Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Dil Ailesi Kavramı ve Dünya Dil Aileleri Şeması

Ortak bir kökten, diğer bir ifadeyle ortak bir ana dilden türeyen, en temelinde aynı veya benzer yapısal özellikler barındıran dillerin bir araya gelmesiyle dil aileleri oluşur. Dil aileleri bir bakıma, Etnolog verilerince tespit edilen yaklaşık 7000 dili sınıflandırmanın ilk aşamasıdır. Böyle bir sınıflandırma sayesinde sesbilgisi, biçimbilgisi, sözdizimi ve sözvarlığı başta olmak üzere çeşitli dilbilgisel boyutlarda…

1 Şubat 2015 Pazar 11 yorum Dil ve Edebiyat Devamı >>

Modern Türk Dillerinin Eş Zamanlı Tasnifi ve Tarihsel Yönleri

Alman Türkolog Claus Schönig'in Türk dillerinin sınıflandırılmasıyla ilgili "The Internal Division of Modern Turkic and Its Historical Implications" başlıklı İngilizce yazısının çevirisi olan bu yazı, Dil Araştırmaları dergisinin Bahar 2013 sayısında yayımlanmıştır. Yazının orijinal künyesi şöyledir: Claus Schönig, “The Internal Division of Modern Turkic and Its Historical Implications”, Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae, Vol. 52…

22 Mayıs 2013 Çarşamba 2 yorum Dil ve Edebiyat, Türkoloji Devamı >>

Bayarma Khabtagaeva, Mongolic Elements in Tuvan

Daha çok Güney Sibirya'nın iç bölgelerinde konuşulan ve adak/daġlıġ grubu Türk dilleri arasında değerlendirilen Tuvaca, Ana Türkçe söz içi /d/ ve söz sonu /g/ seslerini koruması gibi arkaik özellikleriyle Türk dilleri içerisinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Günümüzde yaklaşık 200 bin konuşuru bulunan Tuvacanın dört diyalektinden biri durumundaki Merkez (Töp) diyalekti, Sovyetler Birliği döneminde…

3 Kasım 2012 Cumartesi 2 yorum Türkoloji Devamı >>

Valentin Ivanovich Rassadin, Soyotica

Türk dilleri üzerine yapılan tasnif çalışmalarında genellikle Tuvacanın bir varyasyonu olarak, d- ya da Kuzey Sibirya alt grupları içerisinde değerlendirilen Soyotça (Сойoт тыл, Soyot tıl), ilk kez on sekizinci yüzyılda Alman Coğrafyacı Anton Friedrich Büsching tarafından fark edilmiş ve Tofacaya olan benzerliğiyle dikkat çekmiştir. Matthias Castrén de, on dokuzuncu yüzyılda Buryat Cumhuriyeti’ne yaptığı gezi sırasında…

14 Haziran 2012 Perşembe Yorum yok Türkoloji Devamı >>