Talat Öncü ve Transkripsiyon (Çeviri Yazı) İşaretleri
Her dönemden, her türden 100 bine yakın kitap, 65 bin civarında dergi ve sayısız belge barındıran dev bir kişisel kütüphaneye sahip "profesyonel kitap toplayıcı" Talat Öncü, transkripsiyon işaretlerinin daha kolay yazımı amacıyla, kullanışlı bir yazılım geliştirmiş. Talat Bey, geçtiğimiz hafta içerisinde bu yazılımı benimle paylaştı ve ben de deneyip uyguladım. Sonuç, mükemmel. Geleneksel olarak, Microsoft Word ve benzeri uygulamaların "Simge Ekle" özelliğinden faydalanılarak ve bazen dakikalarca uygun biçimi bulmaya çalışarak metin içerisine ekleyebildiğimiz "üstü noktalı z" ya da "altı çizgli s" olarak tarif edilen aksanlı transkripsiyon işaretleri, Talat Bey'in hazırlamış olduğu bu kullanışlı araç sayesinde, klavyedeki kısa yol tuşları aracılığıyla sadece birkaç saniye içerisinde yazılabilmekte.
Sayın Öncü'nün hazırladığı bu faydalı yazılıma http://www.oncu.com/osmtransklavye/ adresinden ulaşabilirsiniz. İşaretleri kullanabilmek için öncelikle, açılan sayfanın "Uygulamanın Kurulumu" başlığı altındaki ilgili dosyayı yükleyip "setup" adlı uygulamayı çalıştırmak ve ardından klavye ayarlarından, ilgili klavyeyi varsayılan olarak atamak gerekiyor. Sonrasında, aynı sayfa üzerinde yer alan yönergelere göre, aksanları istediğiniz işaretlere bitiştirebilirsiniz.
Öncü'nün kişisel ağ sayfasına ve kütüphanesinin veri tabanına www.oncu.com adresinden ulaşabilir ve sayfa üzerinde katalog taraması yapıp eserlerin künye bilgilerine de erişebilirsiniz. Ayrıca kapsamlı bir film afişleri koleksiyonu da yine bu sayfa üzerinde erişilebilir durumda. Şu an itibariyle site üzerinde Türk filmlerine ait toplam 1757 ve yabancı filmlere ait toplam 4923 afiş, meraklılarını bekliyor.
Yeri gelmişken belirtmekte fayda var: Talat Öncü, bu devasa kişisel kütüphanesini, Ankara'da inşa edilecek bir kütüphane binasında halka açık hale getirmek istiyor ve bunun için de yardımseverlerin desteğini arıyor. Kişisel düşüncem, Ankara'da, herkesin ulaşabileceği merkezi bir konumda böylesi devasa bir kütüphanenin kurulması, sadece Ankara'da değil bütün Türkiye'de kütüphaneciliğin ilerlemesi adına büyük bir dönüm noktası teşkil edecektir.
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.