Türk Korku Filmlerinde Yeni Bir Atılım: Semum
Yönetmen Hasan Karacadağ'ın ilk yapımı olan Dabbe'den sonra ikinci korku filmi olan Semum, 8 Şubat 2008 tarihinde gösterime girmişti. Biraz geç de olsa, gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenilerek senaryolaştırılan bu filmle ilgili yazılıp çizilenleri okumadan ve filmle ilgili olumsuz eleştirileri unutarak, geçtiğimiz günlerde filmi seyretme imkânı bulabildim. Ayça İnci ve Burak Hakkı'nın başrolleri paylaştıkları filmde, daha önce izlediğim The Exorcist'e benzer bir konu gözüme çarptı: İnsan vücuduna şeytan girmesi ve bu şeytanın çıkarılması.
Filmde, Kurtlar Vadisi'nde "Erdal" rolünden tanıdığımız Sefa Zengin dışında Nazlı Ceren Argon, Bahtiyar Engin ve hoca rolünde Cem Kurtoğlu yer alıyor. Evli bir çift ve yardımcı karakterler etrafında gelişen filmin konusu tam olarak şöyle:
27 yaşındaki Canan Karaca ve kocası Volkan Karaca, yeni aldıkları büyük bir eve taşınırlar. Her şey çok iyi giderken bir gün, sebebi bilinmeyen bir şekilde Canan’a garip şeyler olmaya başlar. Canan yavaş yavaş başka bir varlığa, kendisine hükmetmeye başlayan bir yaratığa dönüşmeye başlar. Kendisine adım adım görünen ve ona cehennem dakikaları yaşatan bu varlık, karabasanlarla başlayan işkencelerini, Canan’ın bedenini ele geçirerek devam ettirir. Şeytan’ın en sadık hizmetkarı Semum, kendisine hedef olarak neden Canan’ı seçmiştir ve ona ne yapacaktır? Sıradan bir insan için cehennemin kapısı nasıl açılır? (Kaynak: sinema.com) |
Konu, The Exorcist'in konusu ile benzer olsa ve bu durum "filmin olumsuz tarafları" hanesine yazılsa da, filmin Türk sinema endüstrisine getirdiği yenilikler yok değil: Tamamen dijital ortamda çekilen sahneler bu yeniliklerden birisi. Değişik kamera açıları, müziklerin ve ses efektlerinin uyumu gibi konularda da başarılar sağlayan film, izleyicileri tarafından pek fazla beğenilmese de değişik noktalarda denemeler yapıyor. Özellikle, başka hiçbir filmde rastlamadığım bir husus dikkatimi çekti: Filmin başlarından itibaren, sanki yaratığın gözünden görülüyormuş gibi yansıtılan görüntülerin aslında, olayların ortasındaki komşu evin çatı katındaki köpeğin gözünden veriliyor olması.
Filmin olumsuz yönlerinden biri de, korku filmi severlerin pek hoşlanmayacağı, yaratığın, zamanından önce gösterilmesi ve gizemini kaybetmesidir. Bunun dışında, The Exorcist'te ana konu Hristiyanlık etrafında şekilleniyorken, Semum'da ise İslamî unsurlara değiniliyor.
Bugüne kadar çekilen Türk filmleri arasında özel efektleri ile adından söz ettiren Semum'un, hakkında pek çok açık veren tanıtımını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Fikrimce, filmin konusu daha cazip hâle getirilebilir ve benzer filmler arasından sıyrılması sağlanabilirdi. Buna rağmen, kendisine çok fazla olumsuz eleştiri getirilse de filmin, yerli yapımların kalitesinin artırılması adına yapıcı eleştirilere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu gibi yapımlar sayesinde ilerleyen zamanlarda Hollywood yapımlarına yakın, hattâ onlarla eşdeğer kalitede filmler çekilebileceğine inanıyorum.
Yavaş yavaş korku filmlerimiz kalite kazanıyor gibi
daha dün akşam 5. kez izlememe rağmen hala etkisindeyim ama son sahneleri pek hoşuma gitmedi çünkü cehennemde öyle varlıkların olduğunu bilmiyoruzki. ama yinede emek veren arkadaşlara tşk.elinize sağlık
vallaha kardeşim bahtiyar engin, seni çooookkkk...seviyoruz....erce-gökalp-sualp
güzel dahada güzelleşecek yavaş yavaş yeni başladık korkuya
Bu filmin en çok en son bölümünü seviyorum semum filmini korku filmi seven herkese tavsiye ediyorum
film beni etkiledi.özellikle semumun siz sadece zora düşünce RABBİNİZE yalvarırsını sözü vede final sahnesinde semumun şeytana GENE Mİ YENEDİLDİK diye3 seslenişi çok manidardı.sonra hoca rolündeki cem kurtoğlunu çok başarılı buldum.çık dışarı semum diye bağırması süperdi.tabi bu filmi iyi hissedebilmek için birazda iman kuvveti gerekiyor galiba.imanı zayıf biri olarak filmi çok beğendiğimi belirtmek isterim.biraz geç bi yorum oldu ama neyse artık...
semum bir türk filmi olarak gayet başarılıydı hele ki dini bilginiz warsa filmden daha çk zevk alıyosunuz hasan karacadağı tebrik ediyoruz filmlerin devamını bekliyoruz bu taz dini içerikli korku filmlerine ihtiyacımız var.
semum filmi çok güzel çok korkunç.Çok sevdim.Hasan Karacadağa teşekkürler
Ben semum filmini beğendim ve hatta Exorcist'ten daha başarılı yönleri olduğunu söyleyebilirim.Bir defa Semum filminde finalindeki olayların sebebi açıklandığında ki bu sebep The Exorcist filminde havada kalmış insan acaba benim başıma da gelebilir mi diye etkileniyor. Ayrıca filmin yönetmeni zaten Semum filmini The Exorcist'e doğunun cevabı diyerek çekmiş. Çünkü islam toplumlarında bile şeytan kavramı yanlış biliniyor. Film aslında cin ve şeytan arasındaki farklılıkları, büyü ve cinler arasındaki ilişkileri ve insan ve şeytan (çamur ve ateş) arasındaki amansız mücadelyi gayet ilginç detaylarla anlatmayı başarıyor.The Exorcist filmi sinema tarihinin en iyi korku filmi diye gösteriliyor ama bence semum aynı bütçelerle yapılsaydı bütün… Devamı »
Bence güzel filmdi. Korkutucuydu ama son sahneleri biraz komik olmuş. Işın çıkması falan...
Dabbe'ye göre daha iyi. Hasan Karacadağ Türk korku filmleri konusunda başarılı. 3. filmi nasıl olacak acaba merak ediyorum...