Kişisel Ağ Sayfası
www.isa-sari.com

Internet Bağlantı Türleri

12 Şubat 2003 Çarşamba 8 yorum İsa Sarı

Lise yıllarından...

Her geçen gün daha da ilerleyen yazılım ve internet teknolojisi dolayısıyla, online içeriklere ulaşmak yavaş bağlantılar ile tam bir eziyet halini almaya başladı. Artık, sadece metin ve bir kaç ufak grafikten oluşan web sayfalarının yerini, içerik ve tasarım bakımından daha da gelişmiş, Flash ve seslerle desteklenmiş sayfalar aldı. Doğal olarak daha hızlı bir internet bağlantısı zorunluluk halini aldı. Eğer sayfalar açılırken bir taraftan da kahvenizi yudumlamak istemiyorsanız, yeni bir bağlantı şekline terfi etmek etmek istemeniz kaçınılmaz olacaktır. Bir de internetten film izlemek, oyun oynamak veya müzik dinlemek gibi bir niyetiniz varsa, bütçenizi biraz daha zorlayarak seçebileceğiniz en hızlı bağlantı türünü tercih etmeniz bir çok açıdan daha iyi olacaktır. Speed test ile internet bağlantı hızınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz

Şimdi ülkemizde kullanılması mümkün olan internet bağlantı türlerini genel hatlarıyla inceleyelim.

Dial-up: Gelişmiş ülkelerde geçerliliğini yitirmiş, fakat ülkemizde yaygın olarak kullanılan (!) bir bağlantı şeklidir. Normal bir telefon hattı, dial-up modem ve bir internet erişim kodu, bu bağlantı şeklini kullanabilmek için yeterlidir. Bağlantı kurulurken, Turk Telekom'un ISS (Internet Servis Sağlayıcı)'ler için sağladığı özel bir erişim numarası modem tarafından çevrilir, servis sağlayıcının modemi ile irtibat kurulur, kullanıcı adı ve şifre kontrol edilir ve veri alış-verişi başlar.

Dial-up, telefon hattını kullandığından, aynı anda hem internete bağlanıp hem de telefon görüşmesi yapamazsınız. 28K, 33K, 56K gibi hız kriterlerine göre değerlendirilen varyantları vardır. Bağlı kalınan süre zarfınca yine Türk Telekom tarafından belirlenen özel bir tarife ile ücretlendirilir.

Artıları:
* Kolay ve masrafsız kurulum
Eksileri:
* Diğer türlere göre aşırı derecede yavaş
* Sık sık bağlantı kopmaları yaşanabiliyor
* Saat ücreti olarak çok pahalı

Yorum: Fazla söze gerek yok. Kesinlikle uzak durulmalı! Eğer diğer bağlantı şekillerini tercih edecek imkanınız yoksa, internet bağlantı ihtiyacınızı hızlı bağlantıya sahip bir internet cafeden giderebilirsiniz.

ISDN: Bu bağlantı şeklinde veriler uydu aracılığıyla iletilmektedir. Yani veriler kilometrelerce yüksekteki (uzaydaki) uydulara, oradan da gerekli yerlere iletiliyor. Yalnız bu yol ile veriler sadece "download" edilebilmektedir. Eğer "upload" yapabilmek istiyorsanız, servis sağlayıcı firmadan upload yapabilen bir uydu modeli talep etmelisiniz. Tabii bu da daha fazla masraf anlamına geliyor.

Ülkemizde daha yeni yeni gündeme gelen bu tür şimdilik "lüks" olarak nitelendirilmektedir. Şu anda sadece 3 servis sağlayıcı bu hizmeti sunmaktadır. Duruma bakılırsa biraz daha beklemek mantıklı bir karar olacaktır.

Artıları:
* Her yerden erişim imkanı
* Son derece yüksek download hızları
Eksileri:
* Kurulum zahmetli ve pahalı
* Upload için uygun değil
* Kötü hava şartlarından etkilenebiliyor.

Yorum: Genellikle büyük dosyalar indirip, ender upload yapanlar için tam bir biçilmiş kaftan. Bunun dışında internete sadece sohbet etmek veya e-postalarını okumak için girenler için gereksiz sayılabilir.

ADSL: Kafaları çok karıştıran bu tür aslında DSL adı verilen bağlantı protokolünün varyantıdır. Yani ADSL kendi başına bir tür değildir. Bunun dışında yine DSL ailesi içinde bulunan SDSL, HDSL gibi varyantlarda bulunmaktadır. Tabii her varyantın kendisine göre bir özelliği olduğunu unutmamak gerek. Bu yazıda ADSL'i incelememin nedeni ise, diğer DSL varyantlarının yanında fiyat/performans açısından en uygun olması ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmasıdır.

Peki ADSL nasıl çalışır? Aslında çalışma prensibi olarak Dial-up'a oldukça benzerdir. Bir telefon hattı ve bir ADSL modem bunun için yeterlidir. Ama telefonunuzun bağlı olduğu santral dijital değilse veya santralde boş port yoksa ADSL'i unutmalısınız. Ayrıca modeminiz ile santral arasındaki mesafe de hız için önemli bir etkendir.

