Açıklamalı ve Örnekli Otomobil Segmentleri
Otomobiller, sınıflandırma ve karşılaştırma işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi, ayrıca bazı standartların sağlanabilmesi amacıyla çeşitli sınıflara, diğer bir ifadeyle segmentlere ayrılır. Her ne kadar bazı durumlarda bu segmentasyona uyulmadığı görülse de, genel itibariyle, üretilen her otomobil ilgili segmentlerden birine dahil olur. Bu yazımda, Türkiye'de de geçerli olan Avrupa tipi otomobil segmentleri konusunu örnekleriyle beraber açıklamaya çalışacağım.
A Segmenti
İç hacim ve ebat bakımından en küçük araçların oluşturduğu bu segment, daha çok şehir içi ve kısa mesafeli kullanımlar için idealdir. Elde edilebilme, yani fiyat bakımından ve yakıt tüketimi açısından ekonomik olan bu segmentteki araçlar, ebatlarından dolayı da kolay park edilebilir niteliktedirler. Daha çok bekarlar veya çocuksuz aileler tarafından tercih edilirler ve bagaj hacimleri son derece küçüktür. Kısacası bu segmentte yer alan araçlar, araç segmentlerinin "giriş seviyesi" durumundadır. Hyundai i10, Peugeot 107, Ford Ka, Smart, Renault Twingo, Chevrolet Spark gibi araçlar bu segmenttedir.
B Segmenti
Bir önceki segmente göre hem ebat hem de iç hacim açısından daha büyük olan B segmenti araçlar, yine daha çok şehir içi araçları olarak tanımlanabilirler. Bu segmentteki araçlar da yine bekarlar veya çocuksuz aileler tarafından tercih edilebilirler ve yakıt tüketimi noktasında da hayli avantajlıdırlar. Fiyatları ve yakıt tüketimleri dolayısıyla bu segmentteki araçlar son yıllarda ülkemizde daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Volkswagen Polo, Renault Clio, Toyota Yaris, Ford Fiesta, Opel Corsa, Hyundai i20, Seat Ibiza, Peugeot 207 gibi araçlar bu segmentte yer alır.
C Segmenti
Bir veya iki çocuklu aileler için ideal sayılabilecek bu segmentteki araçların ebatları ve içi, ayrıca bagaj hacimleri, önceki segmentteki araçlara kıyasla daha büyüktür. Şehir içinin yanı sıra uzun şehir dışı kullanımlar için de uygun olan C segmenti araçların yakıt tüketimi, önceki segmenttekilere göre daha fazla olabilir ve bu da son derece doğaldır. Bu segmentte hem hatchback hem de sedan araçlar yer alabilir. Opel Astra, Volkswagen Golf ve Jetta, Ford Focus, Renault Megane, Hyundai i30, Toyota Auris ve Corolla, Merces C serisi, BMW 3 serisi, Audi A3, Peugeot 308, Seat Leon gibi araçlar bu segmenttedir.
D Segmenti
Geniş iç hacimli ve ebatça büyük aile veya yönetici araçlarıdır. Doğal olarak bu segmentteki araçlar hem fiyat açısından pahalıdır hem de dar alanlara park edilebilme gibi çeşitli noktalarda zorluk çıkarır. Yakıt tüketimleri de fazla olan bu segmentteki araçlar, buna karşın sürüş rahatlığı ve performans olarak son derece tatmin edicidir. Volkswagen Passat, Opel Insignia ve Vectra, Renault Laguna, Ford Mondeo, Toyota Avensis, Mazda 6 gibi araçlar bu segmentte yer alır.
E Segmenti
Üst sınıfı oluşturan bu segmentteki araçlar, önceki segmentlerdekine göre hayli pahalıdır. Bunlar, çoğu kez 2000 cc üzeri motora sahip araçlardır ve genellikle üst düzey yönetici veya müteahhit aracı olarak tanınırlar. Doğrusu bu tür meslekleri icra edenlerin dışında bu segmentteki araçlara sahip olan insan sayısı oldukça azdır. Gerek ebatları gerek yakıt tüketimleri ve gerek performansları olsun, bu sınıftaki araçlar, öncekilere göre her açıdan artış gösterir. Mercedes E serisi, BMW 5 serisi, Audi A6, Peugeot 607, Volvo S80 bu segmentteki sınırlı sayıdaki araçtan birkaçıdır.
