (Havadan)

1 Haziran 2022 Çarşamba 1 yorum İsa Sarı

Zaman buldukça, son zamanlarda bir miktar vakit ayırabildiğim hobimle ilgilenmeye, yani drone ile çekimler yapmaya çalışıyorum. Geçen haftalarda kadim Hitit Uygarlığının başkenti durumunda olan ve günümüzde Çorum ilinin Boğazkale ilçesi sınırları içinde kalan Hattuşa (Hattuşaş olarak da bilinir) bölgesini çekme imkanım oldu. Derlediğim görüntülerden yaklaşık dört dakikalık, sıkıcı olmadığını düşündüğüm bir video hazırladım. Baharın ortasında, etraf henüz yeşilken görüntüler  ve manzara etkileyici. Yaz aylarında ve sonrasında arazi kuraklaşıyor ve çölü andırıyor. Zamanlamayı buna göre planlamıştım, doğrusu.

Bilindiği üzere, milattan önce 1600'lerde kurulup 1100'lerde dağılan bu uygarlıktan günümüze pek çok tablet kaldı. Buna rağmen, bence, bu kadim uygarlığın gizemi hâlâ tam olarak çözülebilmiş değil. Gizemli diyorum, çünkü Hattuşa'yı dolaşınca kendinizi adeta bir "gizem" içinde buluyorsunuz. Videoyu izleyince ne kastettiğimi daha iyi anlayacak ve belki de benim hissettiklerimi hissedeceksiniz siz de. Adeta uçsuz bucaksız, tepelerin ardına ve üstüne kurulmuş bu şehirden günümüze sadece taş ve kaya yığınları kalmış olsa da, şehrin bu kalıntıları bile insanı etkilemeyi başarıyor. Lafı uzatmadan, Hattuşa havadan çekim videosu ile sizleri baş başa bırakayım:

, , , , , , , , , , , , ,

1
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
1 Yorum konuları
0 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
1 Yorum yazarları
Ayla Şuletçi Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
Ayla Şuletçi
Ayla Şuletçi

Hititler ile daha çok Almanlar ilgileniyor galiba. O da kendi ataları saydıkları için. Aslında konuştukları dil Hint-Avrupa dili olmasına rağmen, belki de Hititlerden pek fazla bir şey kalmadığı için ilgilenilmiyor. Şöyle Eski Mısır veya Roma gibi altınlar, mücevherler falan bırakmamışlar. Kil tabletler, taştan ve ucuz metallerden bazı eşyalar falan kalmış. Hititlerle Türkiye'de ilgilenilmesinin sebebi Anadolu'da yaşamış olmaları, yoksa burada da pek üzerinde durulmayabilirdi.