Güneş Dil Teorisi ve Atatürk’e Göre Dillerin Doğuşu
Türkçenin söz varlığını, başta Arapça ve Farsça olmak üzere yabancı dillerden geçen kelimelerden arındırarak özleştirme hareketi, diğer bir deyişle "Dil İnkılâbı", Tanzimât ile başlar ve bilhassâ Cumhuriyet ilan edildikten sonra Atatürk'ün özverili çalışmalarıyla hızlı bir şekilde devam eder. Başlatılan bu hareket, sadece yabancı dillerden geçen aykırı söz varlığını değil, yine yabancı dillerin etkisiyle gelişen ve Türkçenin yapısına uygun olmayan birtakım dil bilgisi kurallarını da tasfiye amacı taşımaktaydı; fakat bu tasfiye işlemi çok ileri boyutlara ulaşmış ve dili özleştirme çabası, içinden çıkılamayacak bir hâl almıştı. Öyle ki, özleştirilmeye çalışılan yeni dil ile anlaşabilmek eskisine göre çok daha zor olmaya başlamıştı.
Bu durumu gören Mustafa Kemal Atatürk, Avusturyalı Türkolog Phill H. Kvergiç'in hazırladığı ve 41 sayfadan oluşan "La Psychologie de Quelques Éléments des Langues Turques" (Türk Dillerindeki Bazı Unsurların Psikolojisi)1 adlı çalışmayı inceler, sonrasında bu çalışmayı Abdülkadir İnan, Naim Nazım ve Hasan Reşit gibi bilim adamlarından oluşan bir dil heyetine gönderir. Heyetin yaptığı çalışmalar sonucunda “Güneş Dil Teorisi” fikri ortaya çıkar. Teorinin amacı, yeryüzündeki en eski dilin Türkçe olduğunu ve diğer dillerin de Türkçeden türediğini ortaya koymaktır. Teori, 3. Dil Kurultayında yabancı dil bilimcilere de sunulur; fakat pek çok dil bilimci bu teorinin gerçeklik taşımadığını belirtir ve teoriyi savunmaz.
Yeryüzündeki bütün dillerin "güneş" kelimesinden türediğini savunan Güneş Dil Teorisi; aydınlatma, ısıtma ve yükselme vasıfları dolayısıyla güneşin tüm toplumlar için hayatî derecede önemi olduğunu vurgular. Kendisine kutsiyet atfedilen güneşin aydınlatma özelliği yeryüzünün görülebilir hâle gelmesini ve yaşamın gerçekleşebilmesini sağlarken, ısıtma özelliği yaşamın devamını getirir. Yükselme özelliği ise gücü ve kudreti temsil eder. Her şeyin kaynağı odur ve uzaklık, büyüklük, yükseklik gibi erdemler onda toplanır. Tüm bu özelliklerinden dolayı güneş, bütün toplumlar tarafından önemli kabul edilir ve insanların güneşe bu kadar önem vermesi, onun, en kolay şekilde ifâde edilebilen a sesiyle karşılanmasına sebep olur.
Güneş Dil Teorisinde, bilinçli olarak türetilen ilk ses olan a ile birlikte bir ğ sesinin de söylendiği, bu sesin ise sadece Türkçede bulunduğu, dolayısıyla ortaya çıkan ilk kelime olan "ağ"ın Türkçe kökenli olduğu vurgulanır. Yine a sesinden sonra b, m, p, t, y, g, k, h ve u seslerinin gelebileceği de Teoride belirtilmektedir. 72 adet birincil derece temel kök meydana getiren 8 sessiz harf, 8 ünlü ile birleştiğinde de 88 adet ikincil temel kök oluşturur. Bu sayede toplamda 168 temel kök ortaya çıkar. Teori, bu dayanaklar ile "güneş" sözünün Türkçe olduğunu kanıtlamaya çalışır. Ayrıca, Arapça "şems" sözünün de "güneş"in değişik bir varyantı olduğu fikri Teoride yer alır. Güney Amerika'da bulunan ve dünyanın en uzun nehri konumunda olan "Amazon"un, adının "amma uzun"dan, "Niyagara"nın da "ne yaygara" ifâdelerinden türediği kanıtlanmaya çalışılır.