F Segmenti
Lüks otomobillerin yer aldığı F segmentinde üretilen araç sayısı oldukça sınırlıdır. Bu segmentteki araçların satın alınabilirliği, tahmin edeceğiniz üzere, oldukça düşüktür. Holding veya büyük şirket sahipleri, babasından veya dedesinden kalan miras yoluyla zengin olanlar dışında bu segmentteki araçlara sahip olanlar yok denecek kadar azdır. Bu segmentteki araçlar, çoğu zaman çekilişlerle verilen hediyelere de dahil edilir. BMW 7 serisi, Mercedes S serisi, Porsche Panamera, Audi A8 gibi araçlar bu segmentte yer alır.
G/S Segmenti
Pahalı spor otomobillerin yer aldığı bu segmetteki araçlar, daha çok yarış aracı olarak kullanılır ve "makine" olarak tabir edilir. Bazı markaların çekilişle vermeyi vadettikleri araçlar da bu segmenttedir. Ayrıca bu segmentteki araçların sahipleri, daha çok sanatçılar, futbolcular veya milyarderlerin genç yaştaki çocuklarıdır. Performansları ve geniş motor hacimleri dolayısıyla bu segmentte yer alan araçların yakıt tüketimleri de oldukça fazladır. Porsche 911, Audi TT, Lamborghini Gallardo, Mercedes SLK gibi araçlar, bu segmentin öne çıkanları arasında yer alır.
J/SUV Segmenti
Arazi kullanımına uygun spor araçların oluşturduğu bu segment, SUV olarak da tabir edilir. Segmentteki araçlar geniş iç hacimleri dolayısıyla kalabalık aileler tarafından tercih edilebileceği gibi, sık sık yük taşıyanlar veya uzun süreli tatile çıkıp araziye gidenlerce de rağbet görebilir. Esasında bu segmentteki araçlar da kendi içerisinde küçük/orta/büyük/çok büyük gibi kategoriler altında, ayrı bir şekilde sınıflandırılabilir. Kia Sportage, Nissan Qashqai, Volkswagen Touareg, Daihatsu Terios, BMW X3, Audi Q5, BMW X6, Cadillac Escalade gibi pek çok araç bu segmentin altında sıralanabilir.
M Segmenti
Çok amaçlı segment olarak tabir edilen M segmentindeki araçlar hacimce büyüktür ve bu açıdan SUV tarzı araçlara yakındırlar. Dolayısıyla bu segmentteki araçlar bir bakıma ekonomik SUV'lar olarak tanımlanabilir. Çok çocuklu aileler veya sık sık tatile çıkanlar için ideal olan bu segment araçları, yakıt tüketimi ve alınabilirlik gibi açılardan da SUV'lara kıyasla uygun sayılabilirler. Buna karşın park edilmeleri zordur ve yeni ehliyet alanlar için kullanım kolaylığı sunmazlar. Ford C-Max, Opel Meriva, Citroen C3 Picasso, Renault Kangoo gibi farklı yapılardaki araçlar bu segment içerisinde değerlendirilir.
Merhabalar İsa Bey,
Ben Mercedes C serisinin (adı üstünde) ve BMW 3 serinin C segmentinde olduğunu düşünüyorum. Bunları D segmentine alırken hangi kaynağa dayanıyorsunuz?
Merhaba Fatih Bey. Bir karışıklık olmuş o noktada. Şimdi düzeltiyorum. Teşekkür ederim uyarınız için.
Araçların bulunduğu segmenti belirlemede kıstas aks (dingil) mesafesidir. Yani genel anlamda aracın boyutuyla ilgilidir. Aks mesafelerine baktığımızda Mercedes C serisi ve Bmw 3 serisi D segmentinde yer alıyor B 2011 Albea Sole dingil mesafesi: 2439 mm 2011 Symbol dingil mesafesi: 2473 mm 2011 Aveo Sedan dingil mesafesi: 2480 mm 2011 Accent Era dingil mesafesi: 2500 mm 2011 Honda City dingil mesafesi: 2550 mm 2011 Accent Blue dingil mesafesi: 2570 mm 2011 Rio Sedan dingil mesafesi: 2570 mm C 2011 Octavia dingil mesafesi: 2578 mm 2011 Corolla dingil mesafesi: 2600 mm 2012 Rapid dingil mesafesi: 2602 mm 2012 Toledo dingil mesafesi:… Devamı »