Dijital Hastane Konusunda Son Gelişmeler
Eylül ayında açıklanması beklenen Sağlık Bakanlığının "Dijital Hastane" projesi, Türkiye'de internetin ve teknolojisinin daha etkili kullanımını beraberinde getirecek ve sağlık hizmetlerinde pek çok yeniliğin başlatıcısı olacak gibi görünüyor. Ayrıca, hastane sıralarında beklemek, bilgilerin karışması ya da bir hastaneden diğerine aktarılması sırasında yaşanan sıkıntılar gibi olumsuzluklara bu sistem ile son verileceği söyleniyor. Peki, hastasından doktoruna kadar herkese kolaylık sağlayacak bu yeni sistem neler getiriyor?
Söylenenlere göre, dijjital sistem sayesinde TC kimlik numarasının getirdiği avantajlardan yararlanılarak her hasta için bir veri tabanı oluşturulacak ve hasta bilgileri bu veri tabanına kaydedilecek. Üstelik, Türkiye'nin her yerinden bu veri tabanına erişilebilecek ve hasta bilgilerini tekrar tekrar girme zorunluluğu ortadan kalkacak, hastaneler arası bilgi alışverişi hız kazanacak.
TC kimlik numarası ile bir kez muayene olmuş birisi, başka bir hastanede muayenesine devam edeceği zaman, gittiği yeni hastanede kontrollerine kaldığı yerden devam edebilecek ve bu sayede aynı tetkikler defalarca istenmeyecek.
Her yıl düzenlenen Cebit Bilişim Fuarında tanıtılması beklenen yeni sistemin, gelişmiş ülkelerdeki gibi büyük bir "ulusal sağlık veri tabanı" oluşturacağı da söylenenler arasında.
Kısacası, gelenekselin dışında çağdaş bir sağlık sistemi getireceğini ümit ettiğimiz bu yeni girişimin faydalı olup olmayacağını hep bir birlikte bekleyip göreceğiz.
Yaşam gittikçe kolaylaşıyor. İnsanlık adına çok sevindiri. Gerçi bu sistem gelişmiş ülkelerde var ama geç olsun güç olmasın...
Her şeyin dijitalleşmesi gerek bence artık. Sağlık da böyle olursa ve bu denilenler yapılırsa çok güzel olacak...