Artıları:
* Zahmetsiz kurulum
* Fiyat/performans oranı diğerlerine göre daha fazla
Eksileri:
* Türk Telekom'un tekelinde!
* Yavaş upload hızı ve yavaş bağlantı kurulumu
* Modem fiyatı pahalı

Yorum: Internet üzerinden download yapmak, oyun oynamak veya film seyretmek isteyenler için ideal. Bir çok hız seçeneği mevcut. Fakat şimdilik sadece bir kaç ilde bu hizmet veriliyor ve sadece Alcatel marka modemler destekleniyor. Kısacası bir kaç ufak ayrıntı dışında geleceği parlak ve düşünülmesi gereken bir tür.

KabloNet: 3 milyon'a yakın abonesi bulunan kablolu TV ülkemizde oldukça yaygın ve uzun süredir kullanılmakta. KabloNet adı verilen bağlantı protokolü ise Kablolu TV ile aynı hat üzerinden çalışmaktadır. Kablo interneti kullanabilmek için, bir ethernet kartı, bir kablo modem ve bir kablo hat yeterlidir. Tabii birde servis sağlayıcı ve semtinizde Kablo TV hattı bulunması gerekmektedir.

KabloNet ile teorik olarak saniyede 40 Mbit hıza ulaşılabilir. Fakat "ne kadar performans, o kadar maliyet" sözü burada kendi belli ediyor.

Artıları:
* Kurulumu ve kullanımı kolay
* Birden fazla bağlantı paylaştırma imkanı
* Hiç bir firmanın tekelinde değil
Eksileri:
* LAN bağlantısı sorun çıkartabiliyor
* Her semtte bulunmayabiliyor

Yorum: Hem yüksek hızda download, hem de upload yapmak isteyenler, aynı zamanda oyuncular ve yüksek performans tutkunları için ideal. Kısacası herkes için ilk tercih olmalı.

, , , , , , , , , , , ,

8
Bir yorum yapabilir veya soru sorabilirsiniz.

avatar
7 Yorum konuları
1 Konu cevapları
0 Takipçiler
 
En çok okunan yorum
En fazla talep alan yorum
8 Yorum yazarları
Hasan Mustanbuse aydınEnes ASLANtuğçe baştürk(İsimsiz) Son yorum yazarları
  Abone ol  
en yeni en eski en beğenilen
Şunları bildir:
buse aydın

siz arkadaşlar internete nasıl bir gün geçiriyorsunuz siz interneti seviyormusunuz arkadaşlar

Hasan Mustan
Hasan Mustan

Cok sevıyoz oyle bi sevıyoz kı bır an bıle yanımızdan ayrı kalmasın ıstıyoz.Bazen yanımda yatırma çabalarım bile oldu yanı dıyecegım o ki sende gir bu işe cok faydalı insanlar böyle mutlu 🙂

Enes ASLAN
Enes ASLAN

Modemim de adsl internet ve lan ışığı sürekli yanıp sönüor biraz sonra ışıklar sabitleniyor sonra tekrar aynı şey oluyor ve bu yüzden kesintiler oluyor sorun nedir aceba ?

tuğçe baştürk

çok enterasan bi durum bilgiler için eyvallah:)

(İsimsiz)
(İsimsiz)

dediğiniz gibi kabloyu seçtik seçmez olaydık ben izmir karşıyaka için söylüyorum yahu daha tv yayınındaki sorunu çözemiyorlar vermişler işbilmez taşeronlara adamlara sorun ilettiğin zaman sanki küfür ediyorsun gibi oluyor biri geliyor trene bakar gibi bakıp ( sadece gözle ) bir sürü martaval çekip gidiyor. Bir zamanların ssk sındaki doktorlar misali gelen hastaya bak ( gözle ) bir reçete yazıver iyileşirse ne ala daha kötü olursa başka reçete yani çözümsüzlük ve denetimsizlik

Burak Danisman
Burak Danisman

Arkdasım emegıne sağlık güzel hazırlamıssın dokumanı ısıme yaradı :D:D

celalnl

tesekurler isime yaradi calismanizdan dolayi tsk ederim saygilar

M.Ata BAYTUR
M.Ata BAYTUR

Arkadaşım TV kablo yöneticilerine sesleniyorum. Yaptığınız bu kampanya ile sadece kendinizi kandırıyorsunuz. Vatandaşı bu tuzaklara düşürmekten vazgeçin. Hepiniz illegal sömürücüsünüz, bu kampanya zaten normal ADSL'lerde aynen devam ediyor. Sizin fiyatlar daha çok. Bende TV kablo var interneti de sizden bağlatmak istiyorum, ama baktım ki arkadaşım fiyatlar ve bağlantı ücreti çok çok fazla, bağlantı ücreti daha önceki kampanyada almıyordunuz.şimdi pişmanmı oldunuz. Bir kampanya yapacaksanız vatandaşa elverişli bir kampanya olsun.bağlantı zar zürt ücreti olmasın olmasın arkadaşlar.