Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Modern Türk Dillerinin Eş Zamanlı Tasnifi ve Tarihsel Yönleri

Alman Türkolog Claus Schönig'in Türk dillerinin sınıflandırılmasıyla ilgili "The Internal Division of Modern Turkic and Its Historical Implications" başlıklı İngilizce yazısının çevirisi olan bu yazı, Dil Araştırmaları dergisinin Bahar 2013 sayısında yayımlanmıştır. Yazının orijinal künyesi şöyledir: Claus Schönig, “The Internal Division of Modern Turkic and Its Historical Implications”, Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae, Vol. 52…

22 Mayıs 2013 Çarşamba 2 yorum Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

The Cambridge Handbook of Endangered Languages

Yeryüzündeki dillerin araştırılması ve belgelenmesi amacıyla kurulan Summer Institute of Linguistics (SIL) International topluluğunun yaptığı incelemeler, günümüzde konuşulmakta olan yaklaşık 7.000 dilin varlığına işaret etmektedir. Bu dillerin bir kısmı yazı dili olarak varlığını sürdürürken, büyük çoğunluğu sadece konuşma dili olarak kullanılmakta, dolayısıyla kayıt altına alınamamaktadır. Kayıt altına alınamayan bu dillerin hemen hepsi ise görece daha…

Bayarma Khabtagaeva, Mongolic Elements in Tuvan

Daha çok Güney Sibirya'nın iç bölgelerinde konuşulan ve adak/daġlıġ grubu Türk dilleri arasında değerlendirilen Tuvaca, Ana Türkçe söz içi /d/ ve söz sonu /g/ seslerini koruması gibi arkaik özellikleriyle Türk dilleri içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Günümüzde yaklaşık 200 bin konuşuru bulunan Tuvacanın dört diyalektinden biri durumundaki Merkez (Töp) diyalekti, Sovyetler Birliği döneminde…

3 Kasım 2012 Cumartesi 2 yorum Türkoloji Devamı >>

Valentin Ivanovich Rassadin, Soyotica

Türk dilleri üzerine yapılan tasnif çalışmalarında genellikle Tuvacanın bir varyasyonu olarak, d- ya da Kuzey Sibirya alt grupları içerisinde değerlendirilen Soyotça (Сойoт тыл, Soyot tıl), ilk kez on sekizinci yüzyılda Alman Coğrafyacı Anton Friedrich Büsching tarafından fark edilmiş ve Tofacaya olan benzerliğiyle dikkat çekmiştir. Matthias Castrén de, on dokuzuncu yüzyılda Buryat Cumhuriyeti’ne yaptığı gezi sırasında…

14 Haziran 2012 Perşembe Yorum yok Türkoloji Devamı >>

“Son Sesler Duyulmadan” Sempozyumu

Çeşitli kültürel, politik ve coğrafî şartlar nedeniyle konuşurları günden güne azalan ve belki de kısa bir süre sonra hiçbir konuşuru kalmayacak dillerin sayısı hızla artmaktadır. Bu “tehlikedeki diller” arasında, bilhassa Sibirya’dan Çin içlerine kadarki bölgede, pek çok Türk dili ve lehçesi de bulunmaktadır. Şorca, Lopnorca, Sarı Uygurca, Fu-yü Kırgızcası bunlardan sadece birkaçıdır ve bu dillerin…

26 Mayıs 2012 Cumartesi 1 yorum Türkoloji Devamı >>

Çağdaş Türk Lehçeleri Klavyesi

Çağdaş Türk Lehçeleri Klavyesi, bir ağ tarayıcısı (örneğin Internet Explorer) aracılığıyla girilen Latin harflerinin Kiril harflerindeki karşılığını veya tam tersini verebilir. Program, bünyesindeki metinleri Word gibi bir kelime işlemcisine aktarabilir ve aktarımdan önce veya sonra düzenleme yapabilmenize olanak sağlar. Ayrıca, herhangi bir Kiril harfli metni programın metin alanına kopyalayıp yapıştırarak, anında Latin harfli karşılığını veya…

7 Şubat 2008 Perşembe 6 yorum Türkoloji Devamı >>