a sesinin zaman içinde e, ı, i, o, ö, u ve ü seslerine dönüştüğünü, dolayısıyla bugün kullanmakta olduğumuz sesli harflerin hepsinin a sesinin değişik biçimi olduğunu belirten teoriye göre, yaygın olarak kullanılan diğer temel kelimeler de "ağ"dan türemiştir.
Yapılan tüm bu çalışmalara rağmen Güneş Dil Teorisi beklenilen ilgiyi bulamaz ve Atatürk'ün vefatından sonra bir daha üzerinde herhangi bir çalışma yapılmaz. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde konuyla ilgili olarak ders veren İbrahim Necmi Dilmen, "Güneş öldükten sonra onun teorisi mi kalır?" diyerek, Atatürk'ün ölümünden sonra bu teoriyle ilgili çalışmaların sona ermesinin sebebini açıklar.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, 25 Haziran 2005 tarihinde düzenlenen bir açık artırmada Güneş Dil Teorisi ve Dil Karşılaştırmaları Komisyonu Raporunu satın almış ve Türk Dil Kurumu Arşivine bağışlamıştır. Raporun tam metnine buradan, Komisyon Üyelerinin Tam Listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.
1 Bu çalışma, ilk başta Türk Dil Kurumunda görevli olan Ahmet Cevat Emre'ye gönderilir; fakat Emre, eseri kıymetsiz bulur ve Kvergiç'in mektubunu yanıtsız bırakır. Kvergiç, aynı çalışmayı biraz daha gözden geçirerek bu kez bizzat Atatürk'e gönderir. Atatürk ise eserdeki ana fikri daha da geliştirir.
Yaşamın kaynağı güneştir. Güneş olmadan göremeyiz, öğrenemeyiz; sonuçta dil de olmazdı. Bu düşünüşle güneşin dilin doğuşundaki belirleyici olduğu, ilk dil olduğu önermeleri doğrudur. Diğerlerinin Türkçeyi ana kaynak olarak aldıklarını da söylemeliyiz bu durumda! GDK için öne sürülen 'ağ' kurgusu kanımca yanlıştır! GDK nın üstünün örtülmesi Batı için zorunluluktur. Bu konudaki kudururcasına çıkışların nedeni budur. Böyle tepki verenlerin işbirlikçi olduğunu çekinmeden düşünmeliyiz. GDK nın düşünce babası da Atatürk tür! Kvergiç e bağlanması çabaları şarlatanlıktır. Mu gibi safsatalar da öyle. Atatürk ilgilenmedi MU zırvasıyla. On binlerce yıldır süren bir uruşma var be bu uruşma Türkler ve Türk olmayanlar arasında; dil üzerinden (kullanılarak)… Devamı »
Güzel toparlanmış bir yazı. Atatürk bir süre daha aramızda olabilseydi bu sav kanıtlanacaktı; görüşüm bu yönde. Yine kanıtlanacak; görev Atatürk ün yolunda gerçek Türklerde.
Atatürk'e lafım yok ancak bu saçmalığın gerçek olduğunu düşünenler nasıl var olabilir aklım almıyor.
güzel bilgi herkese tavsiye ettim
1. Insan diliyle dusunur. Ben bir Arap ya da Ingiliz gibi dusunmek istmeiyorum. Dil ozune donmelidir, Sonra gelistirilecekse gelisistirilir.
2. Osmanli hayranlari. Osmanli yenilmis batmis ve yok olmus bir devlettir. Yani yanlislari dogrularindan fazladir, hayran olunacak cok seyi yoktur. Artik ustune bir su icin ve onunuze bakin ve su anki devletinizi batmayacak bir devlet yapmanin yollarini arayin.
