Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Türk Dili ve Edebiyatı (Türkoloji) Dergileri Veri Tabanı

Türk Dili ve Edebiyatı, daha genel olaraksa Türkoloji alanındaki akademik/bilimsel dergileri bir araya getirmeyi amaçlayan Türkoloji Dergileri Veri Tabanı erişime açıldı. Bu veri tabanı, TÜBİTAK 2209-A – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında tasarlanan bir proje faaliyetinin çıktısıdır. Veri tabanı, Türkoloji disiplinine ait, alana özgü veya disiplinler arası dergilere ilişkin çeşitli bilgileri bir arada…

18 Nisan 2024 Perşembe Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Ayrı Bir Dil Kategorisi Olarak Ünlemler ve Türkçede Dil Dışı Türleri: cık Örneği

Ünlemler, bütüncül dil yapılanmasının dışına taşan, daha çok konuşma diline özgü, konuşurun çeşitli ve birbirinden farklılaşan seviyelere konumlanabilecek duygularını, hislerini, ruh hâllerini veya olaylara karşı tutumunu etkili bir şekilde aktarma işlevi gören dil unsurlarıdır. Bu yönüyle dil bilgisel-anlamsal bir işlev veya içerik barındırmaktan çok duygu değeri yüklenme bakımından önemli araçlar durumundadırlar. Böylesi özel durumları dolayısıyla…

6 Ocak 2024 Cumartesi Yorum yok Dil ve Edebiyat Devamı >>

Türk Diline Artzamanlı ve Eşzamanlı Bakışlar Çalıştayı

Türkiye'nin en genç üniversitelerinden biri durumundaki Samsun Üniversitesinin ev sahipliğinde, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından bu ayın sonunda "Türk Diline Artzamanlı ve Eşzamanlı Bakışlar" konulu çalıştayı düzenlenecek. Çevrimiçi olarak hem Zoom hem de Youtube üzerinden düzenlenecek/takip edilebilecek çalıştayda Türkiye'nin dört bir tarafından pek çok genç akademisyen ve akademisyen adayı çeşitli konularda sunumlar yapacak. Türkoloji…

9 Mayıs 2022 Pazartesi Yorum yok Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Akademik Dil, Edebiyat ve Türkoloji Kanalları

Korona salgını hayatımızda pek çok şeyi kalıcı olarak değiştirdi. Bu kalıcı değişimlerin bir kısmı da akademide gerçekleşti ve hâlen de gerçekleşmeye devam ediyor. Artık dersler uzaktan yapılmaya başlandı. Konferans, panel, sempozyum gibi akademik etkinlikler ve dahası tez savunmaları, öğrenci mülakatları, sınavlar dahi uzaktan/çevrimiçi yapılır oldu. Salgın sonrasında da en azından karma olarak bu yöntemin kullanılacağını…

Aprın Çor Tigin ve Şiirleri

Maniheist dönem Uygur edebiyatının bir temsilcisi olan Aprın Çor Tigin'in nerede ve ne zaman doğduğuyla, ailesiyle, aldığı eğitimle ya da mesleğiyle ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir. Buna rağmen, adındaki tigin, onun bir şehzade olduğuna işaret etmektedir. Kendisiyle ilgili bilinenler, şiirlerinin yazılı olduğu yaprağın başındaki [başlantı] aprın çor [tigin kügi t]akşutları ile her iki şiirinin…

11 Ağustos 2014 Pazartesi 5 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>

Türkolojiye Giriş / An Introduction to Turkology

Macar Türkolojisi, Türkoloji tarihi içerisinde hiç şüphesiz ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Başlangıcı Arminius Vámbéry'ye, hatta daha öncesine götürülebilecek bu Türkoloji geleneği, oryantalist bir bakış açısıyla şekillenmemiş; bağımsız bir Türkoloji ekolü oluşturacak derecede, güçlü bir biçimde günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Kúnos, Németh, Eckmann, Ligeti, Berta ve daha pek çok Macar Türkolog, başta Osmanlıca, Çağatayca,…

3 Haziran 2013 Pazartesi 4 yorum Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>