3. Dilin ilelemesini baska dillerden alinti ypmak olarak goruyorsaniz Cinceyi bir inceleyin. Devlet politikasi olarak her yeni kelimenin Cince karsiligi uretilir tek ber yabanci kelime kullanilmaz. Televizyon kelimesinin bile.
4. Turklerin ilk dini Tengriciliktir. Bana kizmadan once atalarinizin da benim gibi dusundugunu akliniza getirin.
1- insan diliyle düşünür bu konuda haklısınız lakin; şuanda bile türkçe diye kullandığınız kelimelerin en az %50'si yabancı kelimedir. yada yabancı kelimeden söylemler üzerine dilimize geçen kelimelerdir . Mesela entegre gibi , teknik gibi ... yani sadece türkçe konuışmak istiyorum diyen bir cacık anlatamaz konuşmayı unutur. ve şuan dili düzeltelim demek için geç kaldık kelimesi bile az kalır. 2- osmanlı devletinin yok olmadığını hala ondan kalan tebanın mirasçılarının ülkede yaşadığını unutmak büyük bir bağnazlık olur. Ayrıca devletler yıkılmaz sadece yönetim şekli değişir. kimse dayak yiyince öldüm beni gömen demez. osmanlı sadece bir devlet değildir artık o ölümsüz bir devlet şuuru… Devamı »
Bilimsel Araştırmalarımızıda,Kutsal Kitaplar kaynagına dayandırarak yapıyorsak KIYAMET YAKINDIR..
Dinsiz bilim, bilimsiz din olmaz! Din gerçek, saf ise gericilik değildir tevrat da, incil de ve kuran da saf haliyle 100 % bilimseldir. O nedenle birçok bilimadamı kuranı okuyunca müslüman olmuştur!
Soyledigin hicbirseyin dayanagi yok. Iskembeden atmissin.
Dinsiz bilim, bilimsiz din olur!
O kitaplar hicbir haliyle bilimsel degildir.
Bircok bilim adami kurani okuyunca muslimanligi birakmistir.
Bu tam bir saçmalıktır! Tartışılmaya bile değmez bu görüş (!) !
Bir kere "işkembeden atmak" şeklinde bir uslupta bulunan şahsiyetsiz bir kişi ancak o işkembeye haiz bir bedende yani anlayacağınız üzere "hayvan" olabilir ki onların da düşünceyi geliştirme teknikleri, akademik anlamda tartışma vb. yetilerinin olmaması gayet tabiidir. İşte tam da bu nedenle kızmıyorum, bu egoyu ve cehaleti mazur görüyorum. "Müslümanlığı bırakmak" diye ifade edilen husus son derece basitleştirilmiş, ayrıca "birçok" denilen konuya örnekler olsa da bunlar münferit konulardır. Burada yüzlerce örnek verebilirim fakat bölyesi bir beyinsizlik için değerli zamanımı harcamayı reddediyorum. Meraklısı olan, analiz yönetmleri, araştırma teknikleri, yorum, sentez, sorgulama vb. teknikleri bilenler zaten biliyordur. "Yer de gök de hesap ile..."… Devamı »
Iskembeden atanlarin salyalari da akmaya baslamis dogal olarak. Bulsa isitacak da nerdeyse. din olmadan iyi isan olamiyorsan dinle iyi insan olmussun ne farkeder? 3, 5 sayiyi bir araya getirip bilimsel ispat yaptigini saniyorsan o kitap zaten tam sana goredir. O kitaplarin icinde %25i ayni kelimelerin tekraridir. Yani toplasan cin ali kitabi kadar bile etmez. Cehennem korkusu, cennet rusveti, etrafin kastimasi olmasa acaba ne kadar severdin bu dininin merak ediyorum Dinin kan dokmekten, iyilik getiricem diye fesatlik kotuluk, nefret, olum getirmekten baska ne faydasi gorulmus tarihte? Acaba bundan yaklasik 30 dede onceki dedenin de benim gibi dusundugunu bu safsatalardan haberi bile… Devamı »
Muhterem, "BİR ÇOK ALİM KUR'ANI OKUDUKTAN SONRA MÜSLÜMANLIĞI BIRAKMIŞTIR" sözünüz, ispat gerektirir. Kullandığınız ifadeye göre bir takım sağlam tespitlerinizin olduğu anlaşılmaktadır. Kimdir bu alimler/bilim adamları/müslümanlar ? ifadenizi pekiştirmek için isimlerini vermeniz gerekir ifadenize göre. Salt tenkit amaçlı değil bu sorum. Sağlam delillerinizi öğrenmek ve bilgimi genişletmek amaçlıdır. Cevabınıza peşin teşekkürlerimi sunarım.
Gerçek ismini vermeyen Türkçe yazım kurallarına dikkat etmeyen bir kişi midir dinden, akademik ve objektik düşünceden bahseden? Din günümüzde bilinen semavi dinlerden veya uzakdoğuda popüler olanlardan ibaret midir? Kutadgu Bilig dönemini ve İstanbul Arkeoloji Müzesindeki dönemin eserlerini incelerseniz dinin sizin sığ paradigmanız ve ona sıkışıp kalanlarla korkularınız arasıdakilerden ibaret olmadığnı anlarsınız. Herşeye rağmen ben burada tümünü anlatacak kadar vakit ayıracak değilim. O kadar cahil ve saygısız bir tutum içindesiniz ki 3, 5 sayı imiş... Benim akademik kökenimi vb. nereden biliyorsunuz? Belki matematik köyünü kurdum, belki Tübitak bursu ile okudum ve dereceler yaptım? 3, 5 sayı? İşte sizin vizyonunuz bu kadar!… Devamı »
Iskembeden atmadigini iskembeden atarak ispatlamaya calisan, kendi calip kendi oynayan, sorulara dogrudan cevap vermek yerine ana konu olmayan isim ve dil uzerine yogunlasan aptallarin ne kadar aptal oldugunu anlatmanin ne kadar aptalca oldugunu dusunemeyecek kadar aptalmisim.
İlk dil arapça diyen arkadaş; sanırım vahiy gelmiş sana bunun için...Neye dayanarakdan bunu söylediğin belli.kutsal kitabımızın arapça olmasından.Peygamber efendimiz İngiltere de doğsaydı ozaman ilk dil İngilizce olacaktı yani...
İlk dilin ne olduğunu Sadece Allah bilir ve ilk dil diye bir kaynakta yoktur bildiğim kadarı ile.Sadece okuduğum kadarı ile İncil in Genesis bölümünde bu konuda bir bölüm var.Tek ve ortak bir dil varmış sonrasında ise Allah dilleri karıştırmış..Merak eden olursa gözatsın.Atatürk ümüzün yıllar önce Güneş dili araştırması bugun yabancılar tarafından kabul görmüştür.Ve Nasıl bir lidere sahib olduğumuzun bir kanıtıdır bu..İleriyi gören ve araştırmayı seven bir lider.Atatürk ü hala anlayabilmiş değiliz,buna üzülüyorum..
Saygılarımla
Sütyen Fransizca kelime olarak bilinir..
İşlevi malumdur..
Bu kelimeyi ikiye ayirirsak SÜT vede YEN olarak görürüz..
Süt: içilir ve memeden gelir.
Yen: Eski Türkçede Gömlek manasina gelir..
Böylece SÜTYEN SÜT GÖMLEGI manasina gelmiş olur.
O sözcüğün asıl yazılışı Sutyen'dir. baştaki /u/ - /y/ dönüşümü süt kelimesiyle çağrışımdan doğmuştur.
Bazı yorumlara gerçekten hayretler içinde kalıyorum. Şu ideolojilerinizi bir kenara bırakıp dünyaya at gözlüklerinizin dışından bakmayı deneyin bir kere de. Anlamadan bilmeden sizlere ezberletilenleri tekrar edip duruyorsunuz. Başka ülkelerde basit lise eğitiminden sonra kendi en eski yazarlarını/şairlerini anlıyorlarmışmış. Bana Shakespearein özgün dilini zorlanmadan kelimesi kelimesine anlayan lise mezunu sıradan bir İngiliz göster, alnından öperim. Onlar sadeleşmiş şeklini okuyorlar o okullarda, ondan bile şikayet edeni var! İyi araştırın. Dil canlı bir varlıktır. İlla ki zaman içinde değişip gelişecek. Bunun alfabeyle ne ilgisi var? İki üç bin yıldır dünya üzerinde var olup da değişmeyen dil mi olur Allah aşkına? Burada dünyanın yazılı… Devamı »
Sayun Bayan, Yorumunuzu dikkatle okudum. Harf Devrimi konusunda, Rahmetli ATATÜRK'e çok kızardım çocukken. "Dünya üzerinde iki abece'si olan kaç millet var ?.. Öyle iken neden GÖK TÜRK veya UYGUR abece'si değil de, lâtin abece'si diye... Yaş ilerledikçe gördüm ki, İlim/Bilim batıda ve onların abece'si de latince ve ATATÜRK'ümüz, batının İlim/Bilimini öğrenme konusunda bize en güzel yolu göstermiş. Arap harfleri ile okumuş birinin, latin harfleri ile yazılı eserlerden İlim/Bilim öğrenebilmesi (Dil konusu bir tarafa) kolay mıdır, mümkün müdür ?.. Orta okul sıralarındayken bu kanıya varınca, rahmetli ATATÜRK'ün manevî kişiliğinden defalarca özür diledim... Sonraları 1930'lu yıllarda ortaya atılan Güneş Dil Teorisi'ni bir… Devamı »
ne yazikki kendi dilini yok eden bir millet olmusuz!!!!
Bora Uysal Kayıp Kıta Mu ve Atatürk adlı kitabı tavsiye ederim. Diğer yorumlara gelince tüm yorumları usanmadan ve bıkmadan okudum. en ilginç olanı Doğan Kaya Beyin yorumuydu. Çünkü kendisi aslında Güneş Dil Teorisinin Atatürk açısından önemini anlamış durumdadır. Yorum yapan arkadaşlara sesleniyorum. Hepiniz iyi ya da kötü bir yorumda bulunmuşsunuz ancak Atatürk'ün bu konuya neden bu kadar önem verdiğini anlayamamışsınız. Atatürk'ün buradaki amacı Türkçeyi yüceltmek değildi. Ancak (gördüğüm kadarıyla kimsenin göremediği) Avrupalılar Türkleri ve Türkçeyi KABA ve BARBAR olarak görmektedirler. İşte Atatürk bunu farketti ve tüm dünyaya şu mesajı vermek istedi. Türk arkı ve Türk Dili ari değildir. Yani sizin… Devamı »
Zeki Aslan Bey, yorumunuzu okudum ve çok etkilendim. Türkçe basit bir dil değil, hele "mücahil"lere bırakılacak bir dil hiç değil. Oktay Sinanoğlu'nun bir sunumunu seneler önce okumuştum, çok uzundu ama bir o kadar da sürükleyici idi. Türkçe'nin matematiksel bağlantısını ve kurallarını açık ve net bir biçimde anlatıyordu. Ayrıca Sümerler de yakın zamanda ilgi konum olmaya başladı, Sitchin kitaplarını okuyorum. Fakat eksik noktalar var ve Sümerce-Türkçe bağlantısına kafa yormak istiyorum. Bununla ilgili güvenilir ve saygın kaynaklar için sizlerden yardım rica etmekteyim. Önereceğiniz kaynakları paylaşırsanız çok sevinirim.
sn. Zeki Aslan ve Fatih Burak beyler.. bu aydınlık düşüncelerinizden dolayı sizi takdir ediyorum... Sırf Osmanlıca öğrenmek zor diye dil devriminin boş işler olduğunu iddia eden Kur'an'ın Arapça olduğu için bütün dillerin ondan doğduğunu öne süren insancık(!)lara da şaırırıyorum... Arapçayı öne süren insanlar gibiler için Kur'an'ın ne dediği çok da önemli değildir.. onlar için esas önemli olam sakallı ve sarıklı muhterem(!)lerinin ne dediği önemlidir... o muhteremleri dinlemey devam edin onlar başını rahibe gibi sarmış kadınlarla harem kurarken... uyuyun arkadaşlar uyuyun!!!!!
Konuşmak yada konuşmamak işte bütün mesele burada. amiyane bir tabirle ağzı olan konuşuyor. Sevgili arkadaşlar,kendini ifade ettiğin dil en iyi dildir. konuştuğun dil ve diller en güzelleridir. Sakın ne olursunuz dilleri küçümsemeyin.
arkadaşlar o eski roma olsun avrupanın kökeni olsun TÜRK TÜR hatta fatih sultan mehmet bile birgün italya kralına şöyle der: onların bıze duydukları dğşmanlığı anlayamıyorum ikimizde aynı kökenden gelmiyormuyuz ki.
ben zeki aslan ve fatih burak beylerin kesinlikle arkasindayim! 25 yildir fransadayim cocukluk yasindan itibaren ve her gecen gun turkcenin ve ataturkun ne kadar evrensel ve saheserligine hayran kaliyorum.fransizcadaki (elimination, eliminatoire, eliminer, election.....) kelimeleri mantikli dusundugumde turkce; elek, elemek ,secenek ,secmek, gibi cok anlamli kelimeden geliyor. bunun gibi ornekleri cogumuz eminim farkinda olmadan pas geciyoruz? turkiyede osmanli ve selcuklu dan baska turk medeniyetini ogrenmeyen(istemeyen???)burnunun ucunu anca gorebilen bedevi dusunceli insanlarin olduguna inanamiyorum!!bizim tarihimiz ve dilimiz osmanliyi ve selcukluyu cok asar! ve yutar.
atatürk yaptığı calışmada türkçenin nekadar değerli veköklübir dil olduğunu anlatmaya calışıyor dillerde sesi çıkarmak için deyişik organları kullanırlar ses sadece dille cıkmaz örn:araplar gırlak ,fıransızlar diyafram ama türkçede bütün ses organları kullanaılır eğer bunu bilseniz atatükün aslında ütopik düşünmediğini anlarsınız gerçektende tükçe dünyanın en eski ve en köklüdillerinden dil inkılabını istemeyenlere gelince milleti millet yapan 4 unsur vardır din, tarih, bayrak ve dil bu unsurlardan biri olmasa o millet millet deyildir
Paylaşım için teşekkür ediyorum. Fatih Burak yorumun üzerine söyleyecek bir söz kalmadı, böyle düşündüğün dile getirdiğin için tebrik ediyorum.
Bu siteye bugün tesadüf eseri rastladım ve şu yorumları okudukça maalesef utandım, yerin dibine geçtim ve çok sinirlendim. Arkadaşlar yanlış anlamayın ama ne kadar boş beyinler taşıyorsunuz? O kafanın içindeki organ her şeyden önce düşünmeye ve doğru davranmaya programlanmıştır. Burada Atatürk'e , onun inklaplarına, bu ülkeyi kurtarmak adına giriştiği mücadeleye laf eden örümcek kafalılar: diyorsunuz ki dil'de yapılan devrim gereksizdi, boş işlerle uğraşmışlar, bunlar ütopya, üstün dil arapça... Bravo size!!! Bir düşünün bakalım o dönemin şartları içinde yapılan bunca inklabı ve bunların sonucunda ülkemizin küllerinden nasıl yeniden doğduğunu. Bilgi edinmeden fikir sahibi olunmaz açın okuyun ve inceleyin. Hele ki en… Devamı »
Peki arkadaşlar Güneş Dil Teorisi hangi fikir akımıyla ilgilidir?
Türklükle, Türkçeyle ilgilidir. Dilin kökeni için 1866 dan sonra öne sürülen tek savdır. Dilin kökeni bilinemez denmiş o tarihte. İşte bu kadar önemlidir Türklük için! Bu video bütünü algılamanıza yeter umarım! https://www.youtube.com/watch?v=XMLmb7MLDTQ
Teşekkür ederim Güzel paylaşım.
dil devrimi gerekliydi yapıldı aynı zamanda güneş dil teorisini kaldıran şahsiyetsizlerden gün gelecek tarih hesap soracaktır
https://www.youtube.com/watch?v=XMLmb7MLDTQ Bu videoyu izlemenizi öneririm!
mücahit kardeşim sana sonuna kadar katılıyorumm şu anda osmanlıca okumaktan son derece zorllanan arkadaşlarımız varr işte bu sebepledir ki bu gerekli miydi düşünmek lazım tabili::::
mücahit koktaşa katılıom abi doğru sölüon ne gerke var ki yani boş boş işler yapmışlar
peki bir şeyi unutuyorsunuz ilk dil arapça kuran arapça peygamberimizin dili arapça ahirette konuşulacak dil arapça demek istediğim güneş dil teorisi palavra ilk insn hz adem allah ve allahın gücüne inanmıştır güneşin ne yuksekliği uzunluğu ne büyüklüğü bu dunyada tek buyuk var oda bir olan allah tır.fazla uzatmayım demek istediğim bütün dilerin arapçadan turediği soylemek istiyorum
İlk dil in adını saygın Musanın Rab ı dememiş. Ama Genesisi 11 de insanların tek dil konuştuğu yazar! Rab bozmuş bu durumu! Az aklınızı kullanmayı deneyin bence! https://www.youtube.com/watch?v=XMLmb7MLDTQ
Serpil ne diyorsa doğrudur =))
Birkac ana dilden biri oldugu bilip incelemek gerek. Matematik ve bilgisayar dili oldugunu, dogurgan oldugunu simdi hayatta olayan dunyanin en cok dil bilen Norvecli bilim adami soylemisti. Bir ornek olarak; Temur timur ismi olarak gecer ve asli tem-ur seklindedir.Tem ise, yogunlasma anlaminda. Ur ise bildigimiz kitle. Demirin bulundugu hematit olusumu icinde, kirmizi olan , kiremit rengi olan hematitin yogun gorunduu yerlerde, tem in yogunlasmasi ile, oradan alinip demir cikarilmasi ile ilgili. Oradan bir ur alinir. Bu ur, ingilizcede or olur ve maden cevheri demektir. Ur seklinde kitle olma isi, ot-ur daki, ot gibi ol ve ur gibi kitle ol seklinde,… Devamı »
Türkçenin en köklü diller arasında olduğuna şüphe yok. Fakat Güneş Dil Teorisi, henüz savaştan çıkmış, içine sin(diril)miş, münzevi bir milleti özellikle dil bilinci bazında binlerce kez sürülüp, yüzlerce kez katledilmeye mağruz kalmış bir dil olan Türkçeyi kedi vatanında, eğleştiği insanlarla tekrar diriltmek , ayakta tutabilmek için kutsal bir ideoloji çevresinde toplayıp , güçlendirmek için ortaya atılmış farazi bir teoridir. Bence Atatürkte böyle ütopik bir düşüncenin imkansızlığının farkındaydı fakat şartlar böyle gerektirdi...
Hayır! https://www.youtube.com/watch?v=XMLmb7MLDTQ
beni tenkit edenler hiç cemil meriç okumadı mı? kamus, namustur; kamusa uzanan el namusa uzanmıştır. siyasetten nefret ederim. siyasi fikirler de değil anlattıklarım. okuyorum, düşünüyorum: neden başka milletler yüzyıllar önceki eselerini bir lise tahsili gördükten sonra rahatça anlayabiliyorlar. gerçi bu siteye takılanların çoğu bir görüş sahibi- ki bu belli de... bizse daha 50 sene önceki edebiyat eserlerimizi anlayamıyoruz. bir tek dil devrimi türkiye de olmuş bir şeydir. şimdi ise özellikle genç nesil daha beter uyutuluyor. itediğim şudur sadece: birazcık kendi kafamızla düşünelim.
Bu yaklaşım tıpkı abece devrimine karşı çıkan dinci Zeki Velidi Togan, Köprülüzade M. Fuat, Avram Galanti gibi yalancı Türkçü (!) lerin yaklaşımıdır. https://www.youtube.com/watch?v=XMLmb7MLDTQ
Mücahit kardeşimin söylediklerini, siyasi bir mensubiyet şuuruyla ezberlenmiş ve üzerinde etfaflıca düşünülmemiş ifadeler olarak görüyorum tıpkı dil şuuruna sahip olmayı yabancı kelime kovmaktan ibaret görenlerin basitliğinde olduğu gibi. Sadeleşme cereyanı Cumhuriyet'ten evvel de başladı ve Cumhuriyet nesli bu hararetli dil münakaşasını bizatihi yaşadı.. Dilin tabii mecrasına dönüşü sun'i dili terk,dar bir aydın çevresinden süs unsuru olarak algıladığı ağdalı dil inkullanım alanı dardı,sadeleşme cereyanıyla bu sun'i bir dil terk edildi. Bu dil sun'iydi tıpkı tenkid ettiğiniz Öztürkçe gibi. Atatürk'ün dil konusunda farklı tutumları vardır. En azından üç başlık alltında toparlanabilecek olan bu fikirler sabit fikirli olunmadığının emaresidir. Ancak 1940'larda Batılılık akımının… Devamı »
ama şunuda unutmamak gerekki osmanlıca öğrenmek okadar zor değil. artı dil devrimi geri kalmış bir milleti daha cabuk hedefe ulaştıracaktır. tabi tartışılabilir doğrusu yanlışı. şu kesinki artıları eksilerinden fazla.
dil devrimi, neden yapıldı bunu pek bilen yok tabii. kaç yüzyıllık mazimiz birkaç senede silindi gitti. bu inkılap çok mu gerekliydi? tabii ki hayır. şimdi birçok edebiyat bölümü öğrencisi, osmanlıca öğrenmenin zorluğunu yaşıyor. sizce bu adil bir şey mi?
Gunes dıl teorısınden dahı haberı olmayan turk genclerımız var. ATATURK ne demısti Türkce Türk demektır Ne mutlu türküm diyene. Boylesıne köklü vede muhtesem bır diliı gerek arap gerekse fars vede gereklıkı sımdılerde ozentı ıngılızce vs batı ozentılı dıl yogunlaşmasından kurtarmak ıcın bu corbada bır tuzumuz olursa ne mutlu bize ben merve altun kadar utopık dusunmuyorum ummak degıl oyle olacak dıye dusunuyorum.
Güzel bir atılım bence. Keşke dayanakları olsaydı ve söylenenler gerçek olsaydı. Ama yine de Türkçe dünyanın en köklü dilleri arasında bence. Kimbilir belki bir gün yeni kaynaklar ortaya çıkar ve teori gerçek